Sport & Vrije tijd

Wielertoerclub Geesteren viert veertigjarig jubileum

GEESTEREN - De winter van 1979 is koud, erg koud. Vooral in februari valt er veel sneeuw en het weer nodigt nu niet bepaald uit om te gaan fietsen. Toch is dat wat een groep wielerliefhebbers in Geesteren wil gaan doen; in clubverband gaan fietsen. Daarom zit op zondag 18 februari 1979 een groep van 23 wielerliefhebbers bijeen in Café Warmelink om te kijken wat er mogelijk is. En zo kwamen zij in goed overleg tot de oprichting van de WTCG en werden taken verdeeld. Het allereerste bestuur werd gevormd door Harry Geerdink (voorzitter), Johan Krukkert (secretaris), Gerard Gehring (penningmeester) en Harry Busscher, Paul Kienhuis en Leo Krukkert als overige bestuursleden.

De eerste jaren bestonden vooral uit het gezamenlijk fietsen, meedoen aan toertochten en ook het zelf organiseren van toertochten. De eerste eigen tocht werd reeds in augustus 1979 gehouden. Bovendien werden er veel tochten buiten de regio bezocht zoals de Vael Ouwe Toertocht op de Veluwe en de Batavus Toertocht in Friesland. Tevens organiseerde de WTCG vanaf de jaren tachtig de wielerronde van Geesteren waar wedstrijden werden gehouden in diverse categorieën waaronder jeugd, veteranen en natuurlijk de amateurs. De laatste ronde van Geesteren was in 1999. 

Gebreide shirts
De clubkleding bestond in het begin uit een gebreid stoffen groen shirt en een zwarte broek. In 1987 kwam er een nieuwe outfit en werd de stoffen kleding ingewisseld voor nieuwe aerodynamische lycra  kleding en de groene clubkleur maakte plaats voor groen met witte kleuren. Vanaf 2000 werden deze kleuren vervolgens ingeruild voor geel met blauw en vanaf 2018 fietsen de WTCG-leden in geel met zwarte kleding.

Vele bestemmingen
In 1985 werd voor de eerste keer een fietsweekend gehouden waar op de zaterdag van Geesteren naar Oostrum (bij Venray) werd gefietst en op zondag weer terug. Een jaar later werd op dezelfde wijze naar Tecklenburg in Duitsland gereden. Dat was het begin van een lange reeks clubweekenden die tot op de dag van vandaag voortduren. Vele bestemmingen in Nederland, maar ook in Duitsland, Frankrijk en Italië werden inmiddels aangedaan.

Clubblad
Begin jaren negentig zette de aanwas van leden bij de club door en omdat er toen nog geen sprake was van een digitaal tijdperk, werd een clubblad opgericht dat elke twee maanden verscheen. Het blad kende vaste rubrieken en op die manier werden de leden op de hoogte gehouden over het reilen en zeilen binnen de club. 

De regelmatigheidsrit
Ook werd rond die tijd een tijdritcompetitie ingevoerd voor de leden waarbij het de bedoeling was dat de rijders een vooraf opgegeven gemiddelde zo dicht mogelijk benaderen, zonder daarbij gebruik te maken van kilometertellers of horloges. Deze competitie bestaat nog steeds en wordt nu de regelmatigheidsrit genoemd. 

Veldtoertochten
Rond 1990 werd het mountainbiken populairder in Nederland en daarom organiseerde de club in dat jaar voor het eerst een veldtoertocht met vertrek vanaf Zalencentrum Spalink. De tocht voerde over Bruinehaar richting Engbertsdijkvenen en telde destijds ongeveer 75 rijders. Een jaar later trok de tocht al 91 deelnemers en daarom werden er weer een jaar later twee veldtoertochten gehouden. Omdat het landschap rond het Springendal en ´t Streu aantrekkelijker is, werd het parcours verlegd naar die gebieden. 

Geprofessionaliseerd
De veldtoertochten  die in het najaar werden gehouden, (de Vasser Heuvelentocht en de Hezinger Grenstocht) trokken vanaf die tijd steeds meer deelnemers en werden door de club dan ook meer en meer geprofessionaliseerd. Dit werd uiteindelijk in 2011 beloond door de NTFU en met een driesterren status gekwalificeerd. Zodoende mogen deze tochten vanaf dat moment de status ´classic´ voeren.

Een hoger plan
Het zijn met name de fietsers van de MTB groep binnen de WTCG die voor dit succes hebben gezorgd, want al een aantal jaren is er een aparte MTB groep die het hele jaar door op de mountainbike fietst. Zij hebben het mountainbiken absoluut naar een hoger plan getild en tevens populairder gemaakt binnen de club. Inmiddels is deze groep uitgegroeid tot dertig fanatieke mannen en vrouwen.

Fietsmarathon
In 1993 werd de club benaderd door de Activiteiten Vereniging Geesteren (AVG) om tijdens de jaarlijkse kermis iets bijzonders te doen, namelijk geld inzamelen voor verstandelijk gehandicapten in de gemeente Tubbergen. Er werd een fietsmarathon georganiseerd vanuit het Italiaanse Merano terug naar Geesteren in estafette-vorm. In drie dagen werd er non-stop terug gefietst door een groep van 24 fietsers. De tocht werd een doorslaand succes want er werd maar liefst 40.000,- gulden opgehaald. 

Grote financiële opbrengst
In 2000 werd er weer een fietsmarathon gehouden, dit keer was de opbrengst voor de Zonnebloem. Het vertrek was vanuit Arles in Frankrijk over een afstand van ruim 1400 kilometer terug naar Geesteren. Ook deze tocht werd tot een goed einde gebracht met een grote financiële opbrengst. De marathons hebben de interesse voor tochten in het buitenland aangewakkerd en zodoende werd er door de club in 2005 een trip naar de Franse Alpen georganiseerd. Een week lang fietsten de WTCG’ers daar alle bekende cols uit de Tour de France. Het leverde een  geweldige fietsweek op. Twee jaar later werd naar de Italiaanse Dolomieten getogen om daar vele beklimmingen te trotseren. Vooral de beklimming van de Passo di Fedaia heeft toen veel indruk gemaakt. Elke deelnemer herinnert zich hoe zwaar die klim was. 

Grandioze feestavond
Veertig jaar WTCG, een fietsclub waarbij de leden betrokken zijn, waar veel saamhorigheid en samenwerking is maar waar vooral ook veel gezelligheid is. Dit komt met name tot uitdrukking tijdens en vooral na het fietsen bij stamkroeg én sponsor Zaal Kottink.  Daarom wordt dit jubileum feestelijk gevierd bij Kottink met een grandioze feestavond op vrijdagavond 17 mei voor alle leden en oud-leden. De leden hebben hier inmiddels uitgebreid bericht over gehad. Oud-leden die willen komen, of nadere informatie wensen, dienen zich even aan te melden via info@WTCG.nl.