Natuur & Milieu

De Kroezeboom krijgt een knipbeurt

FLERINGEN - Aan de voet van de Kroezeboom is er de komende tijd volop reuring. Het ruim 500 jaar oude natuurmonument aan de Lansinksweg wordt, evenals de bomen eromheen, namelijk gesnoeid. Naast de markante zomereik wordt ook het gebied rondom de boom aangepakt.

De Kroezeboom is een ware bezienswaardigheid. In de loop der eeuwen werd de plek een dankbare locatie voor het houden van onder meer kerkelijke bijeenkomsten en fotoshoots. Kunstenaar plaatsten er hun schildersezel voor om de reus op canvas te vereeuwigen en diverse clubs  houden er een tussenstop tijdens activiteiten.

Kwaliteitsplan Openbaar Groen

De boomploeg van Noaberkracht ging twee weken geleden van start met de werkzaamheden. Vanuit een hoogwerker gaven de medewerkers de Kroezeboom en knipbeurt. En daar is Coen Dijkstra, beleidsmedewerker Groen- en spelvoorziening bij Noaberkracht best trots op. “Het is een behoorlijke klus. Dat wij de expertise ervoor in huis hebben, is best bijzonder”, vindt hij. Vanuit het Kwaliteitsplan Openbaar Groen wordt de opknapbeurt éénmalig bekostigd door de gemeente Tubbergen. Met als doel het bestendigen van het toekomstperspectief voor de boom die tot één van de oudste bomen in Nederland behoort.

Gietijzeren hek en zwerfkeien

De werkzaamheden behelzen meer dan alleen het snoeien van de Kroezeboom en de omringende bomen. Dijkstra: “We herbevestigen de verankering en verbeteren de afscherming in de omgeving van de boom. Dat doen we onder meer door een gietijzeren hekwerk te plaatsen in een straal van 2 meter rondom de boom. Binnen het hek laten we het afvallende blad liggen ter ondersteuning van de ecologische kringloop. Om auto’s op afstand te houden worden er zwerfkeien geplaatst. Afsluitend knappen we op het terrein het gazon op.”

Het opknappen geschiedt in overleg met de Stichting Onderhoud Kroezeboom, het H. Pancratius parochiebestuur en de familie Von Bönninghausen. De Kroezeboom en een grondoppervlakte van 20 meter, gemeten vanuit het hart van de boom, werden in 1916 namelijk eigendom van de H. Pancratiusparochie in Tubbergen. Het was een geschenk van de toenmalige eigenaar, de familie Von Bönninghausen, bij de verkoop van gronden in de Fleringer Es. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind februari afgerond.

 

Foto: Clemens Brughuis