Uitgaan & Cultuur

Feestelijk jubileum Cv de Turftrappers
Langeveen en Bruinehaar vieren 22 jaar carnaval

LANGEVEEN / BRUINEHAAR - Afgelopen februari was het 22 jaar geleden dat carnavalsvereniging de Turftrappers werd opgericht. Dit werd onlangs tijdens een spetterend jubileumfeest gevierd met vrijwilligers, sponsors, carnavalsverenigingen uit de omgeving en verenigingen uit Langeveen en Bruinehaar. Voor deze feestelijke gelegenheid werd Café-Restaurant Waaijer omgetoverd tot een tijdelijk museum.

De geschiedenis van Cv de Turtrappers voert terug naar 2000 toen Raymond Kienhuis en Marco Oude Hendriksman bij Café Nobbenhuis aan het schap zaten. Zij werden hier door de carnavalsvereniging uit Balkbrug, Cv de Bruggedrijers, uitgedaagd om ook in Langeveen een carnavalsvereniging op te richten.

Van Raad van Elf naar 600 leden

De twee kameraden namen de weddenschap aan. De inzet was een vat bier. Zouden de Langeveners er niet slagen om binnen een jaar een carnavalsvereniging op te richten, dan ging kregen de Bruggedrijers een vat bier. Datzelfde vat kwam Langeveen toe als er wel een zottenclub kwam. En dat was het geval. Raymond Kienhuis en Marco Oude Hendriksman wezen negen andere cafébezoekers aan, vier dames en vijf heren, waarna de eerste Raad van Elf een feit was. In 2001 organiseerden ze een kinderoptocht en een feest bij hun residentie en een jaar later mocht Theo Nobbenhuis zich de eerste carnavalsprins noemen.

Nu, 22 jaar later, is carnavalsvereniging de Turftrappers uitgegroeid tot een vereniging met meer dan 600 leden, 200 vrijwilligers en een businessclub van bijna 60 bedrijven.

Jubileumfeest

Het jubileum van de vereniging werd gevierd bij Café-Restaurant Waaijer. Het café werd omgetoverd tot een museum met daarin alle prinsenpakken, onderscheidingen, Turvenbladen (het clubblad van de Turftrappers) en een groot spandoek vol krantenknipsels uit de afgelopen 22 jaar. Het feestelijk versierd restaurant stroomde vol carnavalisten en andere feestvierders. Spreekstalmeester Bennie Oude Oosterik ontving hen op zijn eigen humoristische manier, eindigend met: “Blieft nog efkes, het wördt gezellig!” Die voorspelling kwam uit. “Als vereniging zagen we elkaar onderling vanwege corona de afgelopen twee jaar heel weinig”, vertelt clubpresident Thijs Oude Steenhof. “Dat geldt ook voor het contact met andere verengingen. Het was geweldig om elkaar weer te zien en te spreken. De ‘ouderwetse’ sfeer zat er dan ook zo weer in. Bijzonder was dat veel gaten regelmatig even terugliepen naar het museum om er te kijken en de krantenknipsels te lezen. Dat doek gaan we daarom in de toekomst vaker gebruiken.”

Meer dan een carnavalsvereniging

Op het podium verschenen achtereenvolgens de seniordansmariekes, Raymond Kienhuis, president Thijs Oude Steenhof en burgemeester Wilmien Haverkamp samen met kinderburgemeester Annemijn Snijders. Volgens de burgemeester zit de kracht van de Turftrappers in de verbondenheid tussen de dorpen Langeveen en Bruinehaar: “Samen lossen ze problemen op een creatieve manier op. Formeel is het een carnavalsvereniging, maar het is veel meer dan dat.”

Oude Steenhof onderstreept de uitspraak van de burgemeester. “zegt hij. “Vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid zijn we op nog veel meer vlakken actief”, legt hij uit. “Zo wordt Sinterklaas de laatste jaren ingehaald op de prinsenwagen en werken we samen met de Koningsdag organisatie om de taken en verantwoordelijkheden te verdelen. Bovendien denken we mee in het proces richting de totstandkoming van een MFA, een Multi Functionele Accommodatie in het dorp. Daarbij is er geen sprake van eigenbelang, het gaat ons om het dorpsbelang.” Tevens besteedt Cv de Turftrappers aandacht aan de ondernemers die hen sponsoren, de supersponsoren. Dit zijn er ondertussen al 60. “Als tegenprestatie voor hun steun, houden we jaarlijks een supersponsor-dag en zijn er diverse bedrijfsbezoeken. In basis zijn wij een carnavalsclub”, besluit de president. “Maar eigenlijk zijn wij een belangrijk smeermiddel voor de lokale samenleving.”

Het officiële gedeelte werd zaterdagavond afgesloten door het hofkoor met een zelfgeschreven lied, waarna het feest los kon barsten. Iedereen genoot van eindelijk weer een carnavalsfeest. Velen van hen kwamen met de auto of op de fiets en gingen uren later toch maar lopend naar huis.