Algemeen

Vaccinatiesessie in gemeente Tubbergen tegen meningokokkenziekte

TUBBERGEN - Alle jongeren, geboren in 2003 en 2005, uit de gemeente Tubbergen hebben een uitnodiging ontvangen voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. Met de slogan ‘Deel dit niet met je vrienden. Haal die prik tegen meningokokkenziekte’ nodigen het RIVM en GGD Twente jongeren uit deze vaccinatie te halen. In gemeente Tubbergen gaat het om 650 jongeren. Op maandag 13 mei kunnen zij tussen 15.00 en 20.00 uur in Tubbergen (locatie gymzaal Vlaskoel) hun vaccinatie halen tegen de meningokokkenziekte. Reden voor deze extra vaccinatie is een toenemend aantal besmettingen met meningokokkentype W sinds 2015.

Eerder ontvingen alle jongeren geboren in 2001, 2002 en 2004 al een uitnodiging voor de prik tegen meningokokkenziekte.
 
Wat is meningokokkenziekte?
Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. De bacterie verspreidt zich door de lucht, via druppeltjes vocht (bijvoorbeeld bij hoesten, niezen of zoenen door een besmette persoon). Bij gezonde mensen veroorzaakt de bacterie meestal geen ziekteverschijnselen. In zeldzame gevallen kan de bacterie in het zenuwstelsel komen en hersenvliesontsteking veroorzaken. Als de bacterie in de bloedbaan komt, kan hij bloedvergiftiging veroorzaken.
 
Vaccinatie voor jongeren
De keuze om jongeren te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen jongeren in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van jongeren leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen. In 2018 zijn alle jongeren geboren tussen 1 mei en 31 december 2004 al opgeroepen om de vaccinatie tegen meningokokkenziekte te halen. In Twente heeft 90,4% van deze jongeren de prik tegen meningokokkenziekt gehaald.
 
Meer informatie
Jongeren hebben via het RIVM een uitnodiging en een informatiefolder ontvangen op hun huisadres en worden via social media geattendeerd op de campagnewebsite www.deelditnietmetjevrienden.nl. Op deze campagnewebsite staan ook verhalen van jongeren en ouders die te maken hebben gehad met meningokokkenziekte.