Uitgaan & Cultuur

Eeshofkoor viert vijftigjarig bestaan met bijzondere viering

Tubbergen - De Eucharistieviering op zaterdag 6 juli in de kapel van De Eeshof in Tubbergen draagt een bijzonder karakter. Die dag namelijk herdenkt het ‘huiskoor’ van de kapel zijn vijftigjarig bestaan, met een bijzondere viering, die – zoals gebruikelijk – om 15.00 uur begint.

Zusters Franciscanessen
De exacte oprichtingsdatum van het koor is niet meer helemaal te achterhalen. Echter, ruim vijftig jaar geleden is de kapel van de Eeshof in zijn huidige opzet in gebruik genomen door de Zusters Franciscanessen van Denekamp. En aangenomen mag worden dat de zusters ook rond die tijd of vrij kort daarna een ‘eigen’ koor zijn gaan vormen, dat in het begin geheel bestond uit zusters. In latere jaren zijn ook bewoners van de Eeshof geleidelijk deel gaan uitmaken van dat koor; een van de eerste bewoners die mee kwam zingen in het koor was Jan Holterman. In de loop der jaren is het aantal zusters in het koor geleidelijk minder geworden, met daartegenover een steeds groter aantal bewoners en mensen van buiten de Eeshof die op de vaste tijden Gods lof kwamen zingen in de weekendvieringen en tijden bijvoorbeeld het Marialof in de meimaand en het Rozenkranslof op de woensdagen in de maand oktober. 

Huidige bezetting
Mede door de omvorming van verzorgingshuis naar een verpleeghuissituatie nam vervolgens ook het aantal bewoners in het koor steeds meer af en anno 2019 bestaat het koor uit nagenoeg uitsluitend zangers en zangeressen van buiten de Eeshof. Het koor bestaat momenteel uit achttien leden. Dirigent is Alfons Morskieft en mevrouw Gerda van der Weijden is de vaste organiste. Naast de vaste vieringen in de kapel verleent het koor ook ondersteuning aan liturgische vieringen in onder andere het ziekenhuis in Almelo en omringende tehuizen.

Feest
Het vijftigjarig bestaan wordt komende zaterdag gevierd met – heel toepasselijk – de door de dirigent geschreven Eeshofmis. Na afloop is er gezamenlijk koffiedrinken in het restaurant van de Eeshof  met bewoners en bezoekers van de kapel. De bijbehorende traktatie wordt door het koor aangeboden. Het koor sluit de viering van het gouden jubileum af met een etentje voor de koorleden en hun partners.