Sport & Vrije tijd

Jolly Jumpers beleeft onvergetelijk gouden jubileumfeest

TUBBERGEN – Met drie dagen feest werd het vijftigjarig bestaan van basketbalvereniging Jolly Jompers afgelopen weekeinde uitgebreid gevierd. Na de aftrap met een receptie en de opening van een expositie in de oude Burgemeester Verdegaalhal was het zaterdag weer bal. In Sporthal de Vlaskoel gaf oud-basketbalinternational Henk Pietersen aan ruim vijftig kinderen een clinic waarin pesten centraal stond. Een grote reünie op zaterdagavond, gevolgd door een groepsfoto van alle leden en basketbalwedstrijdprogramma daags erna, werd het gouden jubileumfeest afgesloten.

Ook officiële handelingen ontbraken dit weekeinde niet. Loes Hendriks, Manon Everlo en Anton Tijink werden tijdens de receptie benoemd tot Lid van Verdienste en ontvingen namens de Nederlandse Basketbalbond een speldje vanwege hun inzet als clubvrijwilliger. Vanaf diezelfde avond gaan Huub Frons en Richard Steggink door het leven als ereleden van Jolly Jumpers. 

Herinneringen en anekdotes 
Nadat basketbalvereniging Jolly Jumpers op 1 oktober 1969 de statuten tekenden, is er veel gebeurd. Zo hebben in deze halve eeuw maar liefst zeventig leden de nationale selectie bereikt. Afgelopen weekeinde werden dan ook veel herinneringen gedeeld en anekdotes opgedist. Tijdens de receptie gingen diverse sprekers terug in de tijd. De terugblik op wedstrijden van dames 1 jaren geleden bijvoorbeeld. “We moesten spelen in Den Helder en maakten er gewoon een dagje uit van”, vertelde verenigingslid Bernadette Wieffer die deze avond de rol van ceremoniemeester op zich nam. Voor de wedstrijd bezochten we het strand. Rood verbrand kwamen we aan in de sporthal waar we ons voor aanvang van de wedstrijd eerst douchten. De verbaasde blikken van de tegenstanders vergeet ik nooit weer.” 

Jolige Jumpers
Fred van Urk, voorzitter bij de Nederlandse Basketbalbond uitte zijn waardering voor de jubilerende vereniging. “De Tubbergse basketbal staat voor kwaliteit”, sprak hij tijdens de receptie. “Jolly Jumpers heeft de sport op de kaart gezet, zowel regionaal als landelijk.”  Meindert van Veen, de goeroe van het Nederlands damesbasketbal, gaf vervolgens zijn kijk op het Nederlands damesbasketbal door de jaren heen en noemde de jubilarissen gekscherend Jolige Jumpers. Zoals bij alle sportverenigingen zijn ook de vrijwilligers van Jolly Jumpers van onschatbare waarde. Zij werden meermaals bedankt en beloond met een daverend applaus.

Ereleden en clubvrijwilligers
Een verraste blik verscheen op de gezichten van Loes Hendriks, Manon Everlo en Anton Tijink toen zij naar voren werden geroepen. Zij werden namens de Nederlandse Basketbalbond uitgeroepen tot Lid van Verdienste vanwege hun inzet als clubvrijwilliger. Als dank ontvingen zij een speld en een oorkonde. Vervolgens nam de gedecoreerde Manon Everlo het woord en presenteerde Huub Frons en Richard Steggink als nieuwe ereleden van Jolly Jumpers. Zij kregen een glazen ornament overhandigd. Ook vanuit de Nederlandse Basketbalbond werd een cadeau uitgereikt; een bronzen beeld en gouden ballen met vijftig sterren als symbool voor de vijftig jubileumjaren.

Huub Frons
Huub Frons is sinds zijn jeugd al actief lid van de vereniging. Hij speelde een groot aantal jaren in het eerste herenteam waarvan één jaar in de eerste divisie. Ook als trainer zette hij met zijn teams diverse titels op naam, waaronder teams waarin zijn eigen dochters Eline en Karlijn speelden. Daarnaast vervulde hij in de loop der jaren meerdere bestuursfuncties. Hij was actief in de technische commissie nadat hij een aantal jaren de rol van vicevoorzitter op zich had genomen. Frons is mede oprichter van de Stichting Topbasketbal Tubbergen waarvan enkele jaren penningmeester om vervolgens in 2001 voorzitter te worden. En tijdens het trainingsweekeinde aan het begin van het seizoen stonden bij de familie Frons de versnaperingen klaar. De acties waaraan Frons deelnam zijn niet op één hand te tellen. Hij zette zich dan ook in als lid van de jubileumcommissie vanwege het vijftigjarig bestaan en de totstandkoming van het jubileumblad.

Richard Steggink
Richard Steggink is een clubman in hart en nieren. Op zijn veertiende begon hij met basketbal. Daar viel hij door zijn lengte al snel op. Bovendien leerde hij snel, was sportief, sterk, fanatiek en slim. Nadat het seniorenteam van Jolly Jumpers uiteen viel, speelde hij op hoog niveau buiten de komgrens van Tubbergen. Na een jaar in het Nederlands Militaire Basketbalteam te hebben gespeeld tijdens zijn diensttijd lonkte zijn oude vertrouwde club Jolly Jumpers weer, waar hij in het eerste herenteam ging spelen. Ook het trainerschap trok zijn interesse. Steggink volgde trainerscursussen en werd begin jaren negentig trainer van het eerste damesteam van Jolly Jumpers. Verschillende kampioenschappen bleven niet uit. In de tussentijd was hij actief in de technische commissie van de club. Zijn ervaring en passie probeerde hij over te brengen op de jeugd. Inmiddels is Steggink bijna veertig jaar actief bij de club.

Clinics
Ondanks dat er zaterdagmiddag ruim vijftig kinderen deelnamen aan de clinic van  oud-basketbalinernational Henk Pietersen was het muisstil in de zaal van Sporthal de Vlaskoel. De titel van de clinic was: ‘Pest mij maar’. “Een hele zware basketballer kwam tijdens een wedstrijd eens het veld op”, sprak hij tot de kinderschare. “Een slanke speler prikte hem in zijn buik en schold hem uit voor dikzak. Wie speelde uiteindelijk beter denken jullie?” De kinderen gokten voorzichtig. “Die dikke”, roept Pietersen. “Hij had namelijk een veel betere conditie dan zijn rivaal. Mensen denken: “hij heeft een six-pack dus zal hij wel goed zijn. Allemaal vooroordelen! Uiterlijk zegt niks.” De anti-pest boodschap liep als een rode draad door de middag, afgewisseld met een flinke dosis humor. 

Onder de indruk
Bart Jansen van Basketbalvereniging Risne Stars uit Rijssen kwam ervoor naar Tubbergen. “Heel leuk”,  vindt hij. “Het belangrijkste is dat het niet uitmaakt hoe je eruit ziet. En we doen leuke oefeningen. Zo’n training zou ik wel vaker willen.” Ook Birthe Steggink (achttien jaar en jeugdtrainster bij Jolly Jumpers) is onder de indruk. “Wat ik al tijden voor elkaar probeer te krijgen bij de kinderen krijgt hij in één middag voor elkaar”,  zegt ze quasi verontwaardigd. “Heel grappig en interessant om te zien hoe hij het aanpakt. Daar kan ik wel van leren.” De middag werd voorgezet om 15.00 uur met een demo-wedstrijd 3x3 basketbal. Na dit treffen was het  de beurt aan René Spandauw om een clinic te verzorgen voor iedereen vanaf vijftien jaar die ervaring heeft met basketbal. Dames 1 sloot af met een demonstratie van 3x3 basketbal.

Gezellige reünie
Zaterdagavond was het een weerzien met (oude) bekenden in de Burgemeester Verdegaalhal. De opkomst was met ruim 150 bezoekers boven verwachting hoog. “Het was een enorm geslaagde en gezellige avond”, vat Huub Frons de bijeenkomst samen. “Huidige leden en oud-leden haalden veel herinneringen op. Dertigers, veertigers, vijftigers, het liep allemaal door elkaar. Er kwamen zelfs oud-leden die we al dertig jaar niet gezien hadden, heel bijzonder”,  zegt het erelid. “Sommigen reden het hele land door om bij de reünie aanwezig te zijn. De expositie werd deze avond doorlopend bezocht. De reünie was een groot succes.” Namens de leden kreeg het bestuur als cadeau een glas-in-lood kunstwerk aangeboden.

Met hart en ziel
Naast het stabiele jeugdledenbestand, mag de club ook nog altijd rekenen op de steun en hulp van leden van het eerste uur. Zoals Fons Oude Geerdink (71) die zich al 42 jaar met hart en ziel inzet voor Jolly Jumpers. “Destijds begon ik als speler”,  blikt de Tubbergenaar terug. “In de loop der jaren organiseerde ik het jeugdkamp. Dit heb ik 32 jaar gedaan. Tevens werd ik jeugdtrainer en dat doe ik tot op de dag van vandaag. Zo’n tachtig procent van alle huidige speelsters uit het eerste team heb ik onder mijn hoede gehad. Wat ik ze leerde? Dribbelen en luisteren, maar vooral ouwehoeren.”

Glossy magazine
Oude Geerdink genoot dan ook van alle feestelijkheden de afgelopen dagen. “Het voelt een beetje alsof ik zelf jarig ben”,  besluit hij lachend. De historie van de club werd gevangen in een expositie in de Burgemeester Verdegaalhal. De expositie werd geopend door wat de club noemt, de Godfather van Jolly Jumpers samen met het jongste verenigingslid June Vrielink (6). Gedurende het hele weekeinde werden er foto’s, krantenknipsels en veel verhalen bekeken en besproken. Ook in de glossy, een magazine dat speciaal werd gemaakt voor het jubileumjaar, kreeg louter positieve kritieken. De glossy’s zijn nog altijd te koop en kosten € 5,-. Belangstellenden die graag een magazine willen ontvangen kunnen hiervoor een e-mail sturen naar: website@jollyjumpersbasketbal.nl.