Columns

Boekwinkels 'Geestelijke Tankstations'

“GEEF MIJ EEN BED EN EEN BOEK EN IK BEN GELUKKIG”

Van de Engelse schrijver Logan Pearsall Smith (1865-1946) is de wijsheid: “Geef mij een bed en een boek en ik ben gelukkig”. Daaraan moest ik denken toen onlangs iemand uit Tubbergen onverwachts bij me aan de deur kwam – naar aanleiding van een geplaatste boekrecensie - met de vraag of ik dat ene boek toevallig ook voorradig had. En jawel, laat dat nu het geval zijn! De persoon in kwestie was dolgelukkig met z'n nieuwe aanwinst. Nu moet u weten dat ik veel boeken voorradig heb. Zo langzamerhand is onze woning één grote bibliotheek. En dat komt mede doordat ik al eens een uitgebreide collectie heb verworven van een verwoed verzamelaar alsook een flink aantal boeken uit een kloosterbibliotheek.

Hobby

Het zoeken naar boeken ofwel het verzamelen en houden van boeken is voor mij niet een enigszins uit de hand gelopen hobby, maar een hartstochtelijke liefhebberij. Uiteraard is het een 'must' om de diverse boekenmarkten af te struinen. Maar ook heb ik zo’n beetje alle antiquariaten in Nederland in de afgelopen decennia al wel eens bezocht. Inmiddels zijn velen daarvan ondertussen ter ziele gegaan, mede door internet zoals de befaamde sites: boekwinkeltjes, antiqbook etc. Maar dat Word Wide Web biedt daarentegen ook kansen. Het zoeken naar boeken kent nu onbegrensde mogelijkheden. Zo heb ik in augustus jl. nog een boek gevonden en besteld in Brazilië, maar later daarover meer.

Zelf ben ik ‘begeisterd’ door boeken en word ik opgetogen van de geur van papier. Vooral van die oude boeken, zoals het onlangs verworven boek uit België betreffende het in 1578 gepubliceerde werk van Jacob Middendorp, geboren in Fleringen. Recentelijk heb ik daar in ‘Boekennieuws’ nog gewag van gemaakt.

Regionale uitgaven

Maar ook de nieuwere boeken en met name de regionale uitgaven hebben mijn interesse. Kennelijk niet alleen de mijne, want zo werd ik onlangs nog een aantal keren benaderd met de vraag of ik de publicatie over de Tubbergse ruilverkaveling voorhanden had. En eerder heb ik enkele mensen kunnen verblijden met een boek over de Tubbergse melkfabriek, waarvan de oplage vrij snel na het verschijnen was uitverkocht. Zondag jl. heb ik iemand blij kunnen maken met het boek ‘Met fiets en tent naar de Oriënt’ van Gerard Monnink. De persoon in kwestie wilde die fietstocht van Monnink en Damhuis aankomende zomer evenaren en was op zoek naar dit boek waarin ook de fietsroute staat afgebeeld.

En dan heb ik nog vele, vele boeken – met name regionale uitgaven –, zowel oude als hagelnieuwe exemplaren voorradig. Of dat nu 'Aan grond Gebonden' betreft van Ewald Mensink, de huizen van Albergen en hun bewoners van Johan Klaassen, het tweedelige pachtboek van Herman Goossen Grubbe tot Herinckhave dan wel boeken over het klooster van Albergen en of publicaties met betrekking tot plaatsen als Denekamp, Oldenzaal, Ootmarsum Weerselo etc. Belangstellenden kunnen me bij interesse bellen of mailen via: mhjpaus@gmail.com.

Wijsheid

De wijsheid van Logan Pearsall Smith klinkt voor mij als een klok. Mijn ervaring is – en dat geldt zeker voor mezelf – dat mensen blij kunnen worden van boeken. In het verlengde daarvan, zou het m.i. wenselijk zijn dat een boekwinkel - juist in deze tijd van corona - als een 'essentiële' zaak wordt gekenmerkt. In de Duitse hoofdstad doen ze dat goed. Want daar in Berlijn mogen de boekwinkels, ondanks de ingestelde lock-down en avondklok, geopend zijn. Reden: boekwinkels vormen ‘geestelijke tankstations’. Toch iets om over na te denken...

Martin Paus