Sport & Vrije tijd

Vakantieserie: De internationale ambitie van Maud Haarhuis

TUBBERGEN – Er wordt volop gesport in gemeente Tubbergen. In bekende maar ook minder bekende sporten is men actief. Voor de vakantieserie van dit jaar hebben we sporters bezocht die zich bewegen in een sport die doorgaans weinig voor het voetlicht komt. Het gaat om een vierdelige serie, waarbij er deze week in deel drie aandacht is voor paradressuur-amazone Maud Haarhuis. Ze was tijdens het Sportgala van de gemeente Tubbergen van dit jaar een van de vier genomineerden in de categorie Sporttalent van het Jaar.

Hoewel de nominatie bij het Sportgala niet verzilverd werd, de prijs ging naar volleybalster Wies Bekhuis, was het voor Maud een hele eer: “De nominatie was erg leuk en bijzonder, maar ook wel een beetje onverwacht. Ik ben pas sinds eind vorig jaar geselecteerd voor de KNHS Nationale Beloftetrainingen Paradressuur en heb dit jaar voor het eerst deel mogen nemen aan het NK Paradressuur én mijn debuut gemaakt op een internationaal concours.”

Para-paardensport
Van jongs af aan zat de 16-jarige Harbrinkhoekse al op de pony. “Net als de rest van het gezin”, aldus moeder Nicole, die verder vertelt: “Maud reed af en toe een dressuurwedstrijd, maar vond springen leuker. Toen ze vier jaar geleden een hersenbloeding kreeg, kon dat niet meer.” Na een lang jaar met ziekenhuisopname en revalidatie stapte Maud weer op een pony. Dankzij haar doorzettingsvermogen, positiviteit en de goede begeleiding van haar trainer, en ervaringsdeskundige, Frank Hosmar groeide de jonge amazone zodanig in de paradressuur dat ze in de top 10 rijdt op internationale toernooien. “Dat was de eerste keer best spannend. Het is een compleet andere wereld, erg indrukwekkend. Het is natuurlijk een hele onderneming om samen met je paard een paar dagen op pad te gaan. Maar het is vooral erg leuk!” aldus Maud.

Nieuw paard
Sinds februari 2018 heeft Maud de beschikking over het dressuurpaard Baron, eigendom van de familie Viscaal, die met Stal Dikkersbos over optimale omstandigheden beschikken. “Met Baron klikte het van af het begin heel goed. Ondanks dat we nog niet eens zo lang een combinatie zijn, zijn we een goed team, en dat laten de resultaten ook zien!” Resultaten die ook de KNHS, Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie, zijn opgevallen. Maud is opgenomen in het KNHS Talentenplan en volgt regelmatig de Nationale Beloften trainingen bij para-dressuur bondscoach Joyce Heutink.

Olympische ambitie
Maud en haar gezin zijn relatief nieuw in de wereld van de parasport. “Maar we zijn erg onder de indruk”, zegt Nicole. “Het is echt topsport. Als je ziet hoe hard de sporters werken en wat ze er allemaal voor over hebben! Ik vind eigenlijk dat we er als samenleving niet genoeg aandacht aan geven. De media staan bijvoorbeeld altijd vol over de Olympische Spelen, terwijl de Paralympische Spelen maar weinig aandacht krijgen, dat is zonde. Iedereen moet er hard voor werken om op het hoogste niveau te kunnen sporten en de para-sporters moeten er misschien nog wel iets meer moeite voor doen.” Hard werken is ook Maud’s realiteit, doordeweeks begint haar schooldag al om 08.00 uur als ze wordt opgehaald om in Enschede naar school te gaan, waarna ze pas tegen 16.30 uur weer thuis komt. Maud: “Van school krijg ik gelukkig alle ruimte om het paardrijden te beoefenen. Ook de steun van mijn gezin en heel veel andere lieve mensen maakt dat ik dit kan doen.” Na school is het een kwestie van trainen, zo’n vijf keer per week met wedstrijden erbij. Al dat harde werk heeft een doel; steeds een beetje beter worden en grote internationale wedstrijden rijden. “En stiekem droom ik er natuurlijk van om eens voor Nederland naar de Paralympische Spelen te mogen gaan”, besluit de paradressuur-amazone. Op de podiumfoto ziet u Maud geheel links (op de twee).