Algemeen

Wachtrijen voor een broodje van The Cube in Tubbergen

TUBBERGEN - In Geesteren zijn ze inmiddels al zeven jaar een grote hit: de vers belegde broodjes van The Cube. Zelfs vanuit omliggende steden en dorpen rijden liefhebbers er graag een paar kilometer voor om. Sinds vorige week draait de keuken van The Cube  ook in Tubbergen op volle toeren. In de voormalige cafetaria naast Café de Kroeg openden eigenaren Esther en Bob Haverkate een tweede vestiging. En ook daar zijn de broodjes met onder meer gegrilde kip, zalm en spareribs niet aan te slepen.

Op de foto ziet u Bob Haverkate en medewerker Bas Ent.

Esther Haverkate begon haar broodjeszaak in 2015 in het pand bij autobedrijf Haarhuis waarin voorheen een tankshop gevestigd was. Omdat het pand de vorm heeft van een kubus, koos ze The Cube Shop als naam voor haar nieuwe bedrijf. Klanten kortten dit al snel af tot The Cube, de naam die Esther vervolgens overnam.

Eigen concept

Naast broodjes bestond het assortiment aanvankelijk tevens uit bloemen en cadeaus en was het daarnaast een verkooppunt voor schepijs. Omdat de broodjes in rap tempo populair werden, besloot ze zich daarin te specialiseren. Zich aansluiten bij een bestaand concept wilde ze niet. ,,We verzinnen en proberen alles zelf”, laat ze weten. ,,Alleen de gegrilde kip komt van de groothandel. Maar de cajunsaus die we erop doen, ontwikkelden we zelf. De eerste maanden waren we helemaal trots als we 300 broodjes verkochten”, blikt de Almelose terug. ,,Momenteel verkopen we daar een veelvoud van per week.” En niet alleen in Geesteren lopen klanten er warm voor. Sinds deze maand worden de verse broodjes namelijk ook in Tubbergen bereid en verkocht. In de voormalige cafétaria naast Café de Kroeg opende The Cube een tweede vestiging. Hier zwaait haar echtgenoot Bob Haverkate de scepter. “Esther begon destijds met The Cube en ik had mijn eigen baan ”, vertelt Bob. “Al gauw werd het zo druk dat ik daarmee gestopt ben om te helpen in de zaak.”

Broodje vriendelijkheid

De eigenaren hebben de taken verdeeld. Bob: “Esther richt zich nu voornamelijk op de locatie in Geesteren en ik sta in Tubbergen. Het is onvoorstelbaar hoe druk het de eerste week was”,  vervolgt hij. “Er stond zelfs een wachtrij voor de winkel. We hadden verwacht dat er vooral animo zou zijn naar de openingsactie van de saucijzenbroodjes. Maar ook de vraag naar broodjes zalm, carpaccio en spareribs was enorm.”

Wat is dan de X-factor van het grote ‘Cube succes? “Uiteraard onze eigen recepten en bereidingswijze”, antwoordt Bob. “Van minstens even grote waarde is de vriendelijkheid van het hele team, dat ondertussen bestaat uit twaalf medewerkers, inclusief wijzelf. Er wordt bijna altijd wel even een praatje gemaakt. Dat vinden we heel belangrijk. Klanten moeten zich welkom voelen. En natuurlijk lekker eten.” 

Ontmoetingsplek

Een van de belangrijkste grondleggers van de nog altijd groeiende bekendheid van The Cube wil Bob wel even noemen; Carnavalsvereniging Cv Ketel. “Leden van Cv Ketel zijn van meet af aan trouwe klanten”, legt hij uit. “Zij spoorden steeds meer mensen aan om bij ons een broodje te kopen. Het ging als een lopend vuurtje. De club heeft zelfs een eigen broodje Cv Ketel, oftewel een anti-kater broodje met bacon, frikadel, gebakken uitjes en jambalasaus.” Bob lacht als hij een videofilmpje toont op zijn telefoon. Daarop is te zien dat er wel vijftien trekkers voor de Geesterense shop staan geparkeerd. “Je lacht je kapot”, licht hij toe. “Dan komen ze met z’n allen op trekkers met aanhangers die zijn ingericht met zitjes voor een broodje van The Cube. Het is soms net de Efteling echt waar, geweldig.”

Tijdens de verschillende lockdowns bleef The Cube open voor afhaalbestellingen. Voor veel jongeren werd het gaandeweg een kortstondige ontmoetingsplek. “Jongeren konden niet naar school, niet uitgaan”, verduidelijkt Bob. “Dus kwamen ze vaker naar The Cube om elkaar even te ontmoeten. Daar is de ruimte echter beperkt. De vestiging in Tubbergen heeft meer potentieel. We hebben plannen om in de zomer een terras in te richten.”

Op de foto ziet u Bob Haverkate en medewerker Bas Ent.