Sport & Vrije tijd

Het NederRandpad

TUBBERGEN - Het NederRandpad is op 30 april jl. officieel gelanceerd. Het NederRandpad is een prachtige meerdaagse wandelroute van ongeveer 1.850 kilometer langs de rand van het Nederlandse vasteland. Men loopt op maximaal 5 kilometer van de grens van Duitsland of België. In totaal zijn er 85 etappes, met een gemiddelde van 22 kilometer per etappe.

Waar wandelt men langs?

Het NederRandpad is een rondwandeling, dus het maakt eigenlijk niet uit waar men begint.

Het  officiële startpunt is Bellingwolde. Vanaf hier wandelt men langs de Duits-Nederlandse grens (deels de grens van de gemeente Tubbergen met Duitsland) tot aan het Drielandenpunt in Vaals. Via de grens van Noord-Brabant en Zeeland komt men uit bij de Noordzee. Vanaf daar verlaat men de grens, maar niet de rand van Nederland. Het NederRandpad gaat dus vrolijk verder langs stranden, duinen, vissersdorpen en badplaatsen. Via Den Helder komt men langs de Waddenzee weer bij Friesland en Groningen.

Elke etappe start en eindigt op een centrale plaats, bereikbaar met het openbaar vervoer en goed geschikt voor het vinden van een slaapplek in de buurt.

Grensstenen en grenspalen

Het NederRandpad zoekt dus echt de grens op. Wat men dus zeker tegen gaat komen zijn allerhande grensmarkeringen. Zo staan er langs de Nederlands-Duitse grens talloze grenspalen van steen. Soms zeer oud en schitterend gedecoreerd.

Bedenkers van het pad

Het NederRandpad is bedacht door Olav Lommerse en Cindy Tijssen.

In 2021 zijn ze samen aan de slag gegaan en hebben het NederRandpad ontwikkeld. Met een groot aantal vrijwilligers is de hele route vervolgens getest en waar nodig aangepast.

Cindy heeft vanaf 1 februari 2022 de route in ongeveer drie maanden tijd volledig gelopen.

30 april 2022:  opening van het NederRandpad

De officiële opening was op 30 april 2022. Op die dag hebben verschillende wandelaars alle 85 etappes gelopen. Joke en Ria hebben de etappe van Manderveen naar Ootmarsum gelopen.

Vanaf 30 april kan iedereen het NederRandpad als gpx downloaden bij Komoot.