Natuur & Milieu

Voltooiing opknapbeurt Kroezeboom in zicht

FLERINGEN - Na ruim een maand is ‘project Kroezeboom’  zo goed als klaar. De hele maand februari vonden er werkzaamheden plaats, zoals het snoeien van de oude zomereik en het opknappen van het gebied eromheen plaats. Afgelopen week werd er een gietijzeren hekwerk in een straal van twee meter rondom de boom geplaatst. 

Dit staat niet alleen sierlijk, het is tevens functioneel. Het blad binnen het hek blijft namelijk liggen ter ondersteuning van de ecologische kringloop.  Het hekwerk werd geplaatst door THO Twentse Hekwerken Onderneming B.V. uit Enschede. Gedurende de afgelopen periode is tevens de verankering herbevestigd. Om auto’s op afstand te houden werden er zwerfkeien geplaatst. Afsluitend werden het terrein en het gazon opgeknapt.

Vanuit het Kwaliteitsplan Openbaar Groen werd de opknapbeurt éénmalig bekostigd door de gemeente Tubbergen.

Met als doel het bestendigen van het toekomstperspectief voor de boom die tot één van de oudste bomen in Nederland behoort. Dankzij de expertise en inzet van alle betrokkenen is het ruim 500 jaar natuurmonument weer klaar voor de toekomst. 

Podcast 'Eik & Ik'

Over de opknapbeurt van de Kroezeboom is een podcast gemaakt door Wim Eikelboom. Hij verzamelt verhalen over eikenbomen in de podcast Eik & Ik. In de podcast komen Coen Dijkstra (Noaberkracht), buurman Lentferink en Jeroen Philippona van de Bomenstichting aan het woord. Eik & Ik is te beluisteren via https://www.eo.nl/podcasts/eik-en-ik

 

Foto: Clemens Brughuis