Sport & Vrije tijd

Tim Jansen, winnaar Butkekampioenschap van Haarle

HAARLE - Tim Jansen  is  winnaar geworden van de “Kei van Hoarl”. Dit oude spel uit vervlogen tijden wordt jaarlijks gespeeld in het buurtschap Haarle bij Reutum. Het Butken werd vroeger door velen beoefend. Met de spelregels van vroeger werd dit jaar voor de 10de keer het kampioenschap georganiseerd. Voor deze wedstrijd waren alle heren uit de buurtschap Haarle uitgenodigd. Met een grote opkomst van maar liefst 21 deelnemers werd vrijdagavond 13 augustus op een 5 tal butkevelden een compleet toernooi afgewerkt.  Gadegeslagen door toeristen bleven er uiteindelijk 5 butkespelers over die in de finale konden strijden om de titel.

De finale bestond uit een 3 tal gaank’n(sets) waarbij men per gaank maximaal 10 punten kon scoren.

Gerrit Venhuis  was met 47 punten als 1ste  finalist. Gerrit was afgelopen jaar de winnaar van de Kei van Haarle en kon dus met verve de bokaal verdedigen. Vanuit de voorrondes was Raymond Droste , hij had in  9 gaank’n  totaal  43 punten gescoord en daarmee de 2de finalist. Jan Steggink was de  3de finalist  met 39 punten.. Oud winnaar, Tim Jansen  wist  36  punten te scoren waarmee hij de 4de finalist was. De  5de  finalist werd Leon Lammerink die 30 punten had verzamelt. Met 2 finalisten  oet VeurHoarl , Raymond Droste en Leon Lammerink, 2 finalisten  oet Achter-Hoarl, Jan Steggink  en Gerrit Venhuis  en 1 finalist  oet’n Beerg  ,nabij Lädderken,  Tim Jansen  werd de finale  een spannende butkestrijd . 

Als eerste wordt de startvolgorde bepaald door te Hasselen. Vanuit het Böt ( houten klos in midden van speelveld gooit iedere speler met een veldkei zo dicht mogelijk bij de startstreep op ongeveer 15 meter afstand. Wie het dichtste nabij de streep ligt mag starten ,vervolgens de tweede etc.

Onder toeziend oog van alle deelnemers en toeschouwers wist  Raymond Droste  in de 1ste finale gaank 6 punten te scoren.  Tim Jansen en Leon Lammerink  behaalden beiden  2 punten . De 2de finale gaank ging voor Leon Lammerink eerst goed af en wist snel 5 punten te scoren. Vervolgens zocht ieder een veilige plek waarna Leon nogmaals via Bot punten kon verzamelen. Maar op een afstand van 8 meter mist hij het Bot en ligt nabij Gerrit Venhuis. Gerrit mag vervolgens verder en gooit Leon uit en krijgt zijn punten om vervolgens weer op Bot de resterende punten te veroveren. Totaal dus 10 punten.  In de laatste 3de finalegaank waren nog 10 punten te verdelen waarmee ieder nog de winnaar kon worden. Immers Gerrit met 10 punten , Raymond met 6 punten en Tim en Leon elk met 2 punten. Leon mocht starten in de 3de ronde maar mist het bot. De andere 4 deelnemers gaan veilig liggen zodat vervolgens Leon via Bot 4 punten kon verzamelen. Vervolgens gooit Tim het  Bot om om 2 punten te verzamelen en kan Gerrit Venhuis uittikken. Ook lukt het Jan Steggink om 2 punten te verzamelen. Raymond Droste gooit op grote afstand tegen Bot, de muntstukken vallen eraf, maar het bot blijft staan. Dus je beurt is over om vervolgens direct uitgetikt te worden. Een gouden kans voor Leon om via Bot punten te verzamelen maar op korte afstand mist hij weer het Bot, waarschijnlijk de spanning. Erger nog Tim ziet kans om Leon uit te tikken om zijn punten te krijgen en op 6 punten te staan. Met jan Steggink en Tim nog in het spel en 2 punten op het Bot begon het pokeren. Tim weet  via Bot de laatste 2 punten te verzamelen en kan in de naworp Jan Steggink zijn 2 punten nog stelen. Op een afstand van ongeveer 8 meter weet Tim precies de steen van Jan te raken, krijgt de 2 punten van Jan en heeft alle 10 punten uit de 3de Gaank. Daarbij nog de 2 punten uit de 1ste Gaank maakt samen 12 punten . Daarmee is Tim Jansen voor de 2de keer de winnaar van de Kei van Hoarl. Gerrit Venhuis behaalde 10 punten goed voor de 2de plaats en Raymond Droste met 6 punten de 3de prijs . Leon Lammerink werd met 2 punten dus vierde en tot slot Jan Steggink vijfde met 0 punten

Het Begin,in 2012 werd in Haarle het initiatief genomen om weer een heus butketoernooi te gaan organiseren. Dit oude spel werd vroeger in menig buurtschap door kinderen en ouderen gespeeld. Zo kwam het ook dat de oude spelregels weer boven water kwamen en dat een comitee bestaande uit de voormannen Gerrit Lammerink (Achter-Hoarl),Gerard Aarnink (den Beerg bij Lädderken) en Jan Lammerink (Veur Hoarl) de organisatie op zich namen. Tot Hoofdscheidsrechter en consul werd oudgediende Herman Droste benoemd.  De voorgaande 9 edities werden dan ook telkenmale in de 3 verschillende delen van het buurtschap  gehouden.

Dit jaar 2021 was dan ook VeurHoarl  aan de beurt om de organisatie op zich te nemen. In de weide van Jan Lammerink   aan de F.J.Groothuisweg werden een 5 tal butkevelden uitgezet. Een veld is 10 meter breed en 25 of  30 meter lang met precies in het midden het Bot waarop een 10 tal munten worden gelegd met kop naar boven. De velden waren keurig kortgemaaid.  Inzet van het toernooi is de mooie wisselbokaal”de Kei van Hoarl” die door Gerrit Venhuis   (winnaar van vorig jaar) keurig werd aangeleverd. 

Het oude spel butken geeft met vier, vijf of zes spelers het beste van het spel. Het genoemde speelveld wordt middels lijnen afgebakend. Middenin staat het Bot met de 10 munten op kop. De bedoeling is dat vanaf  de werplijn aan de kortezijde van het speelveld om de beurt met een kleine mooi gevormde veldkei het Bot wordt geraakt. De munten die eraf vallen mag de speler behouden mits deze op kop liggen. Wel kan een andere speler iemand uittikken en de gewonnen munten innemen. Het spel gaat zolang door dat alle 10 munten uit het spel zijn. In de buurtschap wordt dit 1ste deel van de wedstrijd een gaank genoemd ofwel een set(zoals bij tennis). Een 3 tal Gaank’n maken een voorronde. Vervolgens wordt nog 2 keer een voorronde gehouden , maar dan met andere groepssamenstelling. Na een 9 tal Gaank’n (max. 90 punten te behalen) wordt het klassement opgemaakt. De genoemde finalisten mochten dus de strijd met elkaar aangaan.

En zoals genoemd werd Tim Jansen  de Butkekampioen van Haarle. 

De mooie wisselbokaal werd namens het Butkecomitee door Herman Droste en Jan Lammerink (voormannen van VeurHoarl) uitgereikt aan Gerrit Venhuis. Jan gaf nog eens aan dat het volgend jaar wordt georganiseerd door Achter-Hoarl.   Herman feliciteerde Gerrit en reikte aan hem de mooie bokaal uit. Het was een mooie strijd geweest. Ook gaf hij aan dat door deelname van groot aantal  jongeren het Butke weer toekomst heeft.

Ook mag gezegd dat met hulp van Miep Droste, Irma Aarnink , Marleen Jansen, Marian en José Lammerink  de wedstrijdleiding goed in handen was. Alles werd keurig op formulieren genoteerd.

Tot slot werden Jan en José Lammerink bedankt voor de gastvrije ontvangst met bijbehorende gezellige nazit.

Volgend jaar 2022 wordt op  de laatste vrijdagavond  van de bouwvak  in Achter-Hoarl het Butketoernooi voor de 11de keer georganiseerd.

 

Namens de organisatie Butketoernooi 2021

Jan Lammerink