Uitgaan & Cultuur

Een gezonde start voor Patrick en Muriël met béste Bruidskoe

HAARLE / GROOT-AGELO -  ‘Het ‘ging d’r van’, vorige week woensdag, zowel op het erf van de familie Lammerink in Haarle als op het erf van de familie Van der Aa in Groot-Agelo. De acht noabers van het aanstaande bruidspaar Patrick en Muriël togen naar Haarle om bij het ouderlijk huis van de bruid, geheel volgens traditie, de bruidskoe op te halen, die het (bijna) echtpaar geschonken kreeg van Jan en José Lammerink. “Deze bruidskoe staat voor een gezonde start, zodat er in elk geval melk op tafel komt”, aldus de ouders van Muriël.

Woensdagavond 13 april jl. werden de noabers uit Groot-Agelo, stipt om half acht, verwelkomd door Jan en José Lammerink in Haarle. Volgens oud gebruik was er een balk geplaatst over de inrit met daarop gevulde borrelglazen. Eerst was het een kwestie van ‘meuten’ alvorens de bruidskoe aan een grondige inspectie door de noabers zou worden onderworpen. Maar, na het nodige spraakwater, moest het dan toch gebeuren. Bruidskoe Etazon Ramada 19 mocht rekenen op de absolute goedkeuring van de noabers. Niet geheel vreemd, want fris gewassen, geschoren, gekamd en ook nog eens feestelijk versierd mocht ze gezien worden!

Ferme handdruk

Het moest een béste bruidskoe worden, daar was Jan Lammerink van overtuigd toen hij samen met de vader van de bruidegom en de veekoopman Mike van der Aa de week ervoor, melkveehouder Jos Knoef in Geesteren bezocht. Knoef, bekend als topfokker, had een vijftal mooie dames geselecteerd voor de keuring. Na rijp beraad werd de driejarige Etazon Ramada 19, inmiddels moeder van twee gezonde nazaten, de uitverkorene. Onder het genot van het nodige nat, smeuïge verhalen en uiteraard de onderhandelingen, werd in Geesteren de aankoop met een ferme handdruk bezegeld.

Traditionele inborst

Inmiddels heeft Etazon Ramada 19 haar plek in de stal van de familie Van der Aa gevonden, want na het ‘meuten’ met de noabers werd het tijd om richting Groot-Agelo af te reizen in de versierde veewagen. Op het erf van Theo en Joke, de ouders van de bruidegom, werd de bruidskoe aangeboden aan het aanstaande echtpaar. Dat de ‘jonge leu op oale groond’, de traditionele inborst van hun ouders hebben meegekregen blijkt. Op vrijdag 22 april geven ze elkaar het ja-woord in de H. Simon en Judas kerk te Reutum. Het ‘oalerwets greun haal’n’ en roosjes maken vond op tweede paasdag plaats. En ja; toen ging ’t d’r ok wer van!