Sport & Vrije tijd

Theo Keemers & Zn op Olympiade in Roemenië

ALBERGEN - Zo maar, zonder dat iemand uit Albergen er ooit om gevraagd heeft is het dorp ongewild plots uitgebreid landelijk in de schijnwerpers komen te staan door verkoop en vooral nieuwe bestemming van een verkocht hotel. Hemelsbreed op klootsschietafstand hiervan bevindt zich de prachtige sportaccommodatie van de succesvolle postduivenliefhebbers Theo Keemers en zoon David. In 1974 nam Theo samen met zijn broer in combinatie voor het eerst officieel deel aan wedvluchten voor postduiven. Voor hen een totaal nieuwe wereld, maar als echte natuurliefhebbers hadden ze samen snel door dat er voor succes in de duivensport niet enkel hard gewerkt moest worden wat betreft de totale verzorging, maar dat je goede duiven moet hebben en deze moet huisvesten op een hok waar zij zich het hele jaar door meer dan thuis voelen. Binnen de kortste keren speelde de combinatie zich in de kijker en dat mondde uit in vele kampioenschappen in vereniging, in het samenspel Almelo, in de regio Twente en de toenmalige afdeling G en huidige afdeling 9. Ook in de nationale competitie “Wie Heeft Ze Beter” en binnen de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie (NPO) speelden de Keemers zich meerdere keren nadrukkelijk in de kijker.

Mooie duiven

Theo aan het woord: “Succes komt je niet aanwaaien. Ik zocht en zoek tot op de dag van vandaag steeds naar betere duiven. Dit gebeurt vaak met vallen en een enkele keer met opstaan. Goede duiven pluk je niet zo maar van een boom. Tegen echte toppers loop je vaak met toeval aan. Ik put overigens altijd uit bronnen, die zelf goed presteren. Met nakomelingen van goede duiven heb je uiteraard meer kans op succes. Waar ik persoonlijk bij aanschaf van duiven ook immer op let is of de duif voldoet aan de lichaamsbouw van de standaard postduif. Niet dat ze meteen op een tentoonstelling de schoonste moeten zijn, maar ik houd wel van een duif die een prima lichaamsbouw heeft en een zachte pluim. De uitstraling van een duif vind ik super belangrijk. Een duif moet zichzelf durven te laten zien en in zijn hok tussen andere duiven opvallen. Mijn echte toppers uit het verleden en de huidige zijn alle duiven die in de hand een stevig karkas hebben, een fijn zacht en soepel verendek en bovenal in het hok hun territorium verdedigen. Onze eerste prioriteit was en is het presteren met duiven op wedvluchten. Daar zijn we aardig in geslaagd. Het kan altijd beter en die ambitie is er nog steeds volop. Ik moet ook bekennen dat ik bij selectie van mijn duiven na het seizoen niet enkel rekening houd met hun vliegprestaties, maar ook vooral met de lichaamsbouw van de duif. Het gaat dan niet om groot of klein, lang, kort of diep van bouw, maar om een evenwichtig lichaam met vooral een goede vleugel met soepele slagpennen. Deze lichamelijke kenmerken stellen de duif  m.i. beter in staat om te presteren.” 

Postduiven tentoonstellen

In Engeland is het tentoonstellen van duiven, zowel sier- als postduiven, een hobby op zichzelf. In Blackpool is er jaarlijks als absoluut hoogtepunt de landelijke tentoonstelling waar hoge geldprijzen zijn te winnen. Er worden speciaal voor deze tentoonstellingen duiven gekweekt, die qua lichaamsbouw en uitstraling aan de voorgeschreven standaard voldoen. Werkelijk een lust voor het oog om  deze duiven te zien. Ook binnen de NPO zijn liefhebbers die zich gespecialiseerd hebben in het kweken van postduiven die voldoen aan de standaard postduif. Deze is nauwkeurig omschreven in het keuringsreglement van de Groep van Keurmeesters van Postduiven. De Engelse postduif (sierduif) werd daarvoor gekruist en doorgekruist met hun eigen postduiven. Presteren op wedvluchten was voor deze duiven niet meer aan de orde. Wel werden ze met groot succes ingezet op tentoonstellingen. Theo en zoon David hebben zich verre van deze hype gehouden en stelden onvoorwaardelijk de vliegwaarde van de postduif  voorop. 

Olympiade

De Olympiade is het meest prestigieuze en grootste internationale evenement in de wereld van de duivensport. Ze wordt eens in de twee jaar door in een van de 68 aangesloten landen georganiseerd door de FCI  (Federation Colombophile Internationale). Op de Olympiade worden van elk aangesloten land de beste sportduiven van het land en de zgn. standaard sportduiven met minimaal vastgestelde vliegprestaties tentoongesteld. De laatste groep wordt op de Olympiade in de hand en op het oog gekeurd en op de standaard voorwaarden beoordeeld. In Nederland was de laatste Olympiade in 1994 in de Jaarbeurs te Utrecht. De komende Olympiade wordt in januari 2024 door de NPO georganiseerd en zal in Maastricht worden gehouden.  

Voor deelname aan de sportklasse van de Olympiade worden de duiven door de landelijke rekenaar Compuclub op basis van de prestaties gerekend over twee jaar geselecteerd. Elke deelnemende liefhebber aan wedvluchten kan met een duif op basis van prestaties deelname aan de deze groep afdwingen.. De combinatie Theo Keemers & Zn waren al eens de gelukkigen en namen in 2007 in Oostende te België met hun “Olympic Speedy” ( 3e beste midfondduif NPO) deel in de sportklasse  en met “Olympic Zorro 527” als standaardduif. Ze hadden hiermee de smaak te pakken. In 2011 waren ze deelnemers met in Poznan te Polen met “Olympic Zorro ‘84”, in 2013 in Nitra Tsjechië-Slowakije met “ Olympic Turbo 18”, in 2015 was hun succes ongekend met vijf duiven waaronder o.a. “Olympic Francien” en “Olympic David” in Budapest te Hongarije en in 2019 wederom naar Poznan Polen met drie duiven. Covid Corona deed de FCI besluiten de geplande Olympiade 2021 te Roemenië op te schorten naar januari 2022. Ook dit lukte niet en werd besloten de Olympiade in augustus 2022 te organiseren.  Dit riep meteen de nodige problemen op. In de maand augustus kun je geen duiven keuren op standaard vanwege de vergevorderde rui.  

Selectie Nederlandse standaard duiven

Besloten werd om de Nederlandse afvaardiging van standaard duiven te selecteren in december jl.. Door leden van de Groep van Keurmeesters werd de Nederlandse afvaardiging begin januari ‘22 geselecteerd. Voorafgaand had Theo gedurende de hele herfst door al nauwkeurig bijgehouden hoe zijn mogelijke kandidaten voor de Olympiade door de rui kwamen. Door ervaring weet hij maar al te goed dat voor uiteindelijke selectie geen pluimpje verkeerd op de duif mag liggen. Theo bood voor de selectie  van de Nederlandse duiven voor elk van de vier onderscheiden klassen oude doffers, oude duivinnen, jonge doffers en jonge duivinnen enkele duiven aan. Voor elk van deze vier klassen moesten vijf duiven worden geselecteerd. De verrassing was zelfs voor de ervaren Theo groot dat er maar liefst vier van zijn vliegduiven voor de standaard klasse werden uitverkoren voor uitzending naar de Olympiade.    

Olympiade Roemenië

De geselecteerde 20 Nederlandse duiven gingen eind januari jl., nadat ze drie weken in quarantaine hadden gezeten, voor de handkeuring naar Hongarije. Alle standaard duiven van de deelnemende landen aan de Olympiade werden daar gekeurd door keurmeesters van de verschillende deelnemende landen. Na de keuring in Hongarije kwamen de duiven terug naar hun hokken.

Op maandag 8 augustus werden de Nederlandse sport- en standaardduiven verzameld in Boxmeer en samen met de Duitse duiven op transport gesteld naar de 37e Olympiade in het Roemeense Oradea. Op woensdag werden de duiven aldaar gekeurd. De Nederlandse afvaardiging met de vier duiven van Theo met de mooie namen “Olympic Piet”, “Olympic Jos”, “Olympic Sam” en “Olympic Liz” eindigde gelijk voorgaande Olympiades wederom in de middenmoot. Om in de absolute top te geraken zal er nog meer gekruist dienen te worden. Of dit gebeurt is nog maar te raden, want dit zal waarschijnlijk leiden tot afnemende prestaties. Theo: “Bij mij blijven prestaties voorop staan. “Olympic Piet” won o.a. al een 1e prijs tegen 2610 duiven en een 5e tegen 4404 duiven. “Olympic Sam” won als jonge doffer al een 1e tegen 1206 duiven en een 7e tegen 1544 duiven. Zulke duiven kruis ik enkel om nog betere vliegduiven te krijgen. De lichaamsbouw is belangrijk, maar wel secundair.”

Daar in alle deelnemende landen de competitie ’22 nog niet is afgesloten viel de belangstelling voor de Olympiade zwaar tegen.

Theo: ”Voor de postduivenliefhebbers en eigenaren van de ingezonden duiven was deze Olympiade echt waardeloos. Je wilt daar in feite zelf bij zijn, maar het kon blijkbaar niet anders. Op de voorgaande Olympiades was ik samen met mijn Francien altijd met veel sportgenoten en met groot plezier aanwezig.”

Op zijn lauweren rusten

Ook na het zoveelste succes met o.a. deelname aan de Olympiade is er absoluut nog geen sprake van enige verzadiging bij de combinatie. De trein met successen dendert door gelet op de sportieve successen in 2022. Onverkort gemotiveerd wordt de sport beleefd en er zijn reeds in het nog lopende seizoen aansprekende kampioenschappen behaald. In hun eigen vereniging “De Gevleugelde Tukkers” wordt er tot de laatste vlucht een verwoede strijd geleverd met clubgenoot en slager Gerard Hemmer om het begeerde keizerkampioenschap. In de FUT ( Fond Unie Twente) werd dit jaar reeds goud behaald op alle drie onderscheiden kampioenschappen in de klasse eendaagse fond. Zijn fantastische doffer “Sem” NL 19-1345611 (zie foto), die in 2021 furore maakte door in afdeling 9 (1100 liefhebbers) kampioenduif eendaagse fond te worden, maakte het in 2022 nog bonter door over de vijf eendaagse fondvluchten ( 500-700 km) gerekend  1e kampioenduif te worden van afdeling 9, 2e in de landelijke competitie “De Allerbeste” en 6e NPO. Theo: “De honger naar prestaties is nog nimmer gestild. Ik vind het spelletje gewoon nog veel te mooi. We kunnen hopelijk later nog op de lauweren rusten. Van mij mag dat nog ver in het verschiet liggen.” 

Gelet op de recente prestaties van “Sem” is het niet onmogelijk dat kijkers op de Olympiade in Maastricht in 2024 “Olympic Sem” kunnen bewonderen in de sportklasse.