Algemeen

Young Volunteers van start voor Tubbergen en omgeving

TUBBERGEN - Na grondige voorbereidingen van enkele maanden gaat Young Volunteers, het nieuwe jongerenproject voor maatschappelijk diensttijd voor Tubbergen (en omstreken), zich officieel presenteren. Dat gebeurt op donderdag 4 april om 16.00 uur in De Hagedoorn aan de Wilgenstraat in Almelo. 

Er wordt veel vrijwilligerswerk gedaan in Nederland en het is ‘de smeerolie’ van de maatschappij. Er zijn jongeren die vrijwilligerswerk doen en daar enthousiast over zijn, maar het overgrote deel van de jongeren is te druk en moet ook veel. School en studie, bijbaantjes, uitgaan, vloggen, bloggen en andere zaken op de social media. Young Volunteers is een regionaal project dat zoveel mogelijk jongeren kennis wil laten maken met het vrijwilligerswerk. Het gaat jongeren enthousiast maken, werven, matchen en doorgeleiden naar een vrijwilligersplek. Young Volunteers bestaat nu (nog) uit een zevental jongeren dat die taken op zich heeft genomen. Ze vormen een platform dat een en ander voorbereidt met website, social media, flyers en andere middelen om jongeren te bereiken.

 

Veel werk aan de winkel

Het platform komt elke maandagavond bij elkaar en dan rollen de ideeën over tafel. Dit dynamische clubje gaat nu op zoek naar versterking, want al naar gelang het doel (een wervingsbureau voor jongeren) dichterbij komt, is er veel werk aan de winkel. Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken naar àlle jongeren, want Young Volunteers wil dolgraag een brug slaan tussen jongeren en jongeren met een rugzak(je). Dat betekent voor de groep kwetsbare jeugdigen een unieke kans voor samenwerking, onderling respect en samen optrekken. Dit wervingsbureau gaat ook samenwerking aan met bestaande organisaties in de gemeente Tubbergen, zoals Wij in de buurt.

 

Mooi, relaxed en vrolijk

De zeven eerste Young Volunteers bevelen het vrijwilligerswerk aan omdat het ‘Mooi, relaxed en vrolijk’ is. “Wat is er mooier dan iets goeds te doen voor een ander, je omgeving, dorp of stad en dan ook nog eens ervaring op te doen voor je studie. Het is ook een kans om je netwerk te vergroten en een mooie cv op te bouwen”, stellen de zeven in hun toelichting. Leuk vrijwilligerswerk is er volgens Young Volunteers genoeg, ook in de eigen omgeving van jongeren in alle dorpen van de gemeente Tubbergen. Weinig tijd is volgens hen geen argument om ervan af te zien. ‘Een uurtje per week is al een goed begin’. Young Volunteers is één van proeftuinen in Nederland van het actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd voor jongeren van de rijksoverheid. Jongeren en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Voor wie meer info wenst, mail dan naar: jan@youngvolunteers.nl