Sport & Vrije tijd

Tweede olympische spelen voor handbalster Martine Smeets

GEESTEREN - Handbalster Martine Smeets wat begonnen is met handballen bij handbalvereniging Stevo uit Geesteren, is momenteel in Japan om daar met de TeamNL handbaldames deel te nemen aan de Olympische Spelen van Tokio. Bondscoach Emmanuel Mayonnade heeft de ervaren hoekspeelster van CSM Bucaresti (Roemenië) waar ze momenteel onder contract staat, opgenomen in zijn selectie van veertien speelsters. Het is de tweede keer dat Martine op dit grootste sportevenement ter wereld haar opwachting maakt. Ze was er in 2016 ook bij op de Spelen in Rio, toen de handbalsters als vierde eindigde.

Martine Smeets. Foto: Clemens Brughuis.

Martine hierover tegen Omroep Flevoland. Ondanks de mindere resultaten van de afgelopen periode is Martine Smeets hoopvol over de kansen van Oranje. 

"Willen we die gouden medaille? Absoluut! Gaan we daar keihard voor werken? Absoluut! Is het haalbaar? Onder de juiste omstandigheden denk ik dat wel. Neemt niet weg dat het niet zo maar eventjes gedaan is. We moeten er keihard voor werken en we moeten het samen doen", aldus Martine. 

Voordat TeamNL Handbaldames vertrokken naar Japan verbleven ze op Sportcentrum Papendal in Arnhem, hier was het hoofdzakelijk drie dingen, trainen, slapen, eten en af en toe een leuke activiteit. Een mooie activiteit was onder anderen een badmintontraining lacht Martine, het was niet van hoog niveau, laten we het maar bij “campingbadminton” houden. Bij aankomst in Japan gaan de Oranje handbalsters eerst een trainingsstage in de Japanse stad Chiba om alvast te acclimatiseren. De eerste wedstrijd van de Oranje handbalsters staat gepland op zondag 25 juli. 

Dan spelen ze tegen gastland Japan, in Yoyogi National Stadium Tokyo. Verder zitten Zuid-Korea, Angola, Noorwegen en Montenegro in de poule van Oranje. De beste vier landen plaatsen zich voor de kwartfinales. De andere groep telt ook zes landen. De Olympische Spelen worden in Tokio voor lege tribunes afgewerkt. 

Het organisatiecomité heeft in overleg met de Japanse overheid en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloten om vanwege coronazorgen helemaal geen publiek toe te laten op de sportlocaties in de hoofdstad. De ouders van Martine, die al bij verschillende toernooien aanwezig waren, en de vriend van haar waren anders ook afgereisd naar Japan.  

Martine: helaas is het momenteel niet anders dat we niet naar andere sporten kunnen gaan kijken wat eigenlijk wel bij de Olympische spelen hoort, of wat anders kunnen ondernemen, en dat er geen supporters op de tribune zitten, maar uiteindelijk ben je daar voor je eigen toernooi met het team om het goud te pakken. 

 

Foto: Clemens Brughuis


Uw reactie