Sport & Vrije tijd

Herman Strootman, winnaar Butkekampioenschap van Haarle

HAARLE - Herman Strootman is winnaar geworden van de “Kei van Hoarl”. Dit oude spel uit vervlogen tijden wordt jaarlijks gespeeld in het buurtschap Haarle bij Reutum. Het Butken werd vroeger door velen beoefend. Met de spelregels van vroeger werd dit jaar voor de 11de keer het kampioenschap georganiseerd. Voor deze wedstrijd waren alle heren uit de buurtschap Haarle uitgenodigd. Met een grote opkomst van maar liefst 21 deelnemers werd vrijdagavond 19 augustus op een 5-tal butkevelden een compleet toernooi afgewerkt.  Gadegeslagen door toeristen bleven er uiteindelijk 5 butkespelers over die in de finale konden strijden om de titel.

De finale bestond uit een 3-tal gaank’n(sets) waarbij men per gaank maximaal 10 punten kon scoren. 

Herman Strootman was met 40 punten als 1ste finalist.  Vanuit de voorrondes was Jeffrey Lammerink, hij had in 9 gaank’n totaal 39 punten gescoord en daarmee de 2de finalist. Raymond Droste was de 3de finalist met 38 punten. De 4de finalist werd Gerard Aarnink die 33 punten had verzameld. Tim Jansen, afgelopen jaar de winnaar van de Kei van Hoarl, wist 31 punten te scoren waarmee hij wederom als 5de finalist in de finale stond.

Als eerste wordt de startvolgorde bepaald door te Hasselen. Vanuit het Bot (houten klos in midden van speelveld gooit iedere speler met een veldkei zo dicht mogelijk bij de startstreep op ongeveer 15 meter afstand. Wie het dichtste nabij de streep ligt mag starten, vervolgens de tweede etc.

Onder toeziend oog van alle deelnemers en toeschouwers wist Raymond Droste in de 1ste finale gaank 6 punten te scoren.  Tim Jansen behaalde 4 punten. De 2de finale gaank ging voor Herman Strootman goed af en wist snel 8 punten te scoren. Daarbij wat fortuinlijk door Jeffrey Lammerink uit te werpen waarbij de steen in 2de instantie werd geraakt en Jeffrey zijn gewonnen punten moest inleveren bij Herman. Vervolgens zocht ieder een veilige plek waarna Tim Jansen nogmaals via Bot 2 punten kon verzamelen. In de laatste 3de finalegaank waren nog 10 punten te verdelen waarmee ieder nog de winnaar kon worden. Immers Herman met 8 punten, Raymond en Tim met 6 punten. Gerard en Jeffrey beiden nog 0 punten. Gerard Aarnink mocht starten in de 3de ronde maar mist het bot. De andere 4 deelnemers gaan veilig liggen. Vervolgens probeert Gerard alsnog het bot te raken maar mist finaal.

Herman Strootman wist via bot een 5-tal punten te scoren en kon Gerard uittikken. 

Jeffrey en Tim kregen geen punt te pakken. Ondertussen had Herman wederom een 4-tal punten verzamelt en was met 9 punten in de zak en 8 al gewonnen een bijna zekere winnaar. Maar Raymond Droste gooit het bot om en wint het laatste punt. Daarna volgt nog 1 naworp. Om de steen van Herman Strootman te raken moest Raymond op een afstand van 12 meter van Herman dit proberen. Is de steen geraakt, dan levert Herman zijn 9 punten in en is Raymond de winnaar. Maar goed gemikt toch nog een kleine 50 cm van de steen af, dus niet geraakt en daarmee is Herman Strootman voor de 2de keer winnaar van de Butkestrijd om de Kei van Hoarl. Hij heeft in de finale 17 punten gescoord, Raymond Droste op de 2de plek met 7 punten, Tim Jansen op de 3de plek met 6 punten en tot slot Gerard Aarnink en Jeffrey Lammerink gedeeltelijk 4de met beiden 0 punten.

Het Begin, in 2012 werd in Haarle het initiatief genomen om weer een heus butketoernooi te gaan organiseren. Dit oude spel werd vroeger in menig buurtschap door kinderen en ouderen gespeeld. Zo kwam het ook dat de oude spelregels weer boven water kwamen en dat een comité bestaande uit de voormannen Gerrit Lammerink (Achter-Hoarl), Gerard Aarnink (den Beerg bij Lädderken) en Jan Lammerink (Veur Hoarl) de organisatie op zich namen. Tot Hoofdscheidsrechter en consul werd oudgediende Herman Droste benoemd.  De voorgaande 10 edities werden dan ook telkenmale in de 3 verschillende delen van de buurtschap gehouden.

Dit jaar 2022 was dan ook Achter-Hoarl aan de beurt om de organisatie op zich te nemen. In de weide van Gerrit Lammerink   aan de Snoeymansweg 9 werden een 5-tal butkevelden uitgezet. Een veld is 10 meter breed en 30 meter lang met precies in het midden het Bot waarop een 10-tal munten worden gelegd met kop naar boven. De velden waren keurig kort gemaaid.  Inzet van het toernooi is de mooie wisselbokaal ”de Kei van Hoarl” die door Tim Jansen (winnaar van vorig jaar) keurig werd aangeleverd. 

Het oude spel butken geeft met vier, vijf of zes spelers het beste van het spel. Het genoemde speelveld wordt met lijnen afgebakend. Middenin staat het Bot met de 10 munten op kop. De bedoeling is dat vanaf de werplijn aan de korte zijde van het speelveld om de beurt met een kleine mooi gevormde veldkei het Bot wordt geraakt. De munten die eraf vallen mag de speler behouden mits deze op kop liggen. Wel kan een andere speler iemand uittikken en de gewonnen munten innemen. Het spel gaat zolang door dat alle 10 munten uit het spel zijn. In de buurtschap wordt dit 1ste deel van de wedstrijd een gaank genoemd ofwel een set (zoals bij tennis). Een 3-tal Gaank’n maken een voorronde. Vervolgens wordt nog 2 keer een voorronde gehouden, maar dan met andere groepssamenstelling. Na een 9-tal Gaank’n (max. 90 punten te behalen) wordt het klassement opgemaakt. De genoemde finalisten mochten dus de strijd met elkaar aangaan.

En zoals genoemd werd Tim Jansen de Butkekampioen van Haarle.

De mooie wisselbokaal werd namens het Butkecomitee door Gerrit Lammerink (voorman van Achter-Hoarl) uitgereikt aan Herman Strootman. Gerrit feliciteerde Gerrit en reikte aan hem de mooie bokaal uit. Het was een mooie strijd geweest. Ook gaf hij aan dat door deelname van groot aantal jongeren het Butke weer toekomst heeft.

Namens de organisatie gaf Jan Lammerink aan dat het volgend jaar wordt georganiseerd door Op den Beerg aan de Onzoelweg bij de familie Gerard Aarnink.  

Ook mag gezegd dat met hulp van Miep Droste, Irma Aarnink, Marleen Jansen, Marian, Yvonne en José Lammerink de wedstrijdleiding goed in handen was. Alles werd keurig op formulieren genoteerd.

Tot slot werden Gerrit en Yvonne Lammerink bedankt voor de gastvrije ontvangst met bijbehorende gezellige nazit.

Volgend jaar 2023 wordt op de laatste vrijdagavond van de bouwvak op den Beerg aan de Onzoelweg   het Butketoernooi voor de 12de keer georganiseerd.