Sport & Vrije tijd

Ronkende motoren en gezonde spanning bij autocross in Langeveen

LANGEVEEN – Ruim 190 coureurs verschenen afgelopen zondag aan de Gravenlandweg in Langeveen om aan de start van de autocross aldaar te verschijnen. Stichting Autocross Langeveen (SAL) bracht ook dit jaar het landelijke crosscircus naar de gemeente Tubbergen. Voor de deelnemers in de klasses Divisie V en Sprint 1600 stond deelname aan het Nederlands Kampioenschap op het spel. Maar ook de deelnemers uit de andere zes klasses wilden zich in Langeveen bewijzen.

Zondagochtend 09.00 uur werd het eerste startschot gegeven en het begon meteen met spektakel. In de eerste twee races van de dag werd er voor deelname aan het Nederlands kampioenschap gestreden. “De spanning is echt wel aanwezig”, aldus Erik Nijkamp van de organisatie. “Voor die coureurs hangt er ook echt wel iets van af, als ze zich niet plaatsen is het seizoen voorbij.” En hoewel die druk misschien wat minder prettig is voor de coureurs, is het voor het publiek genieten. “We liepen om 08.30 uur het terrein op, zo konden we nog even bij het rennerskwartier kijken en een mooie plek aan het parkoers uitzoeken. Het is niet warm, maar de zon schijnt en de cross gaat hard, da’s toch gewoon mooi!” aldus een van de misschien wel tweeduizend bezoekers. Daar sluit Nijkamp zich volledig bij aan: “De Sprint 1600 is bijvoorbeeld een divisie waar ze goed hard rijden, maar veiligheid is ook belangrijk. We voldoen aan alle eisen van de KNAF (Knac Nationale Autosport Federatie) en houden alles goed in de gaten om te reageren als dat nodig is.”

Nog op elkaar rekenen
Het is niet alleen aan de vrijwilligers van Stichting Autocross Langeveen om de boel in de gaten te houden. Zo is een deelnemend team van de SamenLoop voor Hoop Tubbergen aanwezig als parkeerwacht. “Het team kan rekenen op een vrijwilligersvergoeding voor hun goede hulp en het is een kans voor vrije giften. We hopen natuurlijk dat ze zo veel mogelijk geld ophalen. Als je elkaar zo een beetje kan helpen moet je dat natuurlijk altijd doen”, verteld Nijkamp. Naast de verschillende vrijwilligers, zijn ook grondeigenaren en sponsoren van levensbelang. Nijkamp legt uit: “In het hele land zijn er crossverenigingen die het moeilijk hebben om alles te kunnen betalen, hier in Twente kunnen we op onze sponsoren rekenen. Zo konden we bijvoorbeeld hekken, aggregaten en tractoren van onze sponsoren lenen. Het is fantastisch dat we van anderen op aan kunnen, we zijn iedereen die ons helpt dan ook ontzettend dankbaar.”

Ook een moment van stilte
Een cross zit vol mooie momenten voor de liefhebber. Zo wordt er in het rijderskwartiet gesproken over het crossvirus: “Als je er eenmaal mee besmet bent wordt de passie alleen maar groter.” Wat het mooiste onderdeel van zo’n racedag is, is voor iedereen verschillend. Toch spreekt Erik Nijkamp dit jaar van een bijzonder moment: “Het is natuurlijk 5 mei, en we doen er eigenlijk niets mee. Zo kwam de planning nou eenmaal uit. Maar zaterdagavond toen veel van de coureurs al binnen waren, gebeurde er iets moois. Normaal hoor je hier aggregaten, ronkende motoren en nog veel meer geluid, maar 4 mei om 20.00 uur precies hoorde je helemaal niets en niemand, dat was toch wel erg bijzonder!” 

Uitslagen
De uitslagen van de Autocross Langeveen zijn als volgt:

Keverklasse
1. Jan Paul Klaster
2. Eelco Kruis
3. Marco Raben

Juniorklasse
1. Marijn Vos
2. Niels Massop
3. Sven Groothuis

Divisie V.
1. Wouter Terberg
2. Werner van Rossum
3. Monique Bloemers

Sprint 1600
1. Sjaak Spies
2. Douwe Venneker
3. Richard Huisman

Toerwagens
1. Jarno Niks
2. Stefan v/d Fels
3. Mariette Lokate

Juniorbuggy klasse
1. Ricardo Otto
2. Thijs Kovac
3. Mike Brussen

Combiklasse
1. Mike Bartellen
2. Edwin Tolkamp
3. Chris Wagenaar 

De foto’s zijn gemaakt door Tom aan de Stegge. Al zijn foto’s zijn te bekijken en te bestellen op www.foto-tads.nl en Facebook.