Algemeen

Voor eerste keer piepkuikens gered met drone

GEESTEREN - Vier zeldzame gruttokuikens, die met hun ouders onderweg waren naar het plasdrasgebiedje 200 meter verderop, zijn gered met de speciale weidevogeldrone van de Vogelwerkgroep Geesteren. De kuikens moeten een diepe sloot oversteken naar het plasdrasgebied en dat zouden ze, gezien de ervaring vorig jaar, niet overleven.

Probleem is dat de kuikens op een beeldscherm niet groter zijn dan 1 pixel en daardoor vrijwel onzichtbaar in het hoge (40 cm) gras. Alleen als ze gaan lopen zie je een stipje bewegen. “Dat was een nieuwe ervaring voor ons als Vogelwerkgroep Geesteren met onze weidevogeldrone met speciale software van Dronexpert in Bentelo.”
 
Gebiedcoördinator Leonard Rouhof van Agrarisch Natuurbeheer Midden Overijssel vroeg de werkgroep of ze de kuikens konden vinden met de drone. Piloot Robin Woudstra en veldwerker Maarten Rijsman zijn zondagochtend om 4.45 uur naar het weiland gegaan, ruim voor zonsopkomst. 
 
“Twee kuikens waren vrij snel gevonden. Ze zaten nog bij het nest”, legt voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren uit. Maar nummer drie vonden zij veel later en nummer vier pas na heel lang zoeken. De kuikens drukken zich. Ze blijven stil zitten totdat het gevaar is geweken. Als het gaat lopen zie je een puntje bewegen op je beeldscherm en kan de veldwerker het diertje met de GPS-coördinaten vinden en oppakken. De piloot en veldwerker moesten dus enorm veel geduld oefenen”, vertelt Hennie Schröder. “Dit hebben nog niet eerder gedaan en voor zover bekend is dit uniek in Nederland.”
 
“De kuikens lopen al anderhalf uur nadat ze uit het ei zijn gekropen en twee kuikens waren al onderweg naar een plasdrasgebied, 200 meter verderop. Ze waren misschien al een dag aan het lopen”, zegt Hennie Schröder. “De kuikens zijn in een bak met vier flessen warm water gelegd waarna in kleine etappes van eerst 10 meter, daarna 20 meter, 30 meter en uiteindelijk 50 meter naar het plasdrasgebied gebracht”, vertelt Schröder. “De ouders hadden eerst niet in de gaten dat de kuikens in de plastic bak zaten en bleven boven het nest vliegen. Ook dat is nieuw voor ons. De ouders begrepen pas na enige tijd dat hun jongen in de verwarmde plastic bak zaten.”
 
Schröder filmde de hereniging van de moeder met de kuikens na vier uren in touw te zijn geweest met zijn mobieltje. “Dit was een prachtig moederdagcadeau.”