Uitgaan & Cultuur

Gemeentelijke onderscheiding voor John Brughuis uit Harbrinkhoek
Nieuwe opzet staat garant voor grandioos gemeentegala

HARBRINKHOEK - Volgens jarenlange traditie tekent het sleuteldorp jaarlijks voor de gemeentegala. Dit jaar haalde dubbeldorp Harbrinkhoek/Mariaparochie afgelopen zaterdagavond dan ook alles uit de kast voor een onvergetelijke avond. Hoogheden en hun gevolg van carnavalsverenigingen uit de gemeente Tubbergen presenteerden hun dorp op geheel eigen wijze. De geboren en getogen Harbrinkhoeker John Brughuis mocht dit jaar de gemeentelijke onderscheiding in ontvangst nemen. Hem kwam die eer toe vanwege zijn tomeloze inzet en betekenis voor het dubbeldorp, als vrijwilliger voormalig eigenaar van de lokale supermarkt en in zijn huidige functies.

Ruim 700 carnavalisten wisten de feesttent achter Kampkuiper, de residentie van sleutelprins Frans, adjudant Koen en hofdame Thea van Cv de Dubbelkiekers, te vinden. Zij werden verwelkomd met een borrel waarna het feest na twee jaar als vanouds losbarstte.

22 Seconden applaus

Wat gelijk opvalt bij binnenkomst zijn de twee podia in de gezellig ingerichte tent. Al gauw wordt duidelijk dat één podium het decor vormt voor de optredens van de carnavalsverengingen. Op het andere laat de Perfect Showband voor aanvang, in de pauze en na de gala van zich horen. Nadat de band de gevederde bezoekers heeft opgewarmd met een eerste sessie, nemen Sten Hulshof en Rob Scholten de rol van presentator op zich. Na een woord van welkom stellen zij alle carnavalshoogheden voor die vervolgens onder luid applaus de tent binnenkomen. Wanneer iedereen z’n plek heeft gevonden vraag sleutelprins Frans een symbolisch applaus van 22 seconden. Dit uit respect naar alle carnavalisten die in de afgelopen periode zijn overleden. Kippenvel trekt over de armen van menig bezoeker als het applaus de tent vervolgens vult.

Van de nood een deugd maken met nieuwe opzet

Waar normaliter de gemeentelijke carnavalsvereniging hun opwachting maken met een hilarische buut of een muzikale bijdrage, bleef het publiek hier deze avond van verstoken. Wout Busscher, woordvoerder namens de Dubbelkiekers noemt het ‘van de nood een deugd maken’. “Normaal gesproken voeren de dorpen jaarlijks een buut of stukje op van een eerdere gala’s”, licht hij toe. “Doordat er twee jaar lang geen gala’s konden plaatsvinden, werd dat lastig. In overleg met de andere clubs en het college van de gemeente Tubbergen besloten we tot een nieuwe opzet van de gemeentegala. Dat kwam mooi uit, aangezien we toch al plannen hadden om deze bijeenkomst anders in te vullen. We kozen voor een presentatie van drie minuten per dorp.” 

Power Hour

De zottenclubs gaven er op geheel eigen wijze gehoor aan. Als organisator stak de Dubbelkiekers van wal met een lichtshow op de klanken van ‘the final Countdown’. De hoogheden zelf waren echter in geen velden of wegen te bekennen. “Jullie maken ’t je er wel heel makkelijk vanaf”, grapt presentator Rob. “Hopen dat Tubbergen er iets meer op uit heeft gedaan.” Prins Koen en adjudant Hidde van Jcv de Schoap’nköpkes laten er inderdaad geen gras over groeien. Tezamen met de hele jeugdraad presenteren zij een filmpje. De Schaop’nböllkes uit Tubbergen werpen zich vervolgens op als vioolspelers maar blijken het confettikanon nog veel beter te bespelen. “Wij zijn niet goed in het doen van een buut”, legt prins Chiel uit. “Dit is meer onze sfeer die overeenkomt met het jaarlijkse Power Hour in de carnavalstent in Tubbergen.” 

Gas erop!

Naast gezelligheid is confetti het ingrediënt wat het meest door de tent schiet deze avond. Ook Fleringen schuwt de serpentines niet. Prins Jort, adjudant Stan en hofdame Merle maken hun presentatie als broers en hoogheden van Cg de Kroesmennekes tot een sensatie door op een crossmotor door de tent te rijden. De aanleiding legt het blauwe carnavalsbloed zelf uit. “Dit carnavalsjaar is onze spreuk: ‘Met de breurs aan kop geet ok met carnaval het gas erop’.” Waarvan akte.

“Dit is genieten”, vindt Arjan Welman, oud-Dubbelkiekersprins. “Veel stukjes die normaal op een gemeentegala voorbij komen, heb je al eens gezien. Dit is een keer wat anders.” “De Dubbelkiekers doen nergens wat op uit, altijd het randje opzoeken”, verklaart Jeroen Oude Hendriksman, de vorige sleutelprins van Harbrinkhoek, de gang van zaken lachend. “En wie weet, misschien worden we ooit wel trendsetters!”

Saamhorigheid en rode oortjes

Even later tonen de Alberger Bökke waar hun dorp Albergen voor staat. “Een onmeunig mooi dorp”, vat prins Gilbert samen. “Herman Finkers heeft het over het stoplicht in Almelo. In Albergen hebben we geen stoplicht maar er is wel altijd wat te doen.” Dit komt tot uiting in hun filmpje waarin het activiteitenjaar de revue passeert op het nummer ‘Oons Mooie Alberg’ van de hofkapel. Maar volgens de hoogheid vormen de saamhorigheid en de  ‘samen de schouders eronder’ instelling van de Albergenaren onmiskenbaar de rode draad.

Ook de andere dorpen maken gebruik van hun drie minuten roem op de planken in ‘Haarbig’. De Langeveense Turftrappers winden er geen doekjes om en besteden hun ‘zendtijd’ aan een ode aan hofdame Thea van de Dubbelkiekers. Al is het de vraag of de bezongen prinsenvrouw haar rode oortjes kon verbloemen. Nadat Geesteren de aanwezigen heeft toegezongen vermaken Reutum,  Vasse en Manderveen de volle tafels. Vanwege het 22-jarig jubileum van Cv de Venfluiters krijgt de jarige club een cadeau en een zak vol consumptiemunten aangeboden. Uit de reactie van de Manderveense carnavalisten valt op te maken dat dit niet bepaald wordt gezien als een straf.

Volgens traditie verzorgt een afvaardiging van het college van gemeente Tubbergen eveneens een optreden. Ditmaal kozen de leden voor een muzikale act. 

John Brughuis: actief, sociaal, betrokken en nu ook onderscheiden

Waarnemend burgemeester Jon Hermans mag deze avond zelfs twee keer het podium betreden. Als gewaardeerd onderdeel van de gemeentegala reikt zij de gemeentelijke onderscheiding uit. “Dit is mijn eerste gemeentegala”, begon ze haar toespraak. “Een mooi moment om Tubbergen te leren kennen. Het is tevens een plechtig moment. Ik ben vereerd dat ik vanavond de onderscheiding mag uitreiken. Om het extra spannend te maken, noem ik nog geen naam. Maar voor één aanwezige staat deze avond voortaan waarschijnlijk in zijn geheugen gegrift. Hij is een geboren en getogen Dubbeldorper en was en is als vrijwilliger en als ondernemer altijd betrokken bij het leven van de inwoners uit Harbrinkhoek en Mariaparochie. Zo las hij voor tijdens de Nationale Voorleesdagen op Kinderdagverblijf Bamino, kruipt jaarlijks in de huid van de Goedheiligman tijdens de sinterklaasintocht en biedt kinderen van alle leeftijden een helpende hand. Deze man had ruim 40 jaar lang een supermarkt in het dorp. Geen moeite was teveel en altijd had hij een luisterend oor voor zijn klanten. Dat heeft hij overigens na het sluiten van zijn onderneming nog altijd. Tegenwoordig als medewerker bij Uitvaarcentrum Hams. En als bezorger bij Bakkerij de Kraai voorziet hij mensen zelfs nog altijd van brood.  Ik heb het natuurlijk over… John Brughuis!”

Van bank naar feesttent

Samen met zijn partner Astrid bestijgt John het podium. ‘Johnny bedankt!’ klinkt uit honderden monden door de feesttent. “Wat een verrassing”, reageert John Brughuis. “Ik zat lekker op de bank toen ik gebeld werd en hoorde dat ik mee werd genomen naar de tent. Waarvoor wist ik niet maar ik dacht wel, hier klopt iets niet. Enorm bedankt voor de lovende woorden. Er is geen woord aan gelogen. Bedenk wel, het kwam en komt uit een goed hart.  Maak er een mooie avond van samen!”

De plechtigheid wordt afgesloten met de opname van John Brughuis in de hofhouding van de Dubbelkiekers.

Wanneer de gemeentegala 2023 erop zit, zetten de carnavalsvierders het feest voort in de tent ernaast voor een daverende afterparty waarvan de eindtijd -vreemd genoeg- door niemand is geregistreerd. Na twee jaar coronastilstand is het eerste, grandioze, gemeentegala een succesvol feit.