Sport & Vrije tijd

Handbalster Lynn Kuipers met Oranje naar zilver op Olympisch Festival

ALBERGEN - Lynn Kuipers uit Albergen heeft met Oranje U17 en begeleiding een zilveren medaille gewonnen op het Europees Jeugd Olympisch Festival in Bakoe 2019 (Jeugd Olympische Spelen). Dit toernooi, gehouden van 21 tot 27 juli, is voor sporters uit heel Europa in de leeftijd tot achttien jaar.

Talent TeamNL bestond uit een selectie van 38 sporters met begeleiding. Zij vertegenwoordigden vijf verschillende disciplines: handbal, judo, turnen, worstelen en zwemmen. Er werden in Baku door Talent TeamNL negen medailles gewonnen, waaronder dus ook een mooie zilveren plak voor Oranje U17.

Presentatie
Op woensdag 17 juli was de presentatie van TeamNL. “Hier begon dus ook mijn grote avontuur, zo fantastisch om hier deel van uit te mogen maken”, verteld de 17-jarige Lynn enthousiast. Een mooie presentatie en boeiende toespraken van onder andere de Chef de Mission Minke Booij. Zij praatte vol passie over haar ervaringen tijdens haar drie Olympische Spelen als hockeyster. “Ik kon niet wachten tot we samen met Talent TeamNL het vliegtuig in zouden stappen op weg naar een nieuw avontuur. Nieuwe ervaringen opdoen, onder druk presteren, heel veel leren en niet te vergeten te genieten van dit bijzondere evenement. Nou dat heb ik zeker gedaan!”, vertelt Lynn.

Indrukwekkend
De openingsceremonie op 21 juli in Baku was erg indrukwekkend. De openingswedstrijd, een dag later, speelde Oranje U17 tegen Frankrijk. Deze partij werd gewonnen. Daarna verloor het team van Roemenië en wonnen ze we weer van Spanje, met als resultaat dat de Nederlandse meiden als eerste in de poule eindigden en in de halve finale tegen Zwitserland mochten strijden. Ook deze wedstrijd werd gewonnen. Dus op naar de finale tegen wederom Frankrijk, die in de andere halve finale van Hongarije had gewonnen. Helaas kon het team van Nederland de eerste overwinning op Frankrijk geen vervolg geven en werd de eindstrijd met drie doelpunten verschil verloren. Het resultaat was een mooie tweede plek en een zilveren medaille. 

Goede teamprestatie
“Verliezen in de finale voelt best zuur, zeker ook omdat we er zo dichtbij waren. Als team hebben we echter met de zes dagen op de EYOF veel ervaring opgedaan, veel geleerd en goed gepresteerd. Straks gaat de blijdschap weer overheersen. Ik heb enorm genoten van deze bijzondere ervaring. Heb er hard voor gewerkt, ook veel voor gelaten en ben heel blij dat ik dit allemaal mee mag maken.” Nu geniet Lynn Kuipers van een paar dagen rust om woensdag 31 juli met Oranje U17 naar Celje in Slovenië te vliegen, om daar van 1 tot 12 augustus weer te knallen tijdens het EK. “Na het EK heb ik even rust om goed te herstellen. Op 27 augustus start ik met mijn opleiding Sportkunde op de HAN Topsport Academie en ga ik wonen/sporten op de HandbalAcademie op Papendal. Op vrijdag train ik dan bij DSVD waar ik op zaterdag mijn wedstrijden ga spelen in Dames 1. Ook daar kijk ik erg naar uit!”, besluit de jonge Albergse.