Natuur & Milieu

Eerste bewoners in mezenkastjes Langeveen

LANGEVEEN-BRUINEHAAR – De eerste bewoners van het meeskastenproject van de Dorpsraad Langeveen zijn afgelopen week getraceerd aan de Iemenboersweg. Het gaat om een stel koolmezen. De kasten zijn opgehangen om zo de eikenprocessierups te kunnen bestrijden; de mezen gebruiken de eikenprocessierups als voedsel. Mocht de gekozen aanpak slagen worden meer nestkastjes ingezet. 

De Dorpsraad Langeveen pakte dit initiatief ook op en vroeg Staatsbosbeheer (SBB) om ondersteuning. Zij zegden toe en stelden vijftien Douglashouten planken beschikbaar voor de vervaardiging van nestkastjes. Het bestuur van het Rabofonds leverde daarom een extra financiële bijdrage voor 125 mezenkasten in Langeveen en Bruinehaar. Ook Hans Oude Hendriksman Hout- en Bouwmaterialen (HOH) vond het een goed initiatief en pakte het samen met haar medewerkers op. In totaal maakten zij 163 mezenkasten. 

Meer hulp is welkom
Wanneer er mensen zijn die ook middels het ophangen van de kastjes willen meehelpen om de eikenprocessierups te bestrijden mogen zich alsnog melden. Dan kan bij Gerard Avéres, tel. 06-30691692 of via de website van de Dorpsraad Langeveen (www.dorpsraadlangeveen.nl). De aanmeldingen worden vervolgens geïnventariseerd om te kijken hoeveel extra mezenkasten nog nodig zijn. HOH zal helpen om deze te maken, waarna ze in het nieuwe broedseizoen kunnen worden ingezet.