Algemeen

Vakantieserie: De grote dromen van sporttalent Wies Bekhuis

TUBBERGEN – Er wordt volop gesport in gemeente Tubbergen. In bekende maar ook minder bekende sporten is men actief. Voor de vakantieserie van dit jaar hebben we sporters bezocht die zich bewegen in een sport die doorgaans weinig voor het voetlicht komt. Het gaat om een vierdelige serie, waarbij er deze week in deel een aandacht is voor het Sporttalent van het Jaar van de gemeente Tubbergen, Wies Bekhuis. De Tubbergse speelt beachvolleybal en komt uit op het hoogste niveau van ons land.

Zes jaar oud was Wies toen ze haar oudere zus achterna ging en bij de mini’s van Dynamo begon met volleyballen. Nu, ruim tien jaar later, speelt ze zowel beach- als zaalvolleybal op hoog niveau en is ze afgelopen mei, bij het Sportgala van de gemeente Tubbergen, uitgeroepen tot Sporttalent van het Jaar. De zeventienjarige Bekhuis is enorm trots op haar titel: “Het was natuurlijk super gaaf om die prijs te mogen ontvangen! Het voelt als een aanmoediging, maar ook als een bevestiging. Mensen zien hoe hard ik werk en train, en dat harde werk wordt beloond.” En hard trainen en werken is het zeker. Om zowel op het strand als in de zaal op haar best te zijn is Wies bijna dagelijks met haar sport bezig: “Ik train vaak wel twee á drie keer op een dag, met de wedstrijden in het weekend erbij, staan zes van de zeven dagen wel in het teken van volleybal.”

Eredivisie
Waar de training is, is afhankelijk van het moment. In de zomer, en soms de winter, traint ze veel in Den Haag, daar ligt de focus op het beachvolleybal. Als het weer tijd is voor de zaal vinden de trainingen in Ootmarsum plaats, bij haar club Set-Up ’65. Waar Wies vorig seizoen haar eredivisiedebuut mocht maken: “Dat was heel bijzonder. Ik vond het echter nog best wel spannend en speelde behoorlijk slecht”, lacht Bekhuis. “Maar, ik ben sindsdien wel veel gegroeid. Ik kreeg snel weer de kans om te spelen en toen heb ik het wel goed gemaakt. Vooral tijdens de halve finale van de landelijke beker, daar mocht ik lang spelen en heb ik echt kunnen laten zien wat ik kan.” Ook in het beachvolleybal speelt Wies op het hoogste niveau in Nederland. “Kort geleden was er een Eredivisiewedstrijd beachvolleybal in Almelo. We speelden om de derde plek, die we ook hebben gewonnen. Maar die derde plek was niet het mooiste van de wedstrijd, dat was het publiek. Doordat het zo in de buurt was konden familie en vrienden komen aanmoedigen, dat was wel heel bijzonder.” 

Nederlands kampioen en Jong Oranje
In haar, nog korte sportcarrière heeft Wies al meerdere bijzondere wedstrijden gespeeld. Zo mocht de Tubbergse in 2018 mee naar het EK beachvolleybal in Tsjechië en won ze de finale om het Nederlands kampioenschap beachvolleybal in 2017. Ze heeft haar plek in het Jong Oranje beachteam dan ook dubbel en dwars verdient. “Ik zit parttime in Jong Oranje, omdat ik niet altijd in Den Haag kan zijn, ik heb gewoon school natuurlijk.” De zeventienjarige doet HAVO aan het Noordik in Almelo. Dankzij haar LOOT-status kan ze al sinds groep zeven sport en school goed combineren. Al helpt de steun van het gezin Bekhuis ook enorm: “Mijn ouders zijn fantastisch, ze zijn coach, psycholoog, chauffeur en ouder tegelijk. Zonder hun hulp en steun zou ik nooit zover zijn gekomen als ik nu ben.” 

Plezier de sleutel
Tien jaar volleybal is een lange tijd, zeker voor een zeventienjarige. Toch traint Wies elke keer nog met veel plezier: “Tuurlijk heb ik ook momenten dat ik erover denk om per direct te stoppen, vooral na een mindere training of wedstrijd. Maar daar vind ik de sport te leuk voor. Het is kicken om mezelf beter te zien worden en iets kunnen wat eerst niet lukte. Ik denk dat plezier hebben in je sport echt de sleutel is om jezelf te ontwikkelen, zolang je er plezier in hebt kun je jezelf motiveren om alles eruit te halen.” Alles eruit halen wat er in zit is dan ook het doel: “Ik wil zo goed mogelijk zijn en op hoogst haalbare niveau spelen.” Waar dat niveau ligt durft ook Wies Bekhuis niet hard op te zeggen, ze weet zelfs niet of het in de zaal of op het strand zal zijn. Maar dromen over een debuut in het Nederlands team op een groot toernooi zijn het sporttalent zeker niet onbekend. Op de podiumfoto ziet u Wies Bekhuis geheel rechts.