Algemeen

Tubbergse laat kinderen Tanzania kennismaken met sport

TUBBERGEN – De 19-jarige Anouk Rikmanspoel verruilt binnenkort haar vertrouwde woonplaats Tubbergen voor een vrijwilligersstage van twee maanden in Tanzania. Ze gaat daar de Future Stars Academy helpen om kinderen die in armoede leven, kennis te laten maken met sport. De Future Stars Academy is een voetbalschool die jongens en meiden van zes tot en met twintig jaar in Tanzania deze sport aanbiedt.

Anouk volgt de opleiding Sport en Bewegen op het ROC van Twente waar ze met haar derde jaar bezig is. Haar specialisatie in deze opleiding is ‘beweegagoog’. Hiermee kan ze na haar studie verder in de richting van revalidatie en fysiotherapie.

Geen vanzelfsprekendheid
Dat Anouk naar het Afrikaanse land gaat is eigenlijk geen vanzelfsprekendheid, want een stage bij de Future Stars Academy is geen onderdeel binnen de opleiding van het ROC. De school verleende wel de ondersteuning voor het geven van een presentatie over deze organisatie, welke haar basis in Tanzania heeft. Een twintigtal studenten leek dit erg interessant om naartoe te gaan, allen moesten zij een sollicitatiebrief schrijven en een selectie daarvan kreeg de kans om, via skype, een motivatiegesprek te hebben met de directeur van de school in Tanzania. Uit al deze sollicitanten zijn Anouk Rikmanspoel, Daan Zwierink en Job Engelbertink gekozen om de reis naar Oost-Afrika daadwerkelijk te mogen maken om daar het opstarten van de voetbalschool te ondersteunen.

Ervaring als mooie bagage
Michiel Vierhout is de Nederlandse directeur van de betreffende school. Hij is ook woonachtig in Tanzania. Anouk geeft aan: “Het communiceert wel makkelijk dat de directeur zelf een Nederlander is. Verder krijgen we een appartement tot onze beschikking, waar iemand voor ons drieën zal koken en wassen en dergelijke, dat is wel erg fijn.” Zelf voetbalt Anouk ook al een jaar of twaalf. Die ervaring die ze heeft met voetbal, het spel en de trainingen is een mooie basis om mee te nemen. “Hier in Nederland geef je ook wel sportlessen, maar het is hier eigenlijk allemaal normaal. In Tanzania zullen er kinderen zijn die nog nooit met sport in aanraking zijn gekomen, dat vind ik wel spannend maar tevens ook een mooie uitdaging. De ervaring die ik hier al heb opgedaan kan ik daar goed gebruiken.”

Plan maken
Op maandag 29 april vertrekken de drie studenten richting Tanzania en op 26 juni is de terugreis. Hoe zij het opstarten van de sportlessen en de voetbalschool gaan invullen kan Anouk nu nog niet zeggen: “We gaan eerst op locatie bekijken hoe de situatie is en wat er nodig is om te kunnen starten. Daar zullen we een plan maken hoe we het project gaan aanpakken en moeten we ervoor zorgen dat de benodigde spullen beschikbaar komen. Ik zal samen met mijn andere twee studenten het format maken voor deze basisschool, zodat zij een goede basis krijgen in het aanbod van de bewegingsactiviteiten en de gymlessen. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat, na ons vertrek, dit initiatief door zal blijven lopen. Ik vind dat iedereen de kans moet krijgen om te kunnen sporten en het is mijn doel om dit over te brengen op de school en dat ze dan ook gericht met mijn plan aan de slag kunnen wanneer ik weer in Nederland ben.”

Doneeractie opgestart
Om aan gelden te komen voor al het bovenstaande, is Anouk een doneeractie gestart. Mensen kunnen een donatie doen via www.doneeractie.nl. Wanneer bij de tab ‘actie zoeken‘ wordt ingevuld ‘rikmanspoel’, dan is de link om Anouk financieel te steunen gevonden. Op deze site legt zij in het kort uit wat zij wil gaan doen in Tanzania en waaraan de donaties worden besteed.

Bingo-avond op 11 april
Ook organiseert de ROC-studente op donderdag 11 april een bingo-avond bij Tante Sien in Vasse. Anouk hoopt dat er veel opkomst zal zijn, zodat ze de daar opgedane opbrengst goed kan besteden in Tanzania. De bingo-avond belooft een leuke en gezellige avond te worden. Zelfstandig heeft ze organisaties en bedrijven benaderd met de vraag of zij haar willen sponsoren voor dit goede doel. Deze hebben hier positief op gereageerd, onder andere door Jut&Jul, ‘t Oale Roadhoes, Ter Beek Reizen, Top Twence, Ten Cate, Tante Sien, de Bosbakker Vasse en ook het ROC zijn er prijzen ter beschikking gesteld, die tijdens de bingo kunnen worden gewonnen. De bingo wordt geleid door een enthousiaste bingodeskundige die de avond met een vrolijke noot zal aansturen. Vanaf 19.00 uur is de zaal open en om 19.30 uur start de bingo. Om een beetje een indruk te krijgen hoeveel mensen er zullen komen vindt Anouk het fijn dat geïnteresseerde mensen zich aanmelden, dit kan via het mailadres van Anouk: anouk.rikmanspoel@outlook.com of telefonisch via Tante Sien, tel: 0541-680208. Maar zonder aanmelding is een ieder ook van harte welkom. “De aanmeldingen lopen nu binnen, ik hoop dat ik een volle zaal mag krijgen, zodat ik een mooi bedrag binnen kan halen voor de jongens en meiden in Tanzania!”

Drukke tijd
De reis en de stage naar Tanzania valt voor het drietal buiten het reguliere programma van het ROC. Het ROC ondersteunt het project wel, maar het stageproject moet echt als vrijwilligerswerk worden gezien. Voor Anouk betekent dit dat zij alle schoolopdrachten die in deze twee maanden van haar afwezigheid voor haar opleiding moeten worden gemaakt of voorbereid, al vóór haar vertrek gereed en ingeleverd moeten zijn. Een drukke tijd, maar de Tubbergse heeft het er graag voor over.

Informatie
Wenst u meer informatie over de stage en het project van Anouk en haar twee medestudenten, neem dan eens een kijkje op de Facebook-pagina van Anouk Rikmanspoel of op de site van de Future Stars Academy. Liever heeft de 19-jarige ROC-studente dat u haar wilt sponsoren zodat zij de gelden goed kan besteden voor de kinderen in Tanzania. Dit kan via deze rechtstreekse link: https://www.doneeractie.nl/tanzania-future-stars-academy/-34366.