Uitgaan & Cultuur

Bezoekers Reutum in het licht kijken hun ogen uit

REUTUM - Het eerste weekeinde van Reutum in het Licht was een razend succes. Ruim 200 auto’s legden de route van zes kilometer af die door het verlichte dorp en -buitengebied leidt. Als extra toevoeging richtten de organisatie en de eigenaren van Disco Bays de parkeerplaats bij Bays in als drive-through waarin standjes met versnaperingen, kerstbomen en  opblaasfiguren voor de ultieme sfeer zorgen. Buurten en straten hebben deze editie flink uitgepakt waardoor de jury een zware kluif had aan het bepalen van de prijswinnaars. Na rijp beraad mag Het Loosan zich de onbetwiste winnaar van Reutum in het Licht 2021 noemen.

Ze vervolgt: “Ik sprak mensen uit Bemmel, Gelderland die in onze regio op vakantie waren. Na de rit kwamen ze bij me en zeiden: ‘dat dit kan in zo’n dorp, hoe doen jullie dat?’. Maar de meest gehoorde opmerkingen waren wel: ‘wat mooi dat het zo kan’, en ‘eindelijk is er weer iets te doen waaraan iedereen kan deelnemen’. Er zijn zelfs al verzorgingstehuizen in de regio die hebben aangegeven graag met hun cliënten en bewoners de route te willen rijden.”

Drive-through is een schot in de roos

Nieuw dit jaar is de drive-through op de parkeerplaats bij Disco Bays. “De eigenaren van Bays, Ruben Eerdman en Mark Hoek, kwamen op het idee”,  vertelt Astrid. “Bezoekers kunnen een parcours volgen langs skihutjes, kerstbomen, sneeuwpoppen, opblaasfiguren. Bij diverse standjes zijn onder meer glühwein, snert en braadworst te koop. Omdat het publiek in de auto moet blijven komt de kerstman de bestelling bij de auto brengen. Zowel voor als na het rijden van de route kwamen mensen erop af en namen wat lekkers mee. We zeiden voor de grap tegen elkaar: nooit geweten dat we een Mac Donalds hadden in Reutum”, zegt ze lachend “Het spontane idee blijkt een super sfeervolle toevoeging te zijn aan Reutum in het licht.”

Engelengeduld met de verlichting

De succesvolle inzet van de deelnemende straten en buurten maakte het de jury bepaald niet eenvoudig. Het vereiste een lange discussie om tot een consensus te komen. De grote winnaar dit jaar is Het Loosan, voor deze gelegenheid omgedoopt tot Loos Angeles. “De naam verwijst gekscherend naar de engelen die de buren zelf maakten en verlichten. Hierbij voeren ze de slogan: ‘wij hebben engelengeduld met de verlichting’. Daarmee wordt gedoeld op de gemeente Tubbergen en het feit dat er in de buurt nog steeds geen straatverlichting is”,  licht Astrid toe. “Geweldig wat zij ervan hebben gemaakt.” Ook het kerstdorp van Het Noordik met een reusachtige kersttafel en stoelen van pallethout oogstte veel bewondering. “Het hele tafereel hebben ze mega uitvergroot”, vertelt de organisator. “Zelfs de kalkoen en het bloemstuk op tafel zijn van veraf te zien, schitterend.” 

Boer zoekt vrouw ziet (hopelijk) het licht

Het brons ging deze editie naar de Brinkstraat die in het licht staat door zuurstokken vol lampjes. Het sfeervolle resultaat en ook de samenhang in de hele straat was voor de jury reden om de Brinkstraat de derde plek toe te kennen. De Zoeke won deze jaargang de aanmoedigingsprijs. “De buurt heeft een boerderijschuur gemaakt waarin één boertje staat”,  informeert Astrid. “Een soort nabootsing van het tv-programma Boer zoekt vrouw. Er is namelijk één vrijgezel in de buurt. Overige buren hopen dat hij dit jaar het licht ziet en volgend jaar een vriendin heeft getroffen.”

Inwoners nemen hun verantwoordelijkheid

Vanaf de bouwvak komen de eerste Reutumse buren al samen om plannen te maken voor de versiering van hun straat of buurt. Reutum in het licht is inmiddels een zeer gewaardeerde traditie die enorm leeft onder de inwoners. “Waar buren normaal gesproken een feestje maken van de knutselavonden werd vanwege corona veelal in kleine groepjes gewerkt”, laat Astrid weten. “Zelfs de partytenten die jaarlijks op diverse opritten staan, bleven achterwege. Hieruit blijkt dat de inwoners van Reutum hun verantwoordelijkheid nemen door op afstand te blijven, grote klasse. Zo hoort het uiteraard ook, gezondheid gaat immers boven alles.” 

De route kan tot en met tweede kerstdag, 26 december, worden gereden. De drive-through is alleen geopend op vrijdag, zaterdag en zondag. Zowel in de drive-through als gedurende de route worden bezoekers geacht in de auto te blijven.

Foto’s: Ben Haarhuis