Algemeen

Vrome nonnen en onmogelijke liefde in nieuwste boek ‘Johanna’ van Frans Hendriksen

TUBBERGEN – Hoewel de Tubbergse auteur Frans Hendriksen met het uitbrengen van ‘Johanna’ al tien boektitels op naam heeft staan, is zijn jongste productie de eerste thriller. Afgelopen zaterdag vond de presentatie plaats in de Balkonzaal in ’t Oale Roadhoes. Met een introductiefilmpje, een Powerpoint presentatie en zijn persoonlijke verhaal gaf Hendriksen invulling aan de middag. 

Wat lezers van het boek kunnen verwachten werd duidelijk toen Dick de Jong, volgens Hendriksen zijn vaste cineast, het introductiefilmpje startte. Nonnen in een abdij, een geopend graf en een huilende wolf gaven de sfeer weer van het verhaal. “Maar”,  lichtte de schrijver toe, “ook liefde en erotiek ontbreken in het boek niet.” 

Lugubere vondst

De vondst van een lijk in een teermoeras bij Vasse is waar het verhaal mee begint. Journalist Mark Houtman doet in het boek voor RTV Oost verslag van de lugubere vondst. Wanneer hem het vermoeden bekruipt dat de dode iets te maken heeft met zijn eigen afkomst, gaat hij op onderzoek uit. Zijn speurtocht leidt naar een klooster in Denekamp waar hij met de nodige argwaan wordt bejegend. Wat voeren de vrome nonnen in hun schild? Gedreven door een onweerstaanbare innerlijke roep opent hij in een donkere nacht een graf. Tijdens het delven wordt hij belaagd door een wolf en vreest hij voor zijn leven. De verbijsterende ontdekking die hij in de groeve doet, brengt hem aanvankelijk nog verder van huis. Wanneer hij erin slaagt een mysterieuze inscriptie op een medaillon te ontcijferen, keren zijn kansen. Maar wanneer diezelfde inscriptie een krankzinnige realiteit openbaart, verandert zijn leven voorgoed.

Onmogelijke liefde

Johanna is het tiende boek van Frans Hendriksen. Eerder verscheen van zijn hand een essay, jeugdboek, columnbundel, autobiografie en meerdere romans. In het boek beschrijft de auteur de onstuitbare drang van de mens om zijn afkomst te kennen. Dat de zoektocht uiteindelijk uitmondt in een onmogelijke liefde, bewijst dat bloed dikker is dan water. Dit mantra is een van de mysteries in het verhaal. Zijn ervaringen als voorlichter- en ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente Tubbergen kwamen goed van pas als inspiratie voor Johanna. “Research doen is meer werk dan het schrijven zelf”,  gaf hij aan. “Dat is ook de reden waarom van de anderhalf miljoen mensen, die dagelijks bezig zijn met het schrijven van een boek, slechts een klein percentage uiteindelijk tot publicatie overgaat.  

Romantische thriller

Maar ondanks al zijn schrijfervaring, -Hendriks was jarenlang verslaggever voor verschillende regionale dag- en weekbladen- was het boek Johanna voor de Tubbergenaar ook nieuw. “Dit is mijn eerste romantische  thriller”,  laat hij weten. “Dramatiek is hierin onontbeerlijk. Maar ook romantiek hoort bij het leven en komt terug in het verhaal. Erotische passages vormen hiervan een onderdeel.” Het tiende werk van de auteur speelt zich weliswaar grotendeels af in de regio van Tubbergen en Dinkelland, een streekroman kan Johanna niet genoemd worden. In het boek spelen zich ook scenes af in Den Haag, Utrecht en de Belgische Ardennen.  

Johanna

De titel van het boek is niet lukraak gekozen. “Johanna is de naam van mijn moeder”,  legt Hendriksen uit. “Aan haar heb ik veel te danken, onder meer mijn creativiteit. Daarom draag ik het boek aan haar op. Bovendien heeft zij altijd een grote interesse gehad voor nonnen. Ik vermoed zelfs dat als zij mijn vader niet had ontmoet, ze kloosterlinge was geworden. Gelukkig is dat niet het geval, anders stond ik hier nu niet.” Naast zijn moeder stelde Hendriksen tevens zijn broer Theo aan het publiek voor. “Theo is ook heel creatief en maakte een schilderij dat nu op de omslag staat van het boek.” Een bijzonder woord van dank richtte de auteur aan zijn vaste uitgever Harry Faber van Artisan Publishing Borne. “Ik ben inmiddels een oud-uitgever”,  sprak hij de genodigden toe. “Maar ik kan het niet laten omdat Frans het niet kan laten. Waarschijnlijk staan we hier over twee jaar weer.” 

Fundament van de samenleving

Wethouder Ursula Bekhuis kreeg het eerste exemplaar overhandigd. “Taal, lezen en schrijven vormen het fundament van onze samenleving”, sprak de wethouder. “Zelf ben ik dol op boeken. Dan is het helemaal bijzonder om een boek te mogen ontvangen waarin het verhaal zich afspeelt in de regio waarin je zelf woont. De verbinding tussen Tubbergen en Dinkelland is ook vanuit mijn functie herkenbaar. Ik ben dan ook benieuwd hoe Frans het contact tussen beide gemeenten heeft omschreven. Gelukkig is het slecht weer vandaag. Ik stel voor dat we vanmiddag lekker op de bank kruipen om het boek te gaan lezen.”  Johanna telt 237 pagina’s en is een uitgave van Artisan Publishing Borne. Het boek kost € 19,75 en is verkrijgbaar in de boekhandel en bij de uitgever.