Algemeen

Vogelwerkgroep Geesteren zoekt piloot voor weidevogeldrone

GEESTEREN - Vogelwerkgroep Geesteren is dringend op zoek naar dronepiloten. Het bestuur biedt de nieuwe vrijwilliger een zeer gunstige financiële regeling aan voor de opleiding tot dronepiloot, maar dan moet hij of zij een groot hart voor de natuur en de weidevogels koesteren. Om kennis te maken met dronevliegen kunnen belangstellenden zaterdag 22 juni tussen 10.00 en 16.00 uur testvliegen op het terrein bij museumboerderij De Wendezoele aan de Twickelerlaan in Delden. Dat gebeurt onder toeziend oog en met apparatuur van Dronexpert uit Bentelo. 

Voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren is een van de drie dronepiloten die de afgelopen maanden leerde een weidevogeldrone te besturen. “Hiermee vliegen vergt meer dan met de nieuwste generatie drones”, vertelt Schröder. “Je kunt ze tegenwoordig in je zak meenemen zo klein zijn ze al. Daarmee vlieg je een half uur. Dat is al maximaal zo'n 35 kilometer.” Volgens de voorzitter kunnen drones makkelijk geprogrammeerd worden om in een cirkel boven een object te blijven vliegen. Maar ook is het mogelijk om ergens overheen te vliegen en daarbij een punt in het vizier te houden. “De nieuwste drones zijn wendbaarder en sneller en botsen nergens meer tegenaan door de slimme software”, zegt Schröder die er aan toevoegt dat al het schitterende beeldmateriaal uiteraard kan worden vastgelegd in een hoge kwaliteitsvideo.

 

Hulp bij terugkeer in plasdrasgebieden

Vogelwerkgroep Geesteren wil de komende maanden bij Dronexpert in Bentelo meer piloten opleiden zodat in het voorjaar van 2020 meer vrijwilligers kunnen helpen weidevogels als de grutto, kievit, leeuwerik, tureluut en de wulp een kans te geven terug te keren naar de drie plasdrasgebieden in Geesteren die het afgelopen jaar zijn aangelegd speciaal voor weidevogels. De piloten van de Vogelwerkgroep Geesteren hebben ook veel klein wild als reëen gered uit het hoge gras vlak voordat de boer er ging maaien. Agrariërs kunnen de dieren niet of nauwelijks zien. Ze kruipen weg in het hoge gras als er gevaar dreigt.