Uitgaan & Cultuur

De deelnemende glaskunstenaars Glasrijk Tubbergen, zijn bekend

TUBBERGEN - Glasrijk Tuibbergen hét internationale glaskunstfestival in Overijssel, viert haar 25-jarig jubileum van woensdag 29 september tot en met zondag 3 oktober 2021. Vijfentwintig glaskunstenaars uit binnen- en buitenland zijn inmiddels door curator Renée Korbee uitgenodigd om te exposeren op verschillende locaties in het Twentse Tubbergen waar 25 jaar geleden de liefde voor glas startte met de gebrandschilderde ramen in de Sint Pancratiusbasiliek.

Inmiddels kent hedendaags glas vele uitingen en versmelt het soms met andere kunstvormen als porselein, papier en textiel. Voor de liefhebbers zijn er workshops glasblazen en glasgraveren en er is op diverse plekken bijzonder (design)-glas te koop. Alle locaties zijn veilig te bezoeken, veelal in de buitenlucht en alles op loopafstand.

Glas(rijk) in ontwikkeling

Met het thema “Glas(rijk) in ontwikkeling’ wordt ook een terugblik gegeven op 25 jaar Glasrijk. Meer dan 850 glaskunstenaars met meer dan 35 nationaliteiten namen in de afgelopen 25 jaar deel en de meest spraakmakende glaskunst van toen is opnieuw te zien in combinatie met recent vervaardigde glasobjecten. Zo is voor de bezoeker de ontwikkeling tot allround glaskunstenaar goed te volgen. Glasrijk wil jonge glaskunstenaars ook een podium bieden. Na anderhalf jaar ongewenste isolatie, willen zij niets liever dan ‘shinen’, en hun in glas gestolde gedachten aan de buitenwereld tonen.

Thema’s

‘Biodiversiteit’, ‘me-too’ en ‘wetenschappelijke complexiteit’: zomaar een greep uit de thema’s waar de kunstenaars zich mee bezig houden. De installatie ‘Cocoon’ van de Duits/Nederlandse Kim  Grommol, toont overleden insecten die zij gedurende het dagelijks leven verzamelt en in glazen cocons legt. Een kans voor de toeschouwer om aandachtiger naar deze kleine wezens te kijken die  het grootste deel van het leven op de planeet vertegenwoordigen maar door de huidige klimaatproblematiek als eersten ten prooi vallen. Een ander actueel thema, is het onderzoek naar de buitengewone complexiteit van o.a. de medische wetenschap. Onze schat aan wetenschappelijke kennis is gigantisch maar wat we niet weten, is vele malen groter. 

Anna Gray vertaalt deze verkenningen naar haar wonderschone glassculpturen in celachtige structuren. Vier samen met Glasrijk het jubileumfeestje! 

U kunt in het Tubbergse gemeentehuis; het centrale ontvangstpunt en ingericht als glasgalerie, een rondleiding reserveren.

Voor meer informatie: www.glasrijk.nl