Algemeen

Twee jubilarissen in het zonnetje gezet

Zonnebloem afdeling Albergen viert 60-jarig bestaan

ALBERGEN - Deze maand is het 60 jaar geleden dat de Zonnebloem afdeling Albergen werd opgericht. Het diamanten jubileum werd onlangs met het bestuur en alle vrijwilligers gevierd in het Cultuurhoes in Albergen. Onder het genot van koffie en taart werd teruggeblikt op de afgelopen jaren. Omdat Riky Evers dit jaar 60 jaar vrijwilliger is bij de Albergse Zonnebloem ontving zij een onderscheiding. Truus Elshuis is 20 jaar vrijwilliger en werd tevens in het zonnetje gezet.

De Zonnebloem afdeling Albergen ging in 1963 van start met vier vrijwilligers. Nu, 60 jaar later, telt het team maar liefst 30 volontairs. De jubileumbijeenkomst begon voor alle aanwezigen met koffie en gebak, gevolgd door een gezellige bloemschikmiddag.

Vrijwilliger vanaf de oprichting

Vrolijke zonnebloemen en gele ballonnen maken zaterdag duidelijk waar het feestje in Albergen in. Ook in het Cultuurhuus heerst er een opgewekte stemming. Het middelpunt deze ochtend is de 90-jarige Riky Evers uit Albergen. Zij zette zich 60 jaar in als vrijwilliger bij de Zonnebloem afdeling Albergen en besloot vanwege haar leeftijd te stoppen. “Bij de oprichting werd ik gevraagd om vrijwilliger te worden”, vertelt Riky Evers. “We begonnen met z’n vieren en bezochten alle gasten in Albergen. Tegenwoordig is het dorp opgedeeld in wijken waarbij elke wijk eigen vrijwilligers heeft.”

‘Met heel veel liefde gedaan’

Voor haar jarenlange inzet kreeg Riky namens de landelijke Zonnebloem in Breda een onderscheiding uitgereikt door Gerty van der Aa, voorzitter in Albergen. Zij bevestigde het speldje op de revers van Riky’s bodywarmer, naast het koninklijke lintje dat de vrijwilligster tien jaar geleden ontving tijdens haar gouden jubileum. “Onvoorstelbaar. 60 jaar is niet niks”, sprak Van der Aa tot de jubilaris. “Dat doet denk ik niemand je na.” Als presentje kreeg Riky naast een mooi boeket bloemen een cadeaubon voor de Zonnebloem boottocht in juni dit jaar. “Ik heb het altijd met heel veel liefde gedaan”, laat de vitale 90’er weten. “Sommige ouderen bezoek ik nog steeds, alleen niet meer namens de Zonnebloem.”

Opgestoken duim voor het bestuur

De spotlights werden vervolgens gericht op Truus Elshuis . Zij zet zich al 20 jaar in voor de lokale Zonnebloem en kreeg hiervoor een attentie. Geheel onverwachts werd vervolgens het bestuur naar voren geroepen. De vrijwilligers maakten gebruik van de gelegenheid om ook hen te bedanken voor hun inzet. Het bestuur werd verrast met een plantenbakje en een trofee in de vorm van een opgestoken duim. Na het maken van een groepsfoto was er een gezellig samenzijn in het Cultuurhoes. De gezellige middag die volgde stond er in het teken van bloemschikken.

De Zonnebloem is er voor jong en oud

Gasten bezoeken en een verjaardagscadeautje brengen, begeleiden tijdens dagjes uit en meehelpen op de Zonnebloemboot waren activiteiten die in 60 jaar tijd  onveranderd bleven. Wat gedurende die zes decennia wel veranderd is, is de uitbreiding van het vrijwilligerslegioen. Inmiddels zetten maar liefst 30 volontairs zich voor  de Zonnebloem afdeling Albergen. “Veel mensen denken dat de Zonnebloem er alleen maar is voor ouderen”, heeft bestuurslid Trees Oerbekke gemerkt. “Maar we zijn er voor iedereen, jong en oud. Ongeacht geloof, achtergrond of wat dan ook.”