Natuur & Milieu

Grutto wacht een gespreid bedje

GEESTEREN - Vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Geesteren zijn al dagen druk in de weer met het plaatsen van zonnepanelen, plaatsen van pompen en het leggen van kabels waarmee ze flink wat water in de reeks plasdrassen gaan overzetten. Afgelopen week waren de voorbereidingen klaar.

Extra water

De grote plasdras in het Huyerenscheveld en de kleinere plasdrassen bij Frons, Hankamp en Kamphuis aan de andere kant van Geesteren en de plasdrassen bij Albergen krijgen extra veel water zodat de grond goed vochtig is en weidevogels er makkelijk naar voedsel als wormen en insecten kunnen zoeken. Schapen hebben er de afgelopen weken al gegraasd en mest achtergelaten zodat er straks voldoende voedsel in de vorm van insecten zijn. De eerste grutto´s verwacht de Vogelwerkgroep begin maart.

Zonnepanelen

Een deel van de plasdrassen krijgt water via pompen die nog op het lichtnet zijn aangesloten. Voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren hamert er op dat er niet genoeg zonnepanelen zijn. De Vogelwerkgroep Geesteren beschikt nu over vier of vijf panelen. Een deel van de stroomvoorziening gebeurt nog via honderden meters lange kabels die op het lichtnet zijn aangesloten. Daar wil de vogelwerkgroep van af. De vrijwilligers betaalden vorig jaar duizenden euro's aan stroom omdat nog niet overal zonnepanelen in gebruik waren genomen.

 

Vogelwerkgroep Geesteren helpt bij natuurlijke bestrijding eikenprocessierups

Het voorjaar zit weer in de lucht! De koolmees, pimpelmees, merel en mus kwetteren al weer vrolijk in alle tuinen en op de boerenerven. Het duurt niet lang meer en dan gaan ze hun nesten bouwen. Veel vogels maken hiervoor gebruik van een nestkast. Deze zijn te koop bij de Vogelwerkgroep Geesteren. Sinds kort heeft de vogelwerkgroep ook kasten voor vleermuizen in de aanbieding. Voor de verkoop van deze kasten kunt u terecht bij Theo Lohuis, Langeveenseweg 127 te Geesteren. Telefonisch bereikbaar via 06-51667179.

Vooral voor bestrijding van de eikenprocessierups is het goed om nestkastjes op te hangen. De koolmees is uitgegroeid tot een veelgebruikte natuurlijke bestrijder van deze rups. Dit komt doordat de koolmees de eikenprocessierupsen in toenemende mate eet in verschillende stadia van de levenscyclus.

Niet alleen de koolmees maar verschillende andere vogels staan erom bekend niet vies te zijn van een eikenprocessierups als lunch. Van spreeuwen, boomklevers, pimpelmezen, winterkoninkjes, roodborsten en vinken is bekend dat zij de eikenprocessierups eten in elk stadium, met of zonder brandharen.

Ook vleermuizen kunnen een bijdrage leveren in de bestrijding van de eikenprocessierups. Vleermuizen eten namelijk graag de nachtvlinder tot welke de eikenprocessierups zich ontpopt.

In een nacht kan één vleermuis wel 100 nachtvlinders eten, wat uiteindelijk 25.000 processierups eitjes kan schelen. Vooral in de periode van juli tot in september eten ze de vlinders die eitjes voor het volgend jaar leggen. De vleermuis is daarom zeer effectief in de preventieve aanpak voor het jaar erna.

Vleermuizen zijn de enige zoogdieren die kunnen vliegen. Vleermuizen kunnen zelf geen nest maken, ze zijn afhankelijk van bestaande kieren en gaten om in weg te kruipen. Door het plaatsen van een vleermuizenkast kunnen we deze nachtdieren helpen.