Natuur & Milieu

Boswachterswandelingen in Springendal en Dal van de Mosbeek

MANDER-HEZINGEN - In het natuurgebied Springendal en Dal van de Mosbeek wordt hard gewerkt aan natuurherstel. Landschap Overijssel en Staatsbosbeheer maken de natuur hier weerbaarder tegen de effecten van stikstofuitstoot, zodat kwetsbare planten en dieren er in de toekomst kunnen blijven leven. De boswachters nodigen belangstellenden van harte uit om op zaterdag 16 maart de wandelschoenen aan te trekken en de werkzaamheden van dichtbij te bekijken. 

In het Springendal zijn de werkzaamheden in volle gang en op de Manderheide wordt naar verwachting eind 2019 gestart. Op diverse plekken in het natuurgebied worden bomen verwijderd om verbindingen te maken naar omliggende natuur. Dit maakt het voor vele insecten- en reptielen, zoals het vliegend hert en de zandhagedis, gemakkelijker om zich te verspreiden door een groter en voedselrijk leefgebied. Ook worden houtwallen aangelegd, waarmee het gebied aantrekkelijker wordt voor vogels, insecten en reptielen. Door de kap van de bomen ziet het er de komende maanden kaal uit, maar op termijn komt het oorspronkelijke Twentse landschap prominenter naar voren in het Springendal. 

Twee excursies in Springendal en Manderheide
In zowel het Springendal als de Manderheide wordt op 16 maart een boswachterswandeling gehouden. De start is tussen 09.30 en 11.00 uur met een excursie door het Springendal. Samen met de boswachter van Staatsbosbeheer struinen de wandelaars door de bossen en wandelen langs de gebieden waar werkzaamheden plaatsvinden in het kader van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). De boswachter geeft ter plekke een toelichting en staat stil bij bijzondere plekken in de natuur, zoals (nieuwe) plekken voor spechten en broedplaatsen voor het vliegend hert. In de middag, rond 13.00 - 14.30 uur, vindt een tweede excursie plaats, nu op de Manderheide. Hier zijn de werkzaamheden nog niet gestart. De boswachter van Landschap Overijssel laat zien waar er gewerkt gaat worden en met welk doel. 

Aanmelden noodzakelijk
Voor beide excursies is aanmelden mogelijk per e-mail naar: springendal@staatsbosbeheer.nl. Deelnemers dienen aan te geven met hoeveel personen er wordt meegelopen en/of de voorkeur uitgaat naar de ochtendwandeling in Springendal of de middagwandeling in Manderheide. Na aanmelding wordt een bevestiging gestuurd met de exacte locatie van het vertrekpunt.