Sport & Vrije tijd

Slowakije wint EK forelvissen in Reutum

REUTUM - Twaalf Europese landen namen afgelopen weekeinde deel aan het Europees Kampioenschap forelvissen dat Atlas European Trout Fishing jaarlijks houdt. Ditmaal gooiden de internationale teams hun hengels uit in de grote vijver van Wild Bijzonder Vissen. Hoewel het voor niet-vissers prachtig lenteweer was, bleken de meteorologische omstandigheden, met name de schommelende luchtdruk, een ware uitdaging voor de deelnemers. Desondanks werden er zaterdag en zondag in totaal 1832 forellen gevangen. Daarvan sloeg team Slowakije er de meeste aan de haak en sleepte daarmee de Europese titel in de wacht. Ruslan Navickij uit Groot-Brittannië won de strijd op persoonlijke titel.

Het was de eerste keer dat het EK forelvissen in Nederland werd gehouden. Tevens voor het eerst vond het kampioenschap plaats zonder deelname van Rusland en Oekraïne die vanwege de oorlog verstek lieten gaan. Na de training op vrijdag werd er uit respect een minuut stilte in acht genomen.

Humaan vissen

Elk team bestond uit vier vissers die het in meerdere rondes één op één opnamen tegen teamleden uit andere landen. Een ronde duurde 20 minuten waarbij de deelnemers na tien minuten konden kiezen om van plek te wisselen met hun opponent. Scheidsrechters in gele hesjes hielden ondertussen scherp in de gaten of de regels, die zijn bepaald door Atlas, werden nageleefd. “Er mag uitsluitend worden gevist met haakjes zonder weerhaakjes”, vertelt Bas Groothuis, eigenaar van het faciliterende Wild Bijzonder Vissen. “De vissers mogen hun hengels alleen recht vooruit uitgooien en de vis niet met de handen aanraken. Humaan omgaan met vissen is een vereiste. Daarom moeten de forellen na de vangst gelijk weer worden teruggezet, het zogeheten ‘catch and release’ principe.”

Vissen zoeken de schaduw op

In totaal werd er dit weekeinde maar liefst 1000 kilo vis uitgezet. Maar het vergde aardig wat visvaardigheden om deze aan de hengel te krijgen.

Het mooi weer was met een schommelende luchtdruk en iets te hoge temperatuur als visweer namelijk minder geschikt. “Deze ronde heb ik geen vis gevangen”, meldt een teleurgestelde Marcel Groh van het Duitse team dat de eerste zes rondes bovenaan stond. “De vissen scholen allemaal samen in de bochten van de vijver waar schaduw is. Hopelijk staan we de volgende ronde op een betere plek.” Dat hoopt ook Anatolys Livdáns uit Letland, het land dat tot dat moment de Europese titel nog op naam heeft staan. “Door het weer zijn de vissen veel passiever dan anders”, zegt de ervaren visser. “Het is een mooie vijver, het water is helder en de voorzieningen zijn zeer goed dus daar ligt het niet aan. Maar toch denk ik wel dat we een kans maken om weer Europees Kampioen te worden. Ik sta nu in elk geval op een goede plek.” 

Goed voor de sport en de regio

De organisatie is zeer tevreden over het EK verloop. “Het gaat super”, laat Dimitri Neimann weten. “Mooi dat het toernooi nu in Nederland plaats heeft. De vorige keer was Litouwen gastland. Het zijn overwegend Oost-Europese landen die deelnemen. Als organisatie willen we er graag meer West-Europese landen bij betrekken. Waar het volgende EK gehouden wordt, is nog niet bekend.”

Ook Bas Groothuis vond het geweldig dat Wild Bijzonder Vissen werd benaderd als locatie voor het prestigieuze toernooi. “Het is bijzonder om zoveel verschillende nationaliteiten te mogen verwelkomen”, zegt hij. “Bovendien is het goed voor de sport en de regio. Er zijn zo’n 80 deelnemers en betrokkenen in Reutum deze dagen”, licht hij toe. “Die overnachten allemaal in de buurt, van Tubbergen tot Oldenzaal en Ootmarsum. Maar bovenal is het mooi en eervol om dit EK te mogen faciliteren. Hoe vaak maak je dat nu mee?” 

Slowakije Europees Kampioen

Tegen het einde van zondagmiddag vond de prijsuitreiking plaats. Slowakije mag zich de nieuwe Europees Kampioen noemen. De tweede plek is voor Polen en Duitsland eindigde als derde. Nederland behaalde de elfde plaats. In totaal werden er deze twee dagen 1832 forellen gevangen waarvan er 208 op naam staan van Slowakije.

Gemiddeld vingen de deelnemers 38 vissen per persoon. Ruslan Navickij werd individueel kampioen. Het teamlid van Groot-Brittannië viste de sterren van de hemel door negen van de tien rondes te winnen en 64 vissen te vangen.