Sport & Vrije tijd

Ruiters uit buitencategorie naar CHIO5* Twente

GEESTEREN - De toekenning van de Nations Cup aan het springconcours CSI Twente zorgt voor een top deelnemersveld op de piste in Geesteren. “Mooie landen met ruiters uit de buitencategorie”, zegt directeur Rob Maathuis. CSI Twente is blij met de landen die zijn aangewezen voor deelname aan het vijfsterrenconcours Nations Cup deze zomer in Geesteren. De internationale hippische bond FEI heeft bepaald dat naast gastheer Nederland de landenteams van Duitsland, België, Zweden en Oostenrijk van 16 tot en met 23 juni in actie moeten komen op Erve Maathuis.

De Nations Cup is een serie van landenwedstrijden springen en dressuur, waarin de FEI bepaalt welke vijf teams uit de Europese divisie 1 de plaatselijke organisaties moeten uitnodigen. Onlangs kreeg directeur Rob Maathuis van het Twentse evenement, dit jaar gastheer van de vierde van in totaal zeven Europese wedstrijden, de lijst met namen. “Mooie landen met ruiters van de buitencategorie”, aldus een opgetogen Maathuis over het deelnemersveld in Geesteren. Zo heeft Duitsland naast wereldtopper Marcus Ehning de regerend wereldkampioen in huis, amazone Simone Blum, terwijl het Belgische team vorig jaar de finale van de Nations Cup in Barcelona wist te winnen. “Zweden is ook een land met ruiters in de top van de internationale ranking. Peder Fredricson is regerend Europees kampioen, Henrik von Eckermann won de zwaar gedoteerde Dutch Masters op Indoor Brabant en dan heb je nog toppers als Malin Baryard en Rolf-Göran Bengtsson. Oostenrijk is vorig jaar gepromoveerd naar divisie 1”, zegt Maathuis.

 

Ook Brazilië en Japan

Aan de landenwedstrijd doen in totaal acht landen mee. Naast de vijf aangewezen landen haalt Maathuis ook de teams van Brazilië en Japan naar het Twentse concours. De Japanse equipe bereidt zich voor op de Olympische Spelen van Tokio volgend jaar. Brazilië won vorig seizoen de Nations Cup in La Baule. Voor de overgebleven plek op de startlijst heeft de organisatie nog vijf kandidaten in petto: de Verenigde Staten, Mexico, de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Oekraïne. Daarnaast komen individuele ruiters nog in aanmerking voor deelname aan de Grote Prijs. Dit betreft hoofdzakelijk topruiters uit de andere Europese divisie 1-landen Engeland, Ierland, Frankrijk, Zwitserland en Italië.

 

Oudste wedstrijdserie ter wereld

De Longines FEI Nations Cup Jumping & Dressage, zoals de internationale wedstrijdserie voor landenteams officieel heet, is de oudste en meest traditierijke serie ter wereld. Sinds 1909 wordt de landenwedstrijd verreden. In die lange historie werd tweemaal eerder Geesteren aangedaan, in 1989 en in 1994. Exact 25 jaar later komen de beste ruiters en amazones voor de 45ste internationale editie van het CSI Twente met hun beste paarden dus weer naar het Twentse dorp. De afgelopen jaren zijn de officiële Nations Cups in Nederland verreden tijdens het CHIO Rotterdam. Omdat dit jaar in het Kralingse Bos het EK springen en dressuur wordt gehouden, verhuist de Nations Cup naar Geesteren en promoveert het Twentse evenement naar een vijfsterrenstatus. “Het is na de Olympische Spelen, EK’s en WK’s het summum op het gebied van hippische evenementen”, aldus Maathuis. Voor Maathuis en zijn medewerkers heeft die statuswijziging grote gevolgen en wordt er achter de schermen al druk gewerkt om het terrein en de organisatie in juni tiptop in orde te hebben. De wedstrijd in Geesteren is de vierde in de Europese reeks, die in mei begint in het Franse La Baule. Daarna volgen ook nog St. Gallen (Zwitserland) en het Poolse Sopot. Na Geesteren gaat de tour verder met Falsterbo (Zweden), Hickstead (Engeland) en Dublin (Ierland). De afsluitende finale is in Barcelona.

 

Toplanden bij Nations Cup dressuur

Behalve het springconcours worden op Erve Maathuis tevens de internationale topwedstrijden dressuur afgewerkt. De landen die hieraan meedoen zijn Nederland, Duitsland, Denemarken, Engeland, Zweden en de Verenigde Staten. Reservelanden hierbij zijn België, Frankrijk, Spanje en Ierland.

 

CHIO: wat betekent het?

Wanneer behalve springen ook dressuur op het programma staat, wordt de S vervangen door een H. Die staat voor Hippique. Omdat dit jaar voor het eerst ook een landenwedstrijd dressuur in Geesteren verreden wordt, promoveert CSI Twente naar een CHIO. De O geeft aan het hier om de enige officiële landenwedstrijd van het gastland gaat. CSI Twente is dit jaar het vierde vijfsterrenevenement van Nederland, samen Jumping Amsterdam, The Dutch Masters Indoor Brabant  in Den Bosch en de wedstrijd voor de Longines Global Champions Tour in Valkenswaard. Als gevolg van de promotie is het prijzengeld verdubbeld tot liefst € 600.000,-. De foto is gemaakt door Marita Steggink.