Sport & Vrije tijd

Supporters in Martine Smeets Fanhouse zien handbaldames wereldgoud pakken

GEESTEREN – De Geesterse Martine Smeets is afgelopen zondag met het Nederlands handbalteam wereldkampioen geworden. Een ongekende prestatie! De 29-jarige linkerhoekspeelster kwam in het verleden uit voor Handbalvereniging Stevo. De finale van het WK tussen Nederland en Spanje werd door haar oud-clubgenoten en familieleden, waaronder haar ouders, gezamenlijk bekeken in de kantine van sporthal De Ransuil in Geesteren. 

Er was gekozen om niet zoals voorheen met grote eindtoernooien alle wedstrijden uit te zenden omdat deze in de meeste gevallen op een ochtendtijdstip en op doordeweekse werkdagen waren. Het WK vond namelijk plaats in Japan. Na de halve finale namen kantinebeheerster Paulien Bos en Clemens Brughuis namens handbalvereniging Stevo met elkaar contact op en waren zij er snel uit om de WK-finale wel uit te zenden. Ter promotie werden flyers gemaakt en in de kantine werden de vlaggetjes en vlaggen opgehangen en zo was er voor een dag weer het Martine Smeets Fanhouse.

 

Zeer spannend

Het finaleduel leefde onder de handballiefhebbers. De wedstrijd van Stevo 3 werd zelfs verplaatst. De kantine van de Ransuil liep zondagmorgen langzaam vol met oranje geklede supporters en de gezelligheid ontstond weer als vanouds. Bakkerij De Kraai kwam spontaan langs met gebak voor alle aanwezigen. Er was veel spanning in het fanhouse want het was een zeer spannende wedstrijd. Bij mooie en belangrijke doelpunten van de Oranjedames volgde geklap. In een ongekend spannend slotstuk was het bijna niet meer te houden maar in de laatste seconden maakte Nederland het winnende doelpunt (30-29) en was daar de eerste wereldtitel. Hierdoor zijn de handbalsters ook zeker van een ticket voor de Olympische Spelen.

 

Ook hier genieten

Rento en Ans Smeets, de ouders van Martine bekeken dit WK thuis, waar ze voorheen wel een EK en WK bezochten. “Waar we kunnen zijn om te kijken, dan gaan we. Dat is niet alleen bij onze Martine maar ook bij onze andere kinderen die sporten gaan we kijken. Martine zit nu eenmaal in de Nederlandse selectie en is bekender als de andere drie maar zij presteren er niet minder om. Deze reis naar Japan is ons echter te kostbaar”, laat Ans weten. “Maar we genieten hier net zoveel. De halve finale tegen Olympisch kampioen Rusland was zeer spannend, wat niet goed is voor ons hart. Die lag als het ware bij de televisie. Maar de meiden van Oranje wonnen met 33-32 wat we geweldig vonden en zeker verdiend voor de dames.” De finale keken beiden in sporthal De Ransuil met de velen die er ook aanwezig waren. “Het is een kers op de taart en een hele toef slagroom”, laat Ans weten met tranen van vreugde in haar ogen. “We vinden het geweldig. Zo blij, zo trots, zo gegund, zo verdiend voor de Oranjemeiden!”

Foto’s: Clemens Brughuis