Algemeen

Verse melk rechtstreeks van de boerderij…uit de tap

HEZINGEN – Als er iets is wat bij nagenoeg ieder huishouden in de koelkast staat dan is het melk. En was is nu lekkerder dan een glas verse melk rechtstreeks van de koe. Bij Erve Scholten in Hezingen is dat weer mogelijk. Afgelopen zondag openden zij er hun melktap weer.

Het werpen van een muntje in de automaat is het enige wat nodig is. Bezoekers kunnen er hun eigen flessen vullen maar bij de melktap zijn ook flessen te koop.

 

Lekker en gezond

De koeien van Erve Scholten hebben alle ruimte om rond te grazen. Juist dat maakt de melk volgens de eigenaren zo lekker: romig en vol van smaak. “Met onze melktap tap je verse melk, rechtstreeks van de boerderij. Onbewerkt, vol van smaak én boordevol gezonde voedingsstoffen”,  prijzen zij de witte dorstlesser. “Melk is een natuurlijke bron van voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine B2 en B12, mineralen (fosfor, kalium, magnesium en zink), vetten en melksuiker. Deze voedingsstoffen zijn van belang voor de energievoorziening, groei, ontwikkeling, bescherming en onderhoud van het menselijk lichaam. Twee á drie zuivelconsumpties per dag worden dan ook aanbevolen. Bovendien is melk lekker om te drinken maar ook goed te gebruiken in de keuken voor bijvoorbeeld boerenpannenkoeken, warme pudding of een mok cappuccino.”

 

Proeven en meenemen

Bezoekers kunnen voor €0,20 een beker melk tappen om te proeven van de (h)eerlijke smaak van de verse melk. De melk kost €1,00 per liter. Het is mogelijk om zelf een kan of fles mee te nemen. Tevens zijn er flessen van één liter te koop voor €1,00 per stuk. Deze flessen zijn geschikt voor hergebruik. Ze kunnen in de vaatwasser of zelf schoongemaakt worden.

De melktap is gebruiksvriendelijk: werp het geld (muntgeld) in de automaat, zet de kan, fles of beker onder de tap. Na een druk op de startknop komt de melk automatisch uit de tap. De tap geeft overigens geen wisselgeld.

 

Rauwe melk

De verse melk is niet langer dan drie dagen in de koelkast te bewaren. Voor gebruik moet de melk even geroerd of geschud worden. Dit is nodig omdat de room uit de melk bovenop komt te liggen.

Verse, oftewel ‘rauwe’ melk komt zo van de koe en heeft, behalve dat het gefilterd en gekoeld is,  geen verdere bewerking ondergaan zoals koken of pasteuriseren. De Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) raadt aan de melk voor consumptie gedurende een minuut tot tenminste 72°C te verwarmen. “Het is aan de mensen zelf of zij dat doen of niet”,  laten de eigenaren weten. “Veel mensen vinden de smaak van verse ‘rauwe’ melk lekkerder.”

 

De melktap is te vinden aan de Hooidijk 49 in Hezingen en is dagelijks geopend van 08.00 tot 22.00 uur.