Uitgaan & Cultuur

Bets Pikstrik alias Bennie oude Oosterik uit Langeveen wint 9e Twents Buutfestival
Huldiging door C.V. De Turftrappers bij thuiskomst

LANGEVEEN - Het 9e Twents Buutfestival dat vrijdag 28 oktober plaatsvond in Stadstheater de Bond in Oldenzaal heeft een uitverkochte zaal een onvergetelijke avond bezorgt. Zeven Buutreedners, drie muzikanten en een presentator die allen van komische ‘wanten wisten’ vermaakten het publiek tot in de late uurtjes. Uiteindelijk kwam Bennie Oude Oosterik uit Langeveen, alias Bets Pikstrik als terechte winnaar uit de bus, op de voet gevolgd door nummer twee Bennie Morsinkhof uit Haaksbergen als Karel van de Kate en nummer drie Mathilde Geerds uit Weerselo als Dikke dame Truus. Bert Eeftink, beter bekend als ’Helligen Hendrik’ praatte de avond de avond soepel aan elkaar. De bomvolle zaal genoot van het hoge niveau van de buutreedners. Maar voor de winnaar van de publieksprijs stemden ze massaal op Bennie. De vakjury had het moeilijk om keuzes te maken, maar ze waren het er al snel unamiem over eens dat Bennie de beste was. Bij de prijsuitreiking kwamen termen voorbij als “ongelooflijk sterk, onvoorspelbaar mooi, kolderieke buut, prachtige woordgrappen, mooi typetje en fantastisch dialect!”. Zo gingen zowel de vakjury- als de publieksprijs naar de buutreedner uit Langeveen, een bijzonder knappe prestatie. 

Bennie Oude Oosterik

De 59-jarige Oude Oosterik woont samen met zijn hond ’Dieks’ op een boerderij in Langeveen. Hier is hij tevens actief als mantelzorger. Tot voor kort was de boerderij nog actief, maar helaas was oude Oosterik genoodzaakt om te stoppen vanwege zijn reuma.

In de regio is de Langevener al zo’n 37 jaar actief als buutreedner. Met zijn kenmerkende stijl in de ton als ’droogkloot’ met kolderieke grappen en woordspelingen werd hij bekend als een van de beste buutreedners uit het oosten.

Bets Pikstrik

Bennie Oude Oosterik staat al jarenlang bekend met zijn typetje ’Bets Pikstrik’ waarmee hij tot de vaste kern behoort van onder andere het Twents Buutfestival en het gala van C.V. De Turftrappers. Bets Pikstrik valt te omschrijven als ’een boerenjong dat soms wat onwerkelijk in de wereld staat’. 

C.V. De Turftrappers

Naast tonprater is Oude Oosterik ook oud-prins van carnavalsvereniging De Turftrappers uit Langeveen. De vereniging is trots op hun ’Bets Pikstrik’ en om hem te eren werd het erf van Oude Oosterik versierd.

“Wat bint wie onmeunig greuts op oonze Bennie Oude Oosterik, alias Bets Pikstrik! Als Turftrappers kennen we Bets Pikstrik al jaren en kunnen we de woorden van de jury alleen maar beamen. Wat zijn we trots op zo’n kanjer binnen onze vereniging en als vaste buutspeler op onze gala’s. Bennie, van harte gefeliciteerd met deze geweldige prestatie en geniet van deze welverdiende waardering!”, aldus de vereniging.