Sport & Vrije tijd

Aanstaande zondag Autocross Langeveen
Hennie Kuipers begint aan 40e jaar autocross

LANGEVEEN - Zo’n 40 jaar geleden ontstond voor Hennie Kuipers, zijn broer Johan en hun kameraden het idee om mee te gaan doen aan de autorodeo. Hiervoor werd een 6-tal kevers omgebouwd en in dezelfde kleuren geschilderd. Na een aantal jaar stopte de kameradengroep met het crossen en ging Hennie alleen door met de autocross. 

In de loop der jaren heeft hij heel wat wedstrijden verreden, zowel regionale, als die meetellen voor het Nederlands kampioenschap en de Euro-Pokal. Allemaal met wisselende successen en een aantal gewonnen kampioenschappen. De vele bekers die hij hiermee gewonnen heeft zijn hiervan de stille getuigen. 

Zelfs in een jaar dat er in Nederland geen autocrosswedstrijden mochten worden verreden in verband met de ziekte mond- en klauwzeer werd Hennie lid van een autocrossvereniging in Duitsland om toch te kunnen crossen en nam hij deel aan het Noord-Duitse kampioenschap. 

Op dit moment neemt Hennie met zijn sprinter nog deel aan wedstrijden in de Sprint 1600 klasse. In de voorbereiding en ook tijdens en na de crosswedstrijden is er altijd veel werk aan de winkel. Elk jaar vóór aanvang van het seizoen, dat loopt van maart tot in oktober, gaan het chassis, de motor en de versnellingsbak in de revisie. Ook moeten er tijdens en na de wedstrijden dikwijls reparaties worden verricht en onderdelen worden vervangen. Hierbij krijgt hij hulp van zijn vrouw Truus, familie, vrienden en kennissen en niet te vergeten zijn sponsoren. Zonder hen was en is het voor hem niet mogelijk om zijn sport uit te oefenen.

Elk weekend is Hennie van de partij. Hij gaat dan met de pick-up vol materiaal en onderdelen en de aanhanger met daarop de sprinter naar de wedstrijden. En als een crosswedstrijd een heel weekend duurt gaat ook de caravan mee voor de overnachtingen.

De drie dochters van Hennie en Truus gingen van jongs af aan al mee naar de autocross. Ook zij zijn in de voetsporen van hun vader getreden en beoefenen nu zelf de autocrosssport uit en nemen regelmatig deel aan diverse wedstrijden. Zij zijn ook de drijfveer voor Hennie om door te gaan met deze tak van autosport en zo lang hij er nog plezier aan beleeft, gaat hij door.

Dit jaar doet Hennie voor het 40e jaar mee aan de autocross. En dat is op zich al een hele prestatie en zeker ook een felicitatie waard.

 

Autocross Langeveen

Na twee jaar van afwezigheid mag Stichting Autocross Langeveen weer een wedstrijd organiseren. Door corona konden de wedstrijden van 2020 en 2021 niet door gaan. Nu in 2022 gaat alles dan weer van start. Zo opent SAL in Langeveen dit jaar het autocross seizoen voor het RAMO kampioenschap. De verwachting is dat er ook vele testrijders van het Nederlands kampioenschap en het Masters kampioenschap naar Langeveen zullen komen.

Aan de Gravenlandweg / Tiemansweg wordt een uitdagende baan aangelegd waar men hoge snelheden zal behalen, uiteraard voldoet de baan aan alle veiligheidseisen van de KNAF (Knac Nationale Autosport Federatie).

Op 3 april a.s. rond de klok van 10.30 uur, zullen de eerste rijders aan de start staan. De volgende klasses komen aan bod op deze dag: Regioklasse, Divisi V, Toerwagenklasse, Sprint 1600, Combi-Klasse, Keverklasse, Juniorklasse, Juniorbuggy’s en de mini buggy’s voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar.

Stichting Autocross Langeveen ziet jullie graag op zondag 3 april in Langeveen.