Sport & Vrije tijd

Ongekende amusementswaarde tijdens Zeepkistenrace

MANDERVEEN – Een chicane, springschans en schuimbad: de deelnemende coureurs aan de Zeepkistenrace afgelopen zondag in Manderveen moesten de vaardigheidsproeven allemaal doorstaan om de finish te bereiken. Op uitnodiging van de organiserende carnavalsvereniging De Venfluiters verschenen er tijdens de elfde editie van het evenement ook hoogheden aan de start. Met succes, meer dan de helft bereikte de finale. Team Jaba met coureur Ruud Hankamp troefde de concurrentie af. Na iets meer dan negen seconden flitste hij over de finishlijn en kroonde zich tot winnaar. De originaliteitsprijs bleek een prooi voor carnavalsvereniging De Dubbelkiekers.

Wat opviel was het toenemende plezier bij de deelnemende hoogheden uit Langeveen, Reutum, Harbrinkhoek, Vasse, Geesteren, Tubbergen, Fleringen. Prins Paul Hamer uit Geesteren snelde in de finale zelfs twee keer van de ruim vijf meter hoge schans. “Geweldig, ik doe volgend jaar beslist weer mee”, laat Prins Arjan Flinkers uit Reutum weten. Ook Prins Joost Oude Avenhuis van De Dubbelkiekers is enthousiast. “Ik stel voor om volgend jaar met de oud-Prinsengarde te komen.” In de Prinsenklasse bleek de carnavalsvereniging uit Tubbergen oppermachtig.

 

Stuur niet allemaal onder controle

Presentatoren Bart Heerink en Leon Oosterik kondigden de negentien deelnemers op een gepassioneerde wijze aan. In de eerste manche hadden maar weinig coureurs het stuur onder controle. Als gevolg daarvan crashte velen voor de finishlijn. De zeepkist van c.g. de Kroesmennekes uit Fleringen begaf het direct na de helling. Na de fikse crash klonk er een luidkeelse ‘oh’ bij het publiek.

 

Eerste huwelijkscrisis

Evenals de voorgaande edities verscheen er dit jaar ook een pasgetrouwd stel aan de start. In een originele badkuip snelde het tweetal naar beneden om daarmee aan de opdracht van de vriendengroep te voldoen. “Dit is hun eerste huwelijkscrisis”, grapte Leon Oosterik nadat het tweetal crashte in de eerste manche. Gelukkig verliepen de tweede manche en de finale zonder kleerscheuren.

 

Thuisoverwinning

Venfluiter Ruud Hankamp nam met een grote glimlach de beker, hoofdprijs en bos bloemen in ontvangst. “Mooi dat het eindelijk is gelukt om dit evenement in ons eigen dorp te winnen. We hebben dit jaar een andere zeepkist gebruikt en door het toevoegen van extra gewrichten konden we deze toptijd noteren.”

 

Racen voor het goede doel

De Zeepkistenrace stond in het teken van SamenLoop voor Hoop. Ter afsluiting van het evenement kreeg het publiek de mogelijkheid om voor € 10,- van de schans te gaan. De Venfluiters doneren onder andere deze opbrengst aan SamenLoop voor Hoop. Het optreden van Partyband Heer en Meester bleek een sensationele afsluiter van een gezellige dag waarbij plezier voorop staat. Na het slagen van deze editie zal ook volgend jaar de bouwvak in Manderveen worden afgesloten met de Zeepkistenrace. Op de foto’s een impressie van de Zeepkistenrace.

 

1) Team Jaba wint snelheidsprijs

2) Crash zeepkist SamenLoop voor Hoop

3) Dubbelkiekers winnen originaliteitsprijs

4) Jeugdcarnaval Tubbergen

5) Pasgetrouwd stel vliegt over de springschans