Algemeen

Winnende kinderkunst vereeuwigd in glas

TUBBERGEN – De kunstwedstrijd die Glasrijk Tubbergen jaarlijks houdt voor groep zeven basisschoolleerlingen in de gemeente Tubbergen leverde dit jaar weer verrassende resultaten op. In de hal van het gemeentehuis vond afgelopen donderdag de prijsuitreiking plaats. De winnende ontwerpen werden als glaskunst uitgereikt aan de jongeren. De laatste editie van Glasrijk had afgelopen oktober als thema Mirror mirror…glazen sprookjes. De jeugdige deelnemers aan de scholend wedstrijd kregen vooraf de opdracht om dit onderwerp in hun ontwerp te verwerken.

Leerlingen van vijf scholen wachtten samen met ouders, broertjes en zusjes op het grote moment. Glaskunstenares Evelien Limbeek maakte de namen van de winnaars bekend. Limbeek nam deze handeling over van Suze Berendsen. Winnaars van de tweede en derde prijs mochten een glasontwerp van haar hand uitkiezen.

 

Spiegeltje spiegeltje aan de wand

Alleen de tekeningen van de eerste prijs winnaars werden als glaskunst uitgevoerd. Voordat de resultaten door wethouder Ursula Bekhuis worden uitgereikt krijgen de aanwezigen van Limbeek tekst en uitleg over de objecten. Annemarie van de Mariaschool in Vasse leverde een monster aan. “Dit monster ziet zichzelf in de spiegel en blijkt ineens vierkant te zijn”, licht ze het kunstwerk toe. “Ineens schrikt ie zich rot.”

Het wezen in de bijdrage van Daan Ballast van de Alphonsusschool in Harbrinkhoek zette zelfs de glaskunstenares aan tot nadenken. “Als je ernaar kijkt, blijf je je afvragen of het een vogel is, of een dobbelsteen. Of toch iets met horens.”

Daan is blij met zijn eerste prijs. “Op het moment dat ik de tekening maakte wist ik nog niet wat het zou worden”,  laat hij weten. “Ik maakte gewoon wat ik mooi vond en het werd een vliegende dobbelsteen. Het was wel een verrassing dat ik won.” Dat hij in zijn vrije tijd verder gaat met glaskunst ligt niet voor de hand. Daan heeft naar eigen zeggen andere hobby’s. “Legpuzzels maak ik veel en ik houd van striptekenen. Dat is anders dan glaskunst maar ook creatief.”

 

Out of the box

Ook al ging de hoofdprijs aan hun neus voorbij, de tweede- en derde prijswinnaars waren net zo blij met de benoeming en een glazen kunstwerkje van Limbeek. Maartje Hulshof deed namens basisschool De Wiekslag in Tubbergen haar best en behaalde de tweede prijs. “Mijn ontwerp was half mens half uil. Over dit idee heb ik niet lang nagedacht.” Ook de ouders van Maartje zijn deze middag bij de prijs bekendmaking aanwezig en trots op de prestatie van hun dochter. “Daar gaan we zeker een taartje op eten”,  zegt haar vader.

Voor Limbeek is het de eerste keer dat ze de prijzen uitreikt. De uiteenlopende artistieke bijdragen verrassen haar. “Het is sowieso leuk hoe scholen betrokken zijn bij Glasrijk”, zegt ze. “Het wakkert de creativiteit aan. Mooi om te zien hoe ook met dit thema is omgegaan. Het is helemaal niet zo dat de meisjes meer de prinsessensfeer of zachte ontwerpen kan worden toegezegd. Er waren vanuit de meiden juist hele stoere dingen bij. Er is door alle deelnemers echt out of the box gedacht.”

 

Bevrijding als inspiratie

Waarom er deze editie slechts vijf scholen deelnamen legt René Oude Alink, oud-directeur bij Canisius Tubbergen, uit. “De basisscholen uit Fleringen, Langeveen en Reutum zijn er dit jaar niet bij”,  informeert hij. “Sommige scholen hebben combinatiegroepen waar de groepen zeven deel van uitmaken. Deze combinatiegroepen doen om het jaar mee omdat leerlingen, evenals kinderen van andere basisscholen een keer deel mogen nemen. Volgend jaar zijn ze weer van de partij.”

Vanzelfsprekend is er dan een ander thema waaruit de jonge ontwerpers hun inspiratie. Omdat dit 75 jaar vrijheid wordt gevierd koos de organisatie voor 2020 voor het thema Bevrijding.

 

Winaars

De Wiekslag Tubbergen: Jette ter Braak

Mariaschool Vasse: Annemarie

Kadoes Albergen: Thijs Tijhuis

St. Alphonsus Mariaparochie: Daan Ballast

Aloysiusschool Geesteren: Just Oude Breuil