Uitgaan & Cultuur

Creatieve broedplaats brengt cultuur, kunst en natuur samen

FLERINGEN - In de Tuinen van Herinckhave kan voortaan naar hartenlust worden geknutseld. Daar werd onlangs namelijk de eerste creatieve broedplaats in de gemeente Tubbergen geopend. Met een proeverij van activiteiten en lokaal zelfgemaakte lekkernijen konden bezoekers op een creatieve manier de herfst ervaren en beleven in de achtertuin van Tubbergen. 

De creatieve broedplaats is een initiatief van de veertien Twentse gemeenten waar stichting Zikke in samenwerking met Kunstschool Alding, de Tuinen van Herinckhave en de bibliotheek Tubbergen werkt aan een duurzame, creatieve plek voor alle Tubbergenaren van 0 tot 103 jaar. De ambitie is om ook elders in de gemeente creatieve broedplaatsen te realiseren.

Levensechte activiteiten

“Dit is toch wel een sprookjesplek”,  zegt wethouder Hilde Berning-Everlo bewonderend in haar welkomstwoord namens het college van Tubbergen. “Heel mooi dat we hier nu een creatieve broedplaats hebben. Twente is een innovatieve regio”, vervolgt ze. “En vernieuwing wordt gestimuleerd door creativiteit. Ik denk dat cultuur in de toekomst broodnodig is. Voor oplossingen voor allerlei problemen maar ook op het gebied van duurzaamheid en armoede. Daarom hoop ik dat dit een mooie verzamelplek wordt voor creatievelingen, kinderen en volwassenen.”Ook Gert-Jan Egberink, bestuurslid bij stichting Zikke is enthousiast. “Hier komen cultuur, kunst en natuur samen”, spreekt hij tot het publiek. “Ons doel is om hier culturele activiteiten op te zetten en deze nog mooier en levensechter te maken. Waar kan dat beter dan op een plek waar het ook echt gebeurt. Samen met de bibliotheek Tubbergen kijken we naar een volgende mooie, passende locatie voor een creatieve broedplaats.”

Symbolische opening

Voor de opening worden deze zondag de oudste en jongste bezoeker gevraagd naar voren te komen. Ine Heerink van Kunstschool Alding legt Herbers Pross (78) en Wout Egberink (3) uit dat het een symbolische opening betreft. In plaats van een lintje door te knippen krijgen ze van haar een knapzak  met inhoud. “Een steen, omdat we een steen willen verleggen, het anders willen doen”,  legt Ine uit. “Een caleidoscoop; anders kijken en beleven en een zaklantaarn die staat voor de focus op iets nieuws.De theedoek kunnen jullie gebruiken als knapzak voor aan de stok die ik jullie er bij geef.”

Groene ontmoetingsplek

Ondertussen staan vrijwilligers klaar om bezoekers uitleg te geven over de verschillende activiteiten. Zo gaf Sascha Brienesse er vanuit de bieb een workshop ‘verbinding, techniek en hergebruik materialen en hielp Marian Klapper bij het vilten van stenen met schapenwol. Aan een lange tafel inde ‘Brandschöp’ plakken een paar kinderen glasstukjes op een waxinelichtjeshouder.

Esther Pross en Wim Niemeijer hebben de Tuinen van Herinckhave opgestart en hebben nog meer plannen. “We zijn van plan om een zorgtuin, een proeftuin een doe-tuin en een fruit- en moestuin te realiseren. Zodat het een groene ontmoetingsplek wordt die mensen dichterbij de natuur en de herkomst van voeding brengt.

Vier jaargetijden

Voor bezoekers na schooltijd en in het weekeinde is er een speurtocht en zijn er lokale lekkernijen en een kop koffie verkrijgbaar in de tuinen. Voor het onderwijs is er een kunst, cultuur en natuur onderwijsaanbod om af te nemen.

De activiteiten en lekkernijen zijn gebaseerd op de vierjaargetijden, waardoor er elke keer iets nieuws te beleven valt. De Tuinen van Herinckhave zijn doordeweeks en in het weekeinde geopend voor bezoekers.