Sport & Vrije tijd

Grenslandmarathon voor jong en oud door toevoeging AGRI-familiefietstocht

TUBBERGEN – Al veertien jaar organiseert de Wielertourclub Tubbergen (WTC Tubbergen) de Grenslandmarathon. Op zondag 1 september kunnen mountainbikers de unieke routes door het grensgebied weer bedwingen, terwijl jong en oud met de AGRI-familiefietstocht, over verharde wegen, langs verschillende mooie plekken wordt geleid. Met vier verschillende ATB-afstanden (150 km, 100 km, 75 km en 55 km), de AGRI-tocht en verschillende side-events is de mountainbiketoertocht een fietsevenement voor het hele gezin geworden.

Hans Oude Ophuis en Eddy Bosch van de organisatie zijn enthousiast over de vernieuwingen: “Op sportief gebied zijn er twee grote veranderingen”, vertelt Hans. “We hebben alle routes vernieuwd en zelfs een nieuwe afstand toegevoegd, de 150 kilometer. De 150-kilometerroute is de langste en meest uitdagende marathon in het oosten met een prachtig parcours.” Eddy vult aan: “Net als de andere routes trouwens. De compleet vernieuwde routes gaan door donkere bossen, heidevelden, rulle zandwegen, strakke single tracks en bevatten hoogtemeters en beklimmingen. We gaan hiermee door verschillende natuurgebieden en fietsen over paden die normaal verboden zijn.”

 

Enthousiast over de omgeving

Dankzij een goede relatie met Staatsbosbeheer en Provincie Overijssel kan de WTC het unieke parcours uitzetten. “Die organisaties zijn enorm belangrijk voor het mogelijk maken van mooie ATB-routes, dus staan we als bedankje een deel van het inschrijfgeld van de mountainbiketochten af aan Support for Nature, om die gebieden goed te kunnen onderhouden. Want Twente is een bijzondere regio; we hebben hier niet alleen mooie natuur, maar ook de gelegenheid en rust die op een verantwoorde manier te benutten”, aldus Hans. Dat het hier bijzonder is, kan ook de Nederlandse Toer Fiets Unie bevestigen. De organisatie is kort geleden bezocht door een vertegenwoordiger van de wielersportbond en hij was razend enthousiast over de omgeving ligt Eddy toe: “Die vertegenwoordiger zag het helemaal zitten en we kunnen dan ook op de steun van de NTFU rekenen.”

 

In het centrum

Ook nieuw dit jaar is het side-event dat er omheen is gebouwd. De organisatoren vertellen er trots over: “We willen Tubbergen en de rest van de regio graag laten zien wat wij als WTC Tubbergen doen, en hoe beter dan door een beetje reuring naar het centrum te brengen. We maken er een heel evenement van. Start en finish zijn in het centrum. We zetten een finishpodium neer zodat iedereen die mee heeft gefietst op het podium komt, het is immers geen wedstrijd maar een toertocht. Ook valt er genoeg te eten en te drinken, en hebben we verschillende activiteiten in het centrum geregeld. Zo kunnen bezoekers meedoen aan spinning clinics of, als ze liever niet sporten, genieten van optredens van de dansgroep van By Sandra. Ook hebben we verschillende wielergerelateerde stands geregeld, en kunnen de fietsers gratis gemasseerd worden. Er is natuurlijk de hele dag muziek bij. We maken er een mooi feestje van!”

 

AGRI-tocht voor de fietsers

Om iedereen te betrekken bij dat feestje wordt dit jaar tegelijkertijd ook een toertocht gehouden voor iedereen die zin heeft om relaxed een stukje te fietsen, gewoon over de verharde weg. “De route van 25 kilometer komt langs het Groot Twentsch Maisdoolhof en de Twentsche Bloemenpluktuin, maar ook twee boerenbedrijven die iedereen uitnodigen een kijkje te komen nemen”, legt Hans uit. Deelname aan de AGRI-tocht is gratis en een aanrader voor gezinnen met kinderen of anderen die ter ontspanning fietsen. Starten kan tussen 10.00 tot 12.00 bij de Pastor Bloemenstraat 1 in Tubbergen, waar deelnemers een routebeschrijving mee krijgen.

 

Praktische info

De Grenslandmarathon met een NTFU 2-sterrenkwalificatie start voor de kortste drie afstanden tussen 08.00 en 09.30 uur. De deelnemers van de 150 kilometer zijn dan al onderweg, die starten om 07.30 met een spectaculaire massa-start. Deelnemers aan de langste afstand dienen zich van te voren in te schrijven via www.grenslandmarathon.nl. Op die site valt ook meer informatie te vinden over de routes, inschrijfkosten en nog veel meer. Voor vragen kan een e-mail worden gestuurd naar: info@wtctubbergen.nl