Uitgaan & Cultuur

Geslaagd debuut Noaberfest laat stad en dorpen samensmelten

TUBBERGEN –  Een cultureel evenement waarbij muziek en theater zorgen voor verbinding tussen mensen, stad en ommeland. Zo laat het Noaberfest dat afgelopen zaterdag en zondag voor het eerst plaatsvond, zich het beste omschrijven. De opzet was om een veelzijdig platform voor theater, muziek en cultuurhistorie neer te zetten. Optredens vonden plaats op zo’n vijftien locaties en soms op heel bijzondere plekken in Almelo en richting Tubbergen en omgeving. Twee dagen lang genoten bezoekers tijdens de eerste editie van het Noaberfest waar Spaanse Flamenco tot melancholische Folk de verbinding daadwerkelijk teweeg bracht.

Het publiek kon zelf een persoonlijk programma samenstellen. Ieder optreden duurde 25 minuten waarna koers kon worden gezet naar de volgende gewenste voorstelling. “De reacties van zowel publiek als artiesten zijn lovend”,  vertelt festivalcoördinator Jos van Beem. “De wisselwerking die we samen met Theater Hof ’88 voor ogen hadden met het Noaberfest is precies verlopen zoals we hoopten.”

Flamenco ensemble
De festivaltoer had Theater Hof ’88 in Almelo als startpunt. In Tubbergen konden bezoekers de culturele tocht beginnen bij Bouwbedrijf Hulshof. Het bedrijf fungeerde tevens als locatie voor optredens van het Flamenco ensemble Los Parajitos. Getooid in kleurrijke, gestipte jurken zongen de dames Spaanstalige liederen met zaagmachines, gereedschap en opgeslagen hout als decor. “Die industriële achtergrond maakt het voor ons ook bijzonder”, laat Jorien Martens, zangeres bij het ensemble, weten. “We hebben drie optredens gedaan en het publiek reageert enthousiast.” Wanneer de voorstelling afgelopen is vertrekt het publiek naar de volgende locatie.

Geen vastomlijnd programma
“Helemaal geweldig, dit festival”, vindt bezoekster Aly Kikkert uit Hoogeveen. “We zijn hier met vrienden uit Almelo. Een vastomlijnd programma hebben we voor onszelf niet. We fietsen gewoon rond en laten ons verrassen. Ik hou ervan hoe dit is opgezet. Je komt bij mensen thuis en bezoekt bedrijven. Juist dat kleine vind ik erg leuk.”

Autobrug als zitplaats
Bij Auto Jol staat het trio You me & the Other Folks in de garage. Drie zangeressen, gitaren en een cello zorgen ervoor dat je er een speld kunt horen vallen. Eigenaar Jan Oude Luttikhuis heeft van tevoren zekerheidshalve de leggers van de autobrug bedekt met dekens. De brug dient deze zaterdagmiddag namelijk als zitplaats voor bezoekers. “Festivalcoördinator Jos van Beem benaderde mij met de vraag of de garage dienst mocht doen als locatie voor optredens”,  licht Oude Luttikhuis toe. “Geen probleem natuurlijk, ik vind dit mooi.”

Speciaal uit het westen
Een eindje verderop vermaakt Bram Leferink de Noaberfestgangers in het Koetshuis bij de Eeshof. De zanger maakt gebruik van een gitaar en een zogeheten loop pedal. Hiermee neemt hij een voor een zijn eigen geluiden op om deze terplekke gezamenlijk af te spelen zodat het idee ontstaat dat er een complete band op het podium staat. “Dit optreden was heel goed”,  concludeert Eva van Erkel die samen met haar echtgenoot Gerard het festival bezoekt. “We zijn blij dat er weer een dergelijk evenement is in deze buurt. Jarenlang gingen we naar KAFT (Kamer Festival Twente). Dat hield op maar nu kunnen we naar het Noaberfest. We komen er speciaal voor uit het westen van het land en overnachten op een camping in de buurt. De stad bezoeken we niet. We blijven twee festivaldagen in het buitengebied. Bij de familie Huiskes trad Niek Ottink op, die was erg goed. En de Spaanse dames bij het bouwbedrijf vond ik ook geweldig. Juist die diversiteit is zo bijzonder aan dit evenement.”

Intiem en kleinschalig
Voor festivalcoördinator Jos van Beem is de eerste editie van het Noaberfest meer dan geslaagd. “Ik krijg vreselijk veel leuke reacties van bezoekers en artiesten”,  vertelt hij. “Er zijn artiesten bij die nu al vragen of ze volgend jaar terug mogen komen. En ook het publiek is verrast. Ik sprak mensen die vertelden dat ze niet wisten dat het buitengebied van Almelo zo mooi was. Tien minuten fietsen en we zijn in een heel andere wereld, zeiden ze. Zo is het ook. Noaberfest is intiem, kleinschalig en warm. Qua temperatuur, maar ook qua gevoel.”

Zeker een tweede editie
Van Beem maakte deze dagen ook een festivalronde. “Zelf kom ik net uit een koeienstal waar zo mooi gezongen werd dat het publiek vertrok met kippenvel op de armen”,  zegt hij enthousiast. “Als ik dat hoor denk ik bij mezelf; sjongejonge wat mooi dat zoveel mensen ervan genieten. Veel bezoekers maken van beide festivaldagen gebruik. Dan gaan ze de ene dag richting het platteland en de andere dag pakken ze de stad. Het aantal verkochte kaarten is nog niet helemaal bekend maar er zijn sowieso vier- tot vijfhonderd bezoekers geweest. Volgend jaar komt er zeker een tweede editie.” De foto’s zijn gemaakt door Herman Reckman.