Sport & Vrije tijd

Vijf sterren CSI is meerwaarde voor de hele regio

GEESTEREN – De 45e editie van het jaarlijkse evenement CSI Twente gaat de boeken is als geslaagd en bijzonder. Dit jaar kreeg het paardenevent namelijk een vijf sterren status toegekend. Hiermee was het terrein van zondag 16 juni tot en met zondag 23 juni het epicentrum van de hippische top. De strijd om de titel tijdens de Grote Prijs van Twente op vrijdag en de Grote Prijs van Nederland op zondag werden door bomvolle tribunes gevolgd. Een speciaal moment brak zondagmiddag aan toen in de CSI piste officieel afscheid werd genomen van Glock’s London, het paard waarmee Gerco Schröder van de Tubbergse BWG Stables veelvuldig succes boekte. 

Naast de topsport wist het publiek ook het randgebeuren te vinden. Iedere avond gaf het live muziek in het strodorp. Voor jong en oud was er de hele week volop entertainment.

Authentiek en gezellig
De voorbereidingen voor het vijf sterren CSI waren intensief maar wierpen volgen directeur Rob Maathuis z’n vruchten af. “We hebben gedaan wat we moesten doen”,  zegt hij. “Het hele evenement is opgeschaald en we hebben laten zien dat we dit met deze organisatie aankunnen. Ook internationaal is duidelijk dat we voor grotere opgaven geschikt zijn.” Dat er veel bij komt kijken weet Maathuis als de beste. “Er moesten alleen al duizend overnachtingen worden gefaciliteerd”,  licht hij toe. “Op een gegeven moment waren de hotels in de gemeente Tubbergen volgeboekt en moesten we uitwijken naar Almelo en Hengelo. Dat maakt CSI Twente tot een event met een meerwaarde voor de hele regio.” 

Rustig evalueren
De deelnemende ruiters zijn enthousiast over de organisatie heeft Maathuis vernomen. “Ruiters vinden het fantastisch. Met name het authentieke, de gezelligheid en de goede faciliteiten worden gewaardeerd. Dat is ook waar we aandacht aan besteden. Voor alle ruiters, of het nu amateurs zijn of professionals, pony- of paarden-, dressuur- of springruiters is er plek.” Hoe de 46e editie volgend jaar invulling krijgt kan de organisator nog niet zeggen. “Als deze jaargang achter de rug is, gaan we eerst rustig evalueren. Van daaruit bekijken we wat we voor de toekomst van plan zijn.” 

Waardig afscheid
Nadat alle deelnemende landen in een parade voorbij waren getrokken, voor aanvang van de Grote Prijs van Nederland, werd de ring klaar gemaakt voor een indrukwekkend afscheid van Glock’s London. Door een haag van vlaggen reed Gerco Schröder op London de piste in voor een ererondje. Vanaf de bomvolle tribunes klonk er een oorverdovend applaus over het terrein. Ondertussen stonden de grooms klaar om London samen met Schröder te vergezellen terug naar de eigen stal. 

Welverdiend pensioen
“De dagen heb ik afgeteld”,  vertelt Rosalin Oude Wesselink, die de paarden van Gerco Schröder traint. “Ik vind het heel jammer dat we afscheid van hem moeten nemen. Het was een ontzettend lief paard, ik had er iets speciaals mee. Het was één van mijn lievelingspaarden.” Schröder en London waren zo’n twaalf jaar een succesvol duo. De ruiter kijkt terug op een speciaal en respectvol afscheid. “Dit was een goed moment”,  vertelt hij. “London is nu nog fit en mooi. Maar het springen werd minder. Dit paard hoort op topniveau thuis. Vandaar dat we besloten om de ceremonie plaats te laten vinden tijdens dit vijfsterren evenement.” Hoewel de Tubbergse springruiter meerdere paarden achter de hand heeft, heeft het geliefde paard nog geen opvolger. “We zijn met nieuwe talenten aan het werk”,  informeert hij. “Maar een nieuwe London is er op dit moment nog niet.” Volgende week wordt Glock’s Londen overgebracht van BWG Stables naar Glock’s Nederland waar hem een welverdiend pensioen wacht. 

Zonovergoten feestje
De hippische happening kreeg afgelopen weekeinde de zon cadeau. Wie geen tribuneplek had, kon daarom in alle rust de wedstrijden volgen vanaf een scherm op het terras buiten de piste. “We zitten hier eerste rang”,  zegt bezoeker Harry Ties uit het Duitse Heede lachend. “Mijn hele familie zit in de paardensport dus ieder jaar komen we wel even kijken. De opzet is weer mooi en het weer is heerlijk.” 

Grote paardenliefhebbers
Vanwege het warme weer namen de oranje petjes in de KNHS stand van Frank de Rooij gretig aftrek. “Eigenlijk kosten ze € 10,- maar omdat het zo warm is gingen ze vandaag voor € 5,- euro weg. Dat vind ik wel zo schappelijk. En ondertussen volg ik de verrichtingen van de ruiters op de televisie op het terras. Mijn man en vrienden zijn even kijken bij het mennen. Zij zijn eigenlijk de grote paardenliefhebbers. Dan praat ik ze straks bij over de Grote Prijs, een keer wat anders.”