Algemeen

Zonnebloem afdeling Geesteren viert diamanten jubileum met gezellige middag

GEESTEREN - Mevrouw Heer, mevrouw Kienhuis en mevrouw Haarhuis, zijn namen die onlosmakelijk verbonden zijn met de Zonnebloem afdeling Geesteren. Het zijn namelijk de drie vrouwen die 60 jaar geleden de Geesterense Zonnebloem oprichten vanuit de Bejaardensoos. Nu, 60 laat later is het een bloeiende vereniging waarin 29 vrijwilligers zich inzetten voor zo’n 90 gasten. Wat in de afgelopen zes decennia onveranderd is gebleven is het motto: horen, zien en zwijgen. Het diamanten jubileum wordt vrijdag 14 april vanaf 13.30 uur gevierd met een receptie voor genodigden in Zaal Kottink en een gezellig, gezamenlijk diner met gasten en vrijwilligers.

De jubilerende vereniging wordt aangevlogen door een enthousiast bestuur dat bestaat uit: Annie Kuipers, Lucie Kuipers, Elvie Waaijer, Paulien Bekhuis en José Lohuis. Waar de gedachte overheerst dat de Zonnebloem een club is voor met name oudere mensen, benadrukken zij dat iedereen van 0 tot 100 jaar er welkom is.

Alle tijd en aandacht voor de Zonnebloemgasten

Bezoeken van ouderen, ernstig en langdurig zieken en eenzame mensen is één van de basisactiviteiten die de vrijwilligers al jarenlang met veel plezier voor hun rekening nemen.. “Elke gast krijgt een eigen vrijwilliger toegewezen”, licht Lucie Waaijer toe. “Doordat er meer gasten zijn dan vrijwilligers, nemen veel volontairs meerdere gasten onder hun hoede. Daarom hanteren we een leeftijdsgrens om lid te worden van de Zonnebloem afdeling Geesteren”, aldus Lucie Waaijer. “Wanneer we die grens verlagen, kampen we met te weinig vrijwilligers. En we willen onze gasten alle tijd en aandacht kunnen geven.” Hoe zij die tijd met hun gasten indelen, is heel divers. “Sommige gasten vinden het alleen al fijn om samen koffie te drinken en bij te praten”, vertelt Elvie Waaijer. “Andere mensen genieten ervan om met een vrijwilliger naar een tuincentrum te gaan. Het zijn natuurlijk oudere mensen. De een is beter ter been dan de andere.”

Bijna familie

Gasten hechten veel waarde aan de bezoekjes van de Zonnebloemvrijwilligers, hebben de bestuursleden ervaren. Een goede ‘match’ is dan ook van groot belang. “We proberen altijd zo goed mogelijk in te schatten of gasten en vrijwilligers bij elkaar passen”, legt Annie Kuipers uit. “Daarbij kijken we bijvoorbeeld naar hoe de persoon is, hoe ze in het leven staan en wat de behoeften van de gasten zijn. Zo hebben we één vrijwilliger die al ruim 40 jaar op hetzelfde adres komt. Vroeger bij de oom en tante van de neef die ze tegenwoordig bezoekt. Na al die jaren hoort ze er bijna bij de familie. Dat is zo mooi.” Zelf bezoekt Annie tevens haar eigen gasten. “Het is heel mooi om zoveel te kunnen betekenen voor anderen. Als je vervolgens hoort hoe de gasten hun lof uiten over de vrijwilligers bevestigt dat de grote rol van betekenis die de Zonnebloem in Geesteren heeft.”

‘Vergeten’ Zonnebloemen

Al maakt de privacywet het soms wel lastiger om alles en iedereen in het vizier te krijgen . Elvie: “Vroeger ontvingen we van gemeenten en andere instanties informatie over bijvoorbeeld leeftijd en trouwdata. Tegenwoordig is het door de wet op de privacy heel erg moeilijk om de gegevens volledig te krijgen en moeten we alles horen ‘van de straat’. Hierdoor worden wel eens mensen ‘vergeten’ en dat is weleens vervelend. Maar het blijft mensenwerk. Wat we niet weten, kunnen we ook geen aandacht geven.”

Naast het bezoeken van gasten, brengen twee vrijwilligers volgens traditie ook de Zonnebloemfelicitaties over aan mensen in Geesteren die 50 en 60 jaar getrouwd zijn. De echtparen krijgen een goed gevulde boodschappenmand. “Wat wel bijzonder is, is de hulp en steun van lokale bedrijven en sponsoren”, vult Annie aan. “Daar zijn we heel dankbaar voor. Wanneer wij vanuit de Zonnebloem iets organiseren, kunnen wij altijd een beroep op hen doen.”

Het hele jaar door Zonnebloemactiviteiten

Het hele jaar door biedt de Zonnebloem afdeling Geesteren talrijke vaste activiteiten voor hun gasten. Zoals het bijwonen van de eerste gala avond van carnavalsvereniging de Papsleef’n in gezelschap van een vrijwilliger, een paasviering in de week voor Pasen samen met de KBO (Katholieke Bond voor Ouderen)  en een jaarlijks uitstapje halverwege juni. Bij interesse kunnen gasten tevens een dagje mee op de Zonnebloemboot. Tijdens Nationale Ziekendag krijgen alle zieken in Geesteren een bezoekje en een kleine attentie. Zelfs in coronatijd wist het bestuur de gasten te verrassen. “We hebben toen een soort magazine gemaakt met allerlei leuke dingen zoals reepten, gedichtjes, moppen en fotoraadsels”, laat Elvie weten. “Dat was enorm veel werk maar erg leuk om te doen. Het allerbelangrijkst is dat het een groot succes was.”

Jubileumfeest

Het 60-jarige bestaan viert de Zonnebloem afdeling Geesteren vrijdag 14 april met een gezellige middag voor genodigden in een vrolijk versierde zaal in Zaal Kottink. De slingers die er hangen zijn volgens Annie een speciale vermelding waard. “Leerlingen van de Aloysiusschool in Geesteren hebben een mooie Zonnebloem getekend waarvan het hart blanco blijft”, legt ze uit. “De tekeningen gaan eerst naar onze gasten. Zij schrijven in het hart van de bloem beknopt hoe zij de Zonnebloem ervaren. Van de bloemen maken we slingers voor in de zaal.”

Oud-huisarts Martens spreekt deze middag een woordje tot de aanwezigen. “Dokter Martens gaat vaak mee tijdens het jaarlijkse uitstapje van de Zonnebloem afdeling Geesteren”, vertelt Elvie. “Ter ondersteuning en voor de eventuele medische verzorging. “Dat geeft zowel de gasten als de vrijwilligers een veilig gevoel.

Wanneer de middag richting avond gaat, staan de gasten en vrijwilligers centraal. Zij mogen rond 16.30 uur aanschuiven voor een diner met aansluitend een feestelijke avond.