Sport & Vrije tijd

De beste voorlezer van de gemeente Tubbergen 2023 is Hanna Nijland

TUBBERGEN -  Hanna Nijland van De Wiekslag heeft op woensdagavond 25 januari de eerste ronde van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen, die Bibliotheek Tubbergen voor het eerst organiseerde in de bomvolle theaterzaal van basisschool De Wiekslag. Hanna moest het opnemen tegen 8 schoolkampioenen uit de gemeente Tubbergen. De 9 voorlezers werden uitbundig aangemoedigd door enthousiaste supporters vergezeld met vele mooie spandoeken.

De 9 kandidaten werden beurtelings door presentator Yvonne Keizers uitgenodigd om plaats te nemen in de voorleesstoel op het podium. Dat was best spannend, want je wist niet wanneer je aan de beurt was. Door middel van het uitpakken van een boek werd bekendgemaakt wie als eerste mocht voorlezen en dat was Liz Kemerink van Kadoes uit Albergen. Zij moest de spits afbijten en dat deed Liz heel rustig en professioneel met een fragment uit het boek De gouden kokosnoot van Tosca Menten. Vervolgens kwamen Yfke Masselink (Alphonsusschool Mariaparochie), Merle Koopman (Mariaschool Vasse), Dewi de Lange (Heilig Hartschool Fleringen) en Hanna Nijland (De Wiekslag Tubbergen) in actie.

Terwijl de presentator in de eerste pauze aankondigde dat iedereen een drankje kon nuttigen, trok de jury zich terug. De jury, bestaande uit kinderburgemeester Annemijn Snijders, Hilde Berning-Everlo (wethouder Onderwijs en Kunst en Cultuur), Annemiek Fix (docent Nederlands) en Mariët Hollink (stafmedewerker onderwijs TOF) had een hele zware taak. Zij konden alvast een keuze maken welke voorlezer misschien kans maakte op die felbegeerde titel Voorleeskampioen 2023!

Na de pauze kwamen Veere Schröder (Alphonsusschool Mariaparochie), Rianne Bakker (De Zeven Mijlen) en Ties Olthof (Mariaschool Langeveen) in actie. En eindelijk was Puck Groothuis van de Mariaschool uit Reutum aan de beurt. Zij las een sterk fragment voor uit het boek Spijt! van Carry Slee. Het publiek luisterde ademloos, in de zaal was het muisstil.

Wederom juryberaad. Terwijl de jury druk aan het overleggen was, maakte de presentator alvast bekend wie de spandoekenwedstrijd heeft gewonnen. Bibliotheek Tubbergen had alle scholen uitgenodigd om een spandoek te maken. Het mooiste en origineelste ontwerp werd beloond met een voorleesboek in de klas en de winnaar is de Heilig Hartschool uit Fleringen. “Een heel vrolijk en origineel doek, waarbij alle in het groen verklede supporters ook nog een bord omhoog hielden, met daarop een tekening uit het boek Meester Kikker, waaruit Dewi de Lange voorlas. Wat zijn jullie creatief, heel goed gedaan!”

Na een spannend kwartiertje werd eindelijk het verlossende woord door juryvoorzitter Annemijn Snijders uitgesproken. En dit jaar was het niet makkelijk, want het niveau was heel hoog. Uiteindelijk werd Hanna Nijland als voorleeskampioen uitgeroepen. Zij kon net dat kleine verschil maken. “Oh, dit had ik echt niet verwacht, maar ik ben blij”, was haar eerste reactie. Nanna las een zeer komisch fragment voor uit boek Gekke goden van de Olympus van David Slavin. Het publiek hing aan haar lippen. “Hanna, wat heb jij goed en in een fijn tempo voorgelezen, je nam het publiek helemaal mee in je verhaal. Ook al speelde het verhaal zich af in het godenrijk, het leek net of het je eigen school was. Super goed gedaan!”

Hanna zal de gemeente Tubbergen vertegenwoordigen tijdens de regionale wedstrijd die gehouden wordt op 10 maart 2023 in ’t Oale Roadhoes in Tubbergen. En wie weet gaat ze door naar de Overijsselse finale. Als alles meezit wordt ze misschien wel de Voorleeskampioen van Nederland. Iedereen wenst haar heel veel succes en niet te vergeten heel veel voorleesplezier toe!