Algemeen

Vakantieserie: Kelly Stieber’s streven naar perfectie

TUBBERGEN – Er wordt volop gesport in gemeente Tubbergen. In bekende maar ook minder bekende sporten is men actief. Voor de vakantieserie van dit jaar hebben we sporters bezocht die zich bewegen in een sport die doorgaans weinig voor het voetlicht komt. Het gaat om een vierdelige serie, waarbij er deze week in deel twee aandacht is voor schietsportster Kelly Stieber. Ze was tijdens het Sportgala van de gemeente Tubbergen van dit jaar een van de vier genomineerden in de categorie Sportvrouw van het Jaar.

Na gevolleybald te hebben was het voor Kelly Stieber drie jaar geleden tijd voor een andere sport. Op 20-jarige leeftijd ging de Geesterse op zoek naar de sport waar ze als achtjarige, op de kermis, al van genoot: de schietsport. 

Stimuleringsprijs
Kelly kwam twee jaar geleden bij de schietvereniging in Almelo terecht. Haar trainer/coach Henny van Bodegom zag tijdens de eerste introductie al dat er een talent voor hem stond: “Aan het eind van de introductie schoot ze al netjes in de zwarte cirkel, sommigen doen daar al snel vier á vijf weken over, en anderen lukt het nooit.” Dat talent werd ook gezien door de BTLS, Bond Twentse Lucht Schietsport, waarvan ze al in haar eerste jaar een stimuleringsprijs uitgereikt kreeg en een tweede plaats behaalde. Een bijzonder moment voor Stieber: “Ik leerde in mijn eerste jaar veel verschillende mensen uit de sport kennen, dat die mensen toen al mogelijkheden in mij zagen was wel heel bijzonder.” Ook maakte ze haar naam als talent waar door in haar eerste seizoen te debuteren op het Nederlands Kampioenschap, waar ze zichzelf, tussen de beste dertig schutters in Nederland, naar de negentiende plek weet te schieten. Haar prestaties werden afgelopen mei, op het Sportgala van de gemeente Tubbergen, beloond met een nominatie voor Sportvrouw van het Jaar. “Dat is een hele eer, en daar ben ik dan ook erg trots op!”

Absolute perfectie
De 23-jarige schutter is vanuit SDVV, de Almelose schietvereniging, behalve bij BTLS, ook bij de Koninklijke Nederlandse Schietsportassociatie KNSA aangesloten. In de competitie schiet ze met haar luchtgeweer in de hoogste klasse. “Dan sta je tussen sportschutters die al sinds hun tiende op de schietbaan staan, en omdat ik laat begonnen ben loop ik wat achter. Maar ik ben gedreven die achterstand in te halen en ze voorbij te streven.” De schietsport draait namelijk om het behalen van absolute perfectie; de perfecte houding, opperste concentratie, absolute precisie en vlekkeloos materiaal zijn belangrijk om een wedstrijd te winnen. “Door kleine spiertrillingen of een ander klein foutje kun je in onze sport de wedstrijd verliezen. En dat is ook een van de dingen die ik zo mooi vind aan de schietsport, alles moet goed zijn en het kan altijd beter.”

Onbekend maakt onbemind
Er zijn in ons land relatief weinig mensen die de sport zo mooi vinden als Kelly. “Er zijn in Nederland maar 38.000 sportschutters. In Duitsland zijn dat er ruim twee miljoen en nog veel meer liefhebbers, daar hebben we er in Nederland helaas niet zoveel van.” Dat de sport niet populair is komt volgens haar coach vooral doordat de sport zo onbekend is: “Vaak hebben mensen een verkeerd beeld bij de schietsport. Kelly hoort bijvoorbeeld vaak van mensen dat schieten geen sport is voor zo’n meisje. En dat terwijl vrouwen, door een betere houding, vaak beter schieten dan mannen.” Ook wordt de sport weinig op TV uitgezonden. “Eeuwig zonde”, aldus Kelly. “De wedstrijden zijn vaak erg spannend, ieder schot telt. Die spanning wordt versterkt door de sfeer die de volle tribunes met zich meebrengen.” Henny vindt het jammer dat de sport zo onbekend is: “Het zou mooi zijn als meer mensen zouden ervaren wat de sport echt inhoudt.” Daar sluit Kelly zich bij aan: “Iedereen die benieuwd is zou zeker een keer moeten komen kijken of zelf proberen. Ik raad het iedereen aan om eens op internet op zoek te gaan naar een schietvereniging en contact te zoeken.” 

Sommige dromen komen uit
Kelly blijft dromen van volle tribunes, graag op een mooi internationaal toernooi, het liefst op hét internationale toernooi, de Olympische Spelen, al zijn die nog erg ver weg. “In Nederland ligt de lat gewoon erg hoog. Je moet echt top zijn om bij de beste van Nederland te horen, en daar moet je dan minstens een jaar blijven voordat het NOC-NSF overweegt om je mee te nemen. En daar ben ik voorlopig nog niet goed genoeg voor”, aldus Kelly Stieber. “Maar zolang er groei in zit en ik beter blijf worden, mag ik blijven dromen. Sommige dromen komen uit, en andere niet. Ik blijf er in ieder geval alles aan doen.” En met alles bedoelt ze dan ook alles, naast haar werk traint ze vier dagen in de week en staat ze ook nog regelmatig in de sportschool, voor conditie en training van buik- en rugspieren.

Een goed team
Met de hulp van de juiste trainer/coach is veel mogelijk. “Zonder Henny zou ik niet zoveel gegroeid zijn in twee jaar. We hebben een hele goede band, we begrijpen elkaar en vullen elkaar aan. Misschien zijn we allebei een beetje eigenwijs, maar we zijn wel een goed team en de band is zo sterk dat die niet vergaat.” Er komt volgens Kelly dus niets te kort om haar dromen waar te maken, al is de schietsport wel een hele dure sport. “Extra sponsoren zijn altijd van harte welkom!” besluit ze lachend.