Sport & Vrije tijd

Nieuw (hard)loopevenement in Tubbergen
Loop Esch Door zet jong en oud in beweging

TUBBERGEN - Sinds jaren is er in het dorp Tubbergen weer een hardloopevenement. Zondag 16 oktober kunnen jong en oud, fanatiek en minder fanatiek en mensen met een beperking meedoen met Loop Esch Door. Voor het nieuwe, sportieve evenement werkt een groep hardloopliefhebbers samen met de organisatie van Oktubberfest dat zaterdag 15 oktober plaats heeft.

Het start en finishpunt is midden in het centrum, op de hoek van de Grotestraat en Markt. Zowel aan hardlopers als aan wandelaars is gedacht. Na afloop wordt het feestelijke programma vervolgd in de feesttent van Oktubberfest op het Raadhuisplein.

Tubbergen is aan de beurt met Loop Esch Door

In verschillende dorpen en steden rondom Tubbergen staat er jaarlijks een (hard)loopevenement op de agenda. “Denk aan de Dom Verdan Loop in Reutum, de Parelloop in Vasse en de Turvenloop in Langeveen”, noemt medeorganisator Thomas Wigger een aantal voorbeelden. “Nu is Tubbergen aan de beurt, vonden we. Zo’n twintig jaar geleden was er in Tubbergen de Run Bike Run en de Kolenbranderloop. Een dergelijk event wilden we graag terug hebben in Tubbergen.”

 Daarom stak een groepje fervente hardlopers de koppen bijeen om in hun dorp een loop op te zetten. Het idee sprak veel mensen gelijk aan. Een werkgroep van tien mensen was binnen mum van tijd gevormd. Besloten werd om er een laagdrempelig en breed gedragen evenement van te maken. Loop Esch Door kreeg gestalte. De organisatie zocht de samenwerking op met de organisatie van Oktubberfest dat daags ervoor wordt gehouden. “De tent staat dan al op het Raadhuisplein en kan dan zondags dienen als feestlocatie na Loop Esch Door”, legt Wigger uit.

Voor elk wat wils

Maar voordat de welverdiende drankjes er kunnen worden genuttigd, moeten de deelnemers eerst aan de bak. Er is voor elk wat wils. Hardlopers kunnen kiezen uit twee afstanden: 5 en 10 kilometer (volwassenen). De wandelroute is 10 kilometer lang. Voor kinderen is er de Kidsrun: 750 meter voor kinderen van 4 tot 8 jaar en 1500 meter voor 8 tot 12 jarigen. Tevens is er een G-run waaraan mensen met een beperking kunnen deelnemen. Begeleiders mogen ook meelopen. “In deze groep zijn er geen winnaars of verliezers.”, licht Wigger toe. “Als ze een rondje door het dorp lopen en aangemoedigd worden door toeschouwers, voelen ze zich al een winnaar. We hopen dan ook dat er veel publiek komt om de deelnemers aan te moedigen.” Het centrum wordt feestelijk aangekleed en er is muziek. De verslaggeving is in handen van een officiële presentator. De route van 2,5 kilometer is voor iedereen gelijk en loopt door het dorp. Het aantal te lopen rondes is dus afhankelijk van het aantal kilometers waar de deelnemers voor kiezen . De wandeltocht begint deze zondag om 10.00 uur, de eerste hardloopgroep  gaat om 12.00 uur van start en de laatste om 15.00 uur ‘s middags. De kids en de deelnemers aan de G-run ontvangen een medaille tijdens de prijsuitreiking. In de overige categorieën zijn er geldprijzen en waardebonnen te winnen. Nadien gaat het programma verder in de feesttent op het Raadhuisplein. Kinderen kunnen zicht uitleven op het springkussen of op de speeltoestellen op het plein.

Enthousiaste hoofdsponsor

Het organiseren van Loop Esch Door omvat uiteraard meer dan het regelen van het sportieve aspect alleen. “Er komt van alles bij kijken”, zegt Hubert Klein Haarhuis van de organisatie. “

Zoals het regelen van verzekeringen, het opstellen van een veiligheidsplan en het vinden van sponsoren. Het is allemaal gelukt. Home Makelaars is onze hoofdsponsor. Directeur/eigenaar Bart Vennegoor is zelf ook zeer enthousiast over het evenement.”

Het enige wat de mannen niet konden regelen is het weer. “Mooi weer is natuurlijk zeer gewenst”, zegt Klein Haarhuis hoopvol. ,,Maar weer of geen weer, Loop Esch Door gaat door. Of er moet sprake zijn van windkracht 6 of meer. Lijkt me onwaarschijnlijk dus we gaan lopen met z’n allen!”

Meer info en inschrijven: www.loopeschdoor.nl