Uitgaan & Cultuur

De Pin’n kroont prins JP de eerste en adjudant Martijn tot sleutelhoogheden

REUTUM – Afgelopen zaterdag ontvouwde zich een feestelijk tafereel op het moment dat de sleutelhoogheden van de gemeente Tubbergen zich op ludieke wijze presenteerden in residentie Bays in Reutum. Sleutelprins JP de eerste (Jean Paul Deterink) met zijn sleuteladjudant Martijn (Hofsté) hebben de eer het geopende carnavalsseizoen in het Pin’ndoarp te mogen regeren.

Al wekenlang wordt in het Pin’ndoarp aan de keukentafel gesproken over het carnaval. Een Sleuteljaar is altijd een bijzonder jaar. Centraal op de keukentafel het ‘verhaal van Pinneke & Pinntje’, een verhaal vol met cryptische verwijzingen naar het nieuwe duo. Een mysterieus verhaal met hier en daar bedenkelijke feminiene woordverwijzingen. Een vrouwelijk duo aanstaande? Het raden en gissen naar het aanstaande regeringsduo leeft enorm. Een enkeling is vastberaden, anderen durven hun handen er niet voor in het vuur te steken. 

Wisseling

Dan is het zover, de dag van de prinswisseling breekt aan. Om 20.30 uur loopt in residentie Bays de achterzaal vol. Een gespannen sfeer maakt dat velen nog een poging wagen om de Prins te raden met de kans om een half varken te winnen. Het programma van de avond is feestelijk. Op guitige manier nemen prins Arjan en adjudant Jasper samen met de hofdames Ilze en Lisa afscheid van hun carnavalsjaar. Voorzitter Chiel Mensink bedankt hen voor een prachtig carnavalsjaar waarna de Pin’ngarde de twee – inmiddels oud-hoogheden – opnemen in de garde van oud-prinsen. Traditiegetrouw geschiedt dat door de hoogheden af te voeren in een groot glas bier.

Mysterieuze onthulling

Nadat de troon is schoongeruimd is het tijd voor de onthulling. De Pin’ngirls bestaande uit Dansmariekes houden zeven koffers vast. De inhoud van de koffers bestaat uit een tip en een prijs. Veilingmeester Mark Lokotte weet in rap tempo de een naar de nadere koffer te veilen onder de aanwezigen. De spanning stijgt nadat ook de laatste koffer in het publiek verdwijnt. De countdown laat de spanning tot grote hoogte stijgen. Dan plotseling een bijzonder moment. Het zijn prinses Laura (Deterink) en jonkvrouw Annelies (Hofsté) die als duo uit het rookgordijn naar voren treden. Een vrouwelijk Sleutelduo? Nee, bij proclamatiepunt drie wordt duidelijk dat zij toch het stokje overgeven naar het ware Sleutelduo. Het zijn sleutelprins JP de eerste en sleuteladjudant Martijn die zich de sleutelhoogheden van de gemeente Tubbergen mogen noemen.

Volledig nieuw ornaat

In volledig nieuw ornaat presenteren de nieuwe hoogheden zich op het podium om aldaar hun proclamatie te verkondigen. Sleutelprins JP de eerste en sleuteladjudant Martijn zullen dit carnavalsseizoen onder hun lijfspreuk ‘Dit carnaval draeijtj we d’r nig umhen!’ het carnavalsavontuur aangaan. Samen met het carnavalsthema ‘Doar zit muziek in’ beloofd dit carnavalsjaar veel gezelligheid, muziek en saamhorigheid.