Sport & Vrije tijd

Jonge Honden Competitie leerzaam en spectaculair

MANDERVEEN – Afgelopen zaterdag werd de Jonge Honden Competitie gehouden op het terrein van HDC De Windmolen in Manderveen. Het publiek kon zo kennis maken met deze bijzondere tak van hondensport. Na afloop van de wedstrijd werd een spectaculaire demonstratie gegeven met de aanwezige politiehonden.  

De deelnemers streden in de klassen A en B. Hieronder vielen appeloefeningen, zoals  springen, zoeken van drie kleine voorwerpen, volgen en voedsel weigeren. In de klasse B kwamen er nog meer oefeningen bij waarbij gebruik werd gemaakt van een pakwerker. Zo moesten de jonge politiehonden de pakwerper op grote afstand opzoeken en de pakwerkerhelper transporteren die onderweg sleutels liet vallen. De honden moesten deze zelfstandig apporteren en afgeven aan de hondengeleider.   

De prijzen
Alwie Kroeze behaalde met zijn hond Douwe de eerste prijs. Hij verloor geen enkel punt en won deze wedstrijd met overwicht. De tweede prijs ging naar Mark Hesselink en de derde prijs was voor Walter van de Wal uit Tubbergen.

Op zoek naar nieuwe leden 
HDC De Windmolen is de oudste hondendressuurclub van de gemeente Tubbergen. De club was zeer tevreden over het verloop van de wedstrijd en het publiek genoot zichtbaar. “Daar doe je het voor”, aldus terreinleider Jan Rekers. Wel is de club nog op zoek naar nieuwe, actieve jonge leden, sportieve mensen die stap voor stap met een jonge hond meegroeien. Kortom, mensen die de uitdaging aandurven gaan om sportief bezig te zijn met hondensport.  

Openbare orde
HDC De Windmolen staat vooral bekend als een gezellige hondenclub, die bijna jaarlijks honden voorbrengt tot certificaat KNPV Politiehond 1. Veel van de afgerichte politiehonden blijven binnen de regio werkzaam als politiehond. Anderen als diensthond bij de Koninklijke Luchtmacht. Ze zijn allemaal ten behoeve van de openbare orde en veiligheid in de samenleving en soms ver over de grens. Deze vorm van hondensport is daarom zeer belangrijk omdat zij de basis vormen.  

Belangeloos samenwerken
Het bestuur sprak haar dank uit voor de Noabers die belangeloos samenwerken om dit alles mogelijk te maken. En uiteraard werden de clubleden bedankt die er alles aan doen om de competitie sportief te laten verlopen. “Kortom, samenwerken, zoals men dat in Manderveen gewoon vindt”, aldus Jan Rekers.