Uitgaan & Cultuur

Battle of the Sixties in Fleringen

FLERINGEN - Het is een traditie in Fleringen, vanaf 2015 organiseert het Rockpodium Fleringen, de avond voor Koningsdag, de Kingsnight een spetterend optreden van een rock coverband in de zaal van cafe Dok’s. De initiatiefnemers waren Harrie Lenferink, Gerard Schepers en wijlen Leo Pots. Drie vrienden die hun leven lang bij allerlei organisaties betrokken waren en een gezamenlijke passie hebben voor rockmuziek, met name the Rolling Stones was en is hun favoriete band. Gezamenlijk zijn ze naar meerdere concerten van de Stones geweest, niet alleen in Nederland maar ook in het befaamde Hyde Park in Londen en zelfs in Lissabon en Miami(voorlopig het laatste live optreden van de Stones in 2019).   Zo ontstond het initiatief om  een rockavond te organiseren in hun woonplaats Fleringen.

Aftasten
Volgens Harrie Lenferink en Gerard Schepers hebben ze het concept voor 2015 uitgeprobeerd met wat kleinere regionale bands. De eerste band die kwam optreden waren de Sofarockers uit Hellendoorn gevolgd door van Lunteren uit Meppel. De bezoekers waren gelijk enthousiast en dat gaf de doorslag om bekende landelijke cover bands te contracteren. In 2015 kwam, hoe kon het ook anders, een coverband van the Rolling Stones gevolgd door U2, Queen, Bruce Springsteen, Creedence Clearwater Revival en the Eagles. Het was een prachtig concept om op verder te borduren maar helaas werden de geplande optreden van 2020 en 2021 vanwege de corona pandemie geannuleerd. In beide gevallen stonden the Beatles Sessions op het programma.

Schok.
Natuurlijk staan Gerard Schepers en Harrie Lenferink stil bij het grote verlies van hun vriend Leo Pots die door een noodlottig ongeval in 2018 is overleden. “ Vlak voor het ongeluk kwam Leo nog enthousiast bij mij thuis om het ontwerp van de poster te laten zien van Kingsnight. Een paar dagen later was hij niet meer in ons midden… Het was een grote schok voor ons en voor de hele gemeenschap van Fleringen”. aldus Gerard en Harry. Dat jaar werd Kingsnight opgedragen aan Leo Pots. Tijdens de opening heeft Gerard Schepers hem op een indrukwekkende wijze gememoreerd. Het werd een feest zoals Leo het gewild zou hebben. The show must go on.

Nieuw initiatief.
De organisatie heeft tussentijds niet stil gezeten en dit jaar willen ze groots uitpakken. Het zal een concert worden met twee top tributebands met de reeds genoemde The Beatles Sessions en the Stones Sessions met als titel: The Battle of the Sixties. In de eind jaren ’60 zijn zowel The Beatles als de Rolling Stones opgericht. Het was altijd een strijd tussen deze twee bands wie een nummer één hit zou scoren. In Fleringen zullen ze de strijd niet aangaan en waarschijnlijk ook nog enkele nummers samen spelen.The Beatles Sessions hebben op vele poppodia en in diverse theaters opgetreden, met als hoogtepunt 10 shows tijdens de internationale Beatleweek in de geboorteplaats van de Beatles, Liverpool. The Stones Sessions hebben ook een enerverende reeks optredens achter haar naam staan met tournees in de Carribbian, China en muziektheaters zoals Metropool. Gerard Schepers en Harrie Lenferink hebben deze band zien optreden tijdens de National Stones fanclub dag in Eindhoven in januari 2020 en direct gecontracteerd voor een toekomstig optreden in Fleringen. Op zondag 8 augustus moet het gaan gebeuren van 16.00 uur tot 22.00 uur. Dit keer niet bij Dok’s maar op het evenementen terrein van Fleringen, met een grote tent die aan beide zijkanten open is. Op dit moment is uiteraard alles nog onder voorbehoud van wat dit jaar kan en mag. De evenementenvergunningsaanvraag en het veiligheidsplan zijn inmiddels ingediend bij de gemeente.

Enthousiast.
Doordat de opzet groter is dan de voorgaande edities hebben ze meer vrijwilligers nodig. Dat is in een dorp als Fleringen zo gepiept. De jongerenafdeling van het Carnavals Genootschap De Kroesmennekes , genaamd Kroes Control, hebben zich met 100 leden spontaan aangemeld om de nodige hand- en- span diensten te verrichten. Ook vrienden van Harrie en Gerard dragen een steentje bij. De organisatie kijkt reikhalzend uit naar mogelijke versoepelingen in deze onzekere tijd en wacht op groen licht van de overheid. De kaartverkoop gaat online van start zodra de vergunning binnen is. De entreeprijs bedraagt 20 euro. Verder informatie volgt dan via social media en de kranten.